loading

Tudd meg 3 perc alatt, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz!

Kalkulátorunk az igazolt jövedelem, meglévő hiteltörlesztések és egyéb fontos szempontok alapján számszerűsíti, hogy mekkora összegű lakáshitelt vehetsz fel.

Milyen célra vennéd fel a hitelt?
Hitelcél Az új hitel felhasználási célja. Lakáscél esetén alacsonyabb, szabad felhasználás esetén pedig magasabb kamattal vehetsz fel hitelt. Alacsonyabb kamat mellett több hitelt kaphatsz.
év
Életkor Az életkor pontos megadása fontos, amennyiben CSOK-ot igényelnél vagy kamattámogatott hitelben gondolkodsz.
Hány eltartott gyermek van a háztartásban?
Gyermekek A gyermekeid száma fontos, amennyiben CSOK-ot igényelnél vagy kamattámogatott hitelben gondolkodsz. CSOK esetén a jövőben születendő (vállalt) gyermekeket is add meg. Továbbá eltartott gyermeknek számít az a felsőoktatásban tanuló is, akinek nincs saját keresete.
Hol található a fedezetül felajánlott ingatlan?
Ingatlan elhelyezkedése Egyes kamattámogatott hitelek esetén nagyobb összegű hitelt vehetsz fel Budapesten és megyei jogú városokban.
Ft
Meglévő hiteltörlesztések A háztartás összes havi hiteltörlesztését tűntesd fel. A fennálló hitelek törlesztőrészlete csökkenti a felvehető hitel összegét. Ilyen hitel lehet például a lakáshitel, személyi kölcsön, autóhitel.
Ft
Meglévő hitelkeret A hitelkártya és a folyószámlahitel hitelkereteinek a teljes összege, nem csak a kihasznált rész. A fennálló hitelkeretek csökkentik a felvehető hitel összegét.
Kedvezőbb hitelért cserébe milyen feltételeket vállalnál?
Vállalt feltételek Alacsonyabb kamattal és kisebb induló költséggel vehetsz fel hitelt, ha teljesíted a bank által megadott feltételeket. Alacsonyabb kamat mellett több hitelt kaphatsz.

A kölcsön törlesztési számláján csoportos beszedési megbízás vagy egyéb elvárt tranzakciók teljesülnek.

Bankkártyás vásárlás havonta a bank által elvárt összegben.

A bank által meghatározott lakásbiztosítás megkötése.

A bank által meghatározott számlacsomag fenntartása.

Mennyi összesen a család igazolható, havi nettó jövedelme?
Magyar alkalmazotti jövedelem

0 Ft

Bankba érkeztetett: 0 Ft
Összesen: Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Jövedelem Megadható minden hivatalosan igazolható jövedelem. Amennyiben többen is jövedelmet igazoltok, vagy több különböző jövedelmed is van azokat külön-külön rögzítsd. A jövőben bankba ékeztetett jövedelem helyes megadása azért fontos, mert egyes bankok ezen összeg alapján adhatnak kamat vagy díjkedvezményeket. Alacsonyabb kamat mellett több hitelt vehetsz fel.

Így kaphatod meg a lakáshitelt

 1. Kalkuláció

  Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

 2. Érdeklődés

  Add le érdeklődésed a választott lakáshitelre, és szakértőnk visszahív.

 3. Ügyintézés

  Ha kiválasztottad a számodra megfelelő bankot, segítünk az ügyintézésben is.

 4. Szerződéskötés

  A szerződést minden esetben szakértőnk segítségével és az általad kiválasztott bankkal kötöd.

Mitől függ, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz?

Az egyik legfontosabb kérdés hiteligényléskor, hogy mekkora összegre vagy jogosult, hiszen ettől függ, képes leszel-e megvalósítani a célodat. Ezért érdemes először mindig azt megvizsgálnod, hogy mennyi lakáshitelre lennél jogosult, illetve ez elégséges-e a kitűzött cél eléréséhez.

Tudnod kell, hogy az egyes bankok bírálata, hitelminősítése jelentősen eltérhet egymástól. Elképzelhető, hogy az egyik bankban megkapjuk a kért hitelösszeget, míg a másik pénzintézet csak kevesebb pénzt folyósítana számunkra.

Azok a szempontok, amelyeket a bankok figyelembe vesznek a maximális hitelösszeg meghatározása során:

 1. Lényeges már az is, hogy milyen célra igényled a kölcsönt. A pénzintézetek hitelminősítése, a kölcsön kamata ugyanis ez alapján is eltérhet.
 2. Nagyon fontos, hogy mennyi jövedelemmel rendelkezel. Hiszen a fizetésedből, bevételeidből ki kell tudnod fizetni a lakáshitel törlesztőrészletét.
 3. Meg kell találni a legkedvezőbb, legolcsóbb konstrukciót, hiszen minél alacsonyabb a kamata egy lakáshitelnek, annál kedvezőbb lesz a kölcsön törlesztőrészlete is.
 4. Az is lényeges, hogy milyen más hiteleid vannak, hiszen a fizetésedből nem csak az új hitelt szükséges törlesztened, hanem korábbi, meglévő kölcsöneid részleteit is rendezned kell.
 5. Kiemelten fontos a kamatperiódus – az az időszak, amelyen belül a bank a kamatot nem változtathatja meg egyoldalúan -, ugyanis a hosszabb kamatperiódusok esetében a bankok nagyobb mértékben engedik megterhelni a jövedelmed.
 6. A megfelelő futamidőt – az az időszak, amelye alatt a lakáshitelt a banknak visszafizetnéd – is ki kell választanod. Minél hosszabb a kölcsön futamideje, annál alacsonyabb a havi fizetési kötelezettség.
 7. Nem csak a jövedelmednek kell elbírnia a lakáshiteled törlesztőrészleteit, a fedezetül felajánlott ingatlan értékének is megfelelőnek kell lennie.

1. Milyen célra igényelhető lakáshitel?

A felvehető összeg nagyságát is befolyásolhatja az, hogy mire szeretnéd a kapott összeget fordítani. Az egyes bankok másképp kezelhetik a lakáscélú (lakásvásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés és felújítás) és az egyéb célra kért ( hitelkiváltás, szabad felhasználás) kölcsönöket. Eltérő lehet a lakáshitel kamata, a fedezet alapján adható maximális összeg is. Mindezek alapján a célunk és az ennek megfelelően kiválasztott hitelkonstrukció döntően befolyásolhatja a maximálisan felvehető kölcsön összegét.

Különböző célokra igényelhető lakáshitel (más néven jelzáloghitel):

 • lakásvásárlásra (akár használt, akár új építésű ház, lakás megvételére)
 • építésre
 • felújításra
 • korszerűsítésre
 • bővítésre
 • hitelkiváltásra (azaz meglévő hiteled lecserélésére)
 • szabad célra

2. Mennyi és milyen jövedelemmel rendelkezel?

Természetesen egy lakáshitel igénylésénél kiemelten fontos, hogy mennyi a jövedelmed. A hitelbírálat során azonban a bank csak az általa elfogadható és igazolható jövedelmet veszi figyelembe. Fontos szempont az is, hogy fizetésed honnan származik. A pénzintézetek ugyanis másképp kezelik például az alkalmazotti és vállalkozói béreket.

Egy bank jellemzően három kategóriába sorolhatja be a fizetésed:

Önállóan elfogadhat az a jövedelem, amelyet a bank – meghatározott minimális összeg és az elvárt munkaviszony hossza esetén – elfogad minden további feltétel nélkül. Ilyen jövedelem lehet

 • a munkaviszonyból,
 • egyéni vállalkozásból származó jövedelem,
 • az öregségi nyugdíj,
 • a KATA-s adózású vállalkozásból származó bevétel.

Az úgynevezett kiegészítő jövedelmet csak akkor veszi figyelembe a bank, ha van valamilyen önállóan elfogadható bevételed is emellett. Ilyen lehet például

 • a GYES,
 • a GYED,
 • a CSED és
 • a családi pótlék.

Nem elfogadható jövedelembe azok a bevétel típusok kerülnek, melyet a bankok egyáltalán nem fogadnak el igazolt jövedelemként. Ilyen tipikusan a közmunkából származó bevétel.

Mekkora jövedelemmel vehető fel lakáshitel?

Az egyes bankok csak akkor nyújtanak hitelt számodra, ha igazolt jövedelmed elér egy meghatározott összeget, amely jellemzően a mindenkori minimálbér szokott lenni. A minimálisan elvárt jövedelem azonban függhet a hitelcéltól, a bevétel típusától - önálló vagy kiegészítő jövedelemről beszélünk - és attól is, hogy adós vagy adóstárs igazolja-e. Sőt, az egyes bankok gyakorlata is eltérhet egymástól, így a bank kiválasztásánál ezt is érdemes figyelembe venni.

Milyen hosszú munkaviszonyt vár el tőled a bank lakáshitel igénylésekor?

Ez függ a jövedelem típusától, de az egyes bankok gyakorlata is jelentősen eltérhet:

Határozatlan idejű alkalmazotti munkaviszony esetén: jellemzően 3-6 hónapos munkaviszonyt várnak el a pénzintézetek. Emellett feltétel, hogy kizárólag a próbaidőt követően igényelheted meg lakáshitelt.

Határozott idejű munkaviszony esetén szigorúbb az elvárás. Itt jellemzően hosszabb munkaviszonyt várnak el az egyes pénzintézetek – akár az egy évet is meghaladhatja -, emellett lehetnek a határozott idő hosszára és az abból hátralévő minimális idő nagyságára vonatkozóan is elvárások. Sőt, egyes bankok még nyilatkozatot is kérnek a munkáltatótól arról, hogy szeretne továbbra is foglalkoztatni téged.

Külföldi munkaviszony: jellemzően nagyobb - akár több százezer forint is lehet – a minimálisan elvárt jövedelem nagysága. Emellett a munkaviszony hosszával kapcsolatban is szigorúbbak az elvárások. Az sem mindegy melyik országban dolgozol. A pénzintézet könnyebben ad lakáshitelt neked, ha egy EU-s országból származik a fizetésed, mint ha egy egzotikus országban dolgozol. Mivel a bankok elvárásai jelentősen eltérhetnek, ezért mindenképpen érdemes a Bankmonitor szakértőihez fordulni, amennyiben külföldről származó jövedelemmel szeretnél igényelni lakáshitelt.

Ha vállalkozásból származik a jövedelmed: a bankok általában legalább 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, emellett elvárás lehet az is, hogy a cég rendelkezzen legalább egy teljes lezárt üzleti évvel. Így egy 2020. januárban alapított cégből származó jövedelem sok esetben csak 2022 májusában lesz elfogadható.

Öregségi nyugdíj, végleges rokkantsági nyugdíj: nincs elvárás a nyugdíjas státusz hosszára vonatkozóan, így - az ellátás minimális összegén kívül - a pénzintézetek más feltételt nem szoktak támasztani az öregségi nyugdíj, végleges rokkantsági nyugdíj elfogadásához.

Miután a bank meghatározta, hogy mennyi az elfogadható jövedelmed, megnézi azt is, hogy a kért hitel havi törlesztőrészletét elbírja-e a fizetésed. Az elfogadható jövedelem nagyságát az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabályozza, ám az egyes bankok ettől szigorúbban is eljárhatnak.

3. Mennyibe kerül a lakáshitel?

A lakáshitelek kamata eltérő az különböző hitelcélok és kamatperiódusok esetében is. Ugyanakkor ez bankonként is jelentősen különbözhet. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakásvásárlási hitelnél a legolcsóbb és legdrágább ajánlat kamata között akár 3-4 százalékpont is lehet, emiatt a havi törlesztőrészletek akár 20-22 ezer forinttal is eltérhetnek. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora havi kiadást kell elbírnia a jövedelmednek, vagyis ezen is múlhat a hitelképességed. Éppen ezért mindig a saját élethelyzetednek leginkább megfelelő, legolcsóbb lakáshitelt válaszd.

4. Milyen meglévő kölcsönöd, hitelkereted van?

A jövedelmedből nem csak az új lakáshiteled törlesztőrészletét, hanem meglévő személyi kölcsönöd, áruhiteled, autóhiteled, hitelkártyád, folyószámlahiteled is fizetned kell. Emiatt a maximális hitelösszeg meghatározása során figyelembe veszi a bank a meglévő kölcsöneid törlesztőrészleteit is.

Fontos, hogy a számítás során figyelembe veszik a hitelkereteid – hitelkártya, folyószámlahitel - összegét is. Ezeknek nincs klasszikus értelemben vett törlesztőrészlete, éppen ezért a pénzintézet a teljes hitelkeret 5%-át tekinti havi kötelezettségnek. Ráadásul nem számít az, hogy a keretből mennyit költöttél az adott hónapban, a bank mindig a teljes hitelkerettel fog számolni. Ez jogszabályi előírás, ettől egyetlen hitelintézet sem térhet el.

Ha az új lakáshitelből valamely meglévő hiteled szeretnéd kifizetni – hitelkiváltási célra igényled a jelzáloghitelt -, akkor a hiteligénylést követően kifizetett tartozásod havi törlesztőrészletével a banknak nem kell számolnia a jövedelmed terhelhetőségének megállapítása során.

5. Milyen kamatperiódusú a felvenni kívánt lakáshitel?

Kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a hitelintézet egyoldalúan nem módosíthatja a lakáshiteled kamatát. Egy jelzáloghitel kamata megváltozhat akár éven belül is – ezeket nevezzük változó kamatozású kölcsönöknek – de igényelheted a kölcsönt 3, 5, 10, 15, 20 éves kamatperiódussal is. Sőt kérheted a kölcsönt fix kamattal is, ebben az esetben a lakáshiteled kamata a futamidő végéig nem változhat meg.

Egy hosszabb kamatperiódussal csökken a hiteled kamatváltozásának kockázata. Ennek a biztonságnak ugyanakkor ára van: minél hosszabb a kamatperiódus, annál drágább egy lakáshitel, vagyis annál magasabb a kölcsön kamata. A nagyobb kamat pedig természetesen a törlesztőrészletre is hatással lehet, melyet a jövedelmednek el kell bírnia.

Mégis kedvezően hat a kamatperiódus hosszának növelése a maximálisan igényelhető összegre. Ennek oka, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a jövedelem terhelhetőségének meghatározásakor ( JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató ) figyelembe veszik a kamatperiódus hosszát is. Ha az igazolt jövedelem összege kevesebb, mint 500 ezer forint, akkor a jogszabály alapján egy legalább 10 évre rögzített kamatozású lakáshitelnél a fizetésed maximum 50%-a lehet a hiteled törlesztőrészlete. Ebbe a kategóriába sorolható a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitel is. Ha a kölcsön kamata 10 éven belül megváltozhat, de a kamatperiódus hossza legalább 5 év, akkor a fizetés 35%-át teheti ki a hitelek törlesztőrészlete. Ha pedig a kölcsön kamata 5 éven belül megváltozhat, akkor a keresetednek maximum 25%-a lehet a havi törlesztőrészlet.

JTM korlát 2019. július 1. előtt és után
havi nettó jövedelem kamatperiódus hossza
2019. július 1. előtt 2019. július 1. után kevesebb, mint 5 év legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év legalább 10 év
jelzáloghitelnél 400 000 Ft alatt 500 000 Ft alatt 25% 35% 50%
min. 400 000 Ft min. 500 000 Ft 30% 40% 60%
személyi kölcsönnél 400 000 Ft alatt 500 000 Ft alatt 50%
min. 400 000 Ft min. 500 000 Ft 60%

A tényleges banki gyakorlat ennél azonban szigorúbb. Ha nem éri el a jövedelmed az 500 ezer forintot, akkor jellemzően a fizetésed 30-50%-a lehet legfeljebb a törlesztőrészlet egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél.

6. Milyen futamidőre igényled a lakáshitelt?

Ha rövidebb idő alatt fizeted vissza lakáshiteled, akkor magasabb lenne a törlesztőrészleted . Ez természetesen igaz akkor is, ha ugyanakkora a hitelösszeg és a kölcsön kamata, hiszen rövidebb futamidő alatt, kevesebb részletben kellene visszafizetni ugyanazt az összeget. Az emelkedő törlesztőrészlet pedig csökkentheti a maximálisan felvehető hitelösszeget.

Ez alapján úgy tűnhet, hogy érdemes minél hosszabb futamidőre igényelni lakáshitelt. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. Minél hosszabb a futamidő, annál tovább használod a bank pénzét, éppen ezért a teljes visszafizetendő összeg is egyre több lenne.

Meg kell találnod azt az ideális futamidőt, amelynél megkaphatod a kért hitelösszeget, a havi törlesztőrészlet még bevállalható és a teljes visszafizetendő összeg sem túl magas. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor szakértői csapata.

7. Mekkora hitelösszeget bír el a fedezetként felajánlott ingatan (lakás, ház)?

Nem elég csupán az, ha a jövedelmedből ki tudod fizetni a lakáshitel törlesztőrészletét. A fedezetként felajánlott lakásnak, családi háznak is el kell bírnia a kölcsön összegét. Vagyis a hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezeti ingatlan értékének egy meghatározott százalékát.

Az ingatlan értékét a bank független értékbecslő segítségével határozza meg, aki személyesen felméri a ház, lakás állapotát. A jogszabály alapján a hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezet forgalmi értéknek a 80 százalékát. Ettől azonban a bankok jellemzően szigorúbb irányba eltérnek: a lakáshitel összege általában a lakásod értékének 65-70%-a lehet csak.

Ez azt jelenti, hogy ha egy 20 millió forint értékű lakást ajánlasz fel fedezetként, akkor maximum 13-14 millió forint jelzáloghitelt kaphatsz. Feltéve, hogy a kölcsön törlesztőrészletét a jövedelmed is elbírja.

Miért előnyös számodra a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” kalkulátora?

Nagyon sok tényezőtől függ, hogy mennyi lakáshitelre lehetsz jogosult. Márpedig ahhoz mindenképpen tudnod kell a hitelösszeget, hogy eldöntsd a célod – legyen az lakáscél, vagy bármi más – reálisan megvalósítható-e.

Ebben lehet segítségedre a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” kalkulátora, ami megmutatja számodra, hogy különböző kamatperiódusok és futamidő mellett mennyi kölcsönre lennél jogosult. Ehhez szükséges természetesen jövedelmed pontos, részletes megadása is.

A kalkulátor 12 bank ajánlatának összehasonlítása alapján mutatja meg a legkedvezőbb lehetőségeket:

 • Budapest Bank
 • CIB Bank
 • ERSTE Bank
 • Gránit Bank
 • K&H Bank
 • Magnet Bank
 • MKB Bank
 • OTP Bank
 • Raiffeisen Bank
 • Sopron Bank
 • Takarékbank
 • UniCredit Bank

Ha lakáscélra fordítanád jelzáloghiteled, akkor fontos szempont az is, mekkora értékű házat vásárolhatnál, építhetnél és ehhez mennyi saját megtakarításra – önerőre – lenne szükséged. A kalkulátor ezt is megmutatja számodra.

Gyakran ismételt kérdések

A lakáshitel (vagy jelzáloghitel) egy ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsön, melynél a hitel fedezeteként, biztosítékaként a lakásod, házad is felajánlod. Ezért a plusz biztosítékért cserébe a bank jóval kedvezőbb kondíciókkal nyújt jelzáloghitelt, mint ingatlanfedezet nélküli hitelt, például személyi kölcsönt vagy autóhitelt.

Keresd meg a legkedvezőbb ajánlatot – ugyanazon kamatperiódus, futamidő és hitelösszeg mellett, hiszen minél olcsóbb egy kölcsön, annál alacsonyabb lesz a törlesztőrészlete is. Ehhez érdemes használnod a 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátort.

Nézd meg más kamatperiódust választva, mennyi hitelt kaphatsz. Ha hosszabb kamatperiódust választanál, akkor a törlesztőrészleted emelkedik, de a jövedelmedet is nagyobb mértékben terhelhetik meg a bankok.

Gondold meg, hogy hosszabb futamidőre felveheted-e a kölcsönt. Ezzel ugyanis csökkenne a hiteled havi törlesztőrészlete. Fontos azonban, hogy a bankok jellemzően 25-30 éves futamidőre adnak legfeljebb kölcsönt. Ráadásul a legtöbb esetben arra is van szabály, hogy a kölcsön lejártakor hány éves lehet maximum az igénylő (ez jellemzően 65-70 év).

Ha a jövedelmed nem bírja el a kölcsön törlesztőrészletét – és a fenti lehetőségeket már átnézted -, akkor van még egy megoldás. Bevonható a hitelügyletbe adóstárs, aki kötelezettséget vállal a hitel törlesztőrészletének visszafizetésére. Ugyanakkor a maximális hitelösszeg meghatározásakor az adóstárs jövedelmét is figyelembe veszi a bank.

Ha az ingatlan értéke nem bírja el a megálmodott hitelösszeget, akkor felajánlhatsz további fedezet is. Ez azt jelenti, hogy a hitel miatt mindkét ingatlanra jelzálogjogot jegyez be a bank, ugyanakkor a két ingatlan együttes értéke alapján határozná meg a maximálisan adható hitelösszeget.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent az előzetes hitelbírálat? Fontos, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül meg is kapod. Persze ő is abban érdekelt, hogy minél több hitelt helyezzen ki, így emiatt nem érdemes aggódnod. Valójában itt a lakáshitelezés egyik fontos elemét, a hitelbírálatot hozod előre, amikor is a bank dönt arról, hogy jövedelmed alapján jogosult vagy-e az általad igényelt hitelösszegre. Az előzetes hitelbírálatról itt találsz meg minden szükséges információt.
Ha lakást szeretnél vásárolni, vagy épp építkeznél, akkor megudhatod, hogy a kinézett, megtervezett házhoz elégséges lehet-e a hitelösszeg és a rendelkezésre álló önerő. Fontos, hogy jellemzően 20-35% önerőre szükség van a bankok jelenlegi hitelezési gyakorlata alapján egy vásárláshoz, építkezéshez.
Elképzelhető, hogy céljaid megvalósításához nincs elegendő saját megtakarításod. Elérhető azonban számos olyan konstrukció, lehetőség, amellyel az önerőd megnövelheted:

1. CSOK – családi otthonteremtési kedvezmény

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás, melyet lakáscélra nyújt az állam. Az így kapott ingyen pénzt számos bank önerőnek tekinti, így csökkentheted a lakáscélod elérésére fordítandó minimális saját megtakarítás összegét. A támogatás igénylésének számos feltétele van. Jogosultságod ellenőrizheted a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával.

2. Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott kölcsön. Ha a futamidő alatt egy gyermek születik, akkor kamatmentes lesz a konstrukció, a második baba érkezésekor a hitelösszeg 30%-a, míg harmadik gyermek érkezésekor a teljes tartozás elengedésre kerül. A konstrukció szabad célú, így akár lakásvásárlásra, építkezésre is fordíthatod. Amennyiben a konstrukciót lakáscélra fordítanád, akkor jogszabály alapján a hitelösszegnek 25%-a tekintendő jelzálogkölcsönnek, míg 75%-a támogatásnak. Ez azt jelenti, hogy ezzel a konstrukcióval is jelentősen növelhető az önerő összege.

Például, ha egy 40 millió forint értékű lakást vásárolnál, akkor erre maximum 28 millió forint lakáshitelt kaphatnál 70%-os finanszírozási arányt feltételezve. Ha felveszed a 10 millió forint összegű Babaváró hitelt, akkor abból 2,5 millió forint minősülne jelzáloghitelnek, vagyis még összesen 25,5 millió forint lakáshitelt igényelnél. Ebben az esetben a Babaváró és a lakáshitel együttes összege 35,5 millió forint lenne, vagyis csak 4,5 millió forint sajt megtakarítást kellene a vásárlásra fordítanod. Természetesen feltétel, hogy a jövedelmed elbírja mind a Babaváró, mind a lakáshitel törlesztőrészletét.

A Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával megtudhatod, hogy megfelelsz-e a konstrukció jogszabályi feltételeinek.

3. Lakástakarék

A lejáró lakástakarék szerződések megtakarítási összege is felhasználható önerőként egy lakáshitelhez, hiszen ez is lakáscélú felhasználásnak minősül.

Jövedelem igazolásához szükséges dokumentumok
 • Munkáltatói igazolás (alkalmazotti jövedelem esetén)
 • NAV jövedelemigazolás (alkalmazott esetén)
 • ha saját cégedben dolgozol
 • ha a munkálatói igazolás kiállítója közeli hozzátartozód, vagy te magad vagy
 • ha a jövedelmed készpénzben kapod
 • ha egyéni vállalkozónál dolgozol
 • NAV nemleges igazolás a köztartozásról (ha saját vállalkozásban dolgozol)
 • NYUFIG igazolás és 2 havi nyugdíjszelvény (ha nyugdíjas vagy)
 • Vállalkozói igazolvány (vállalkozó esetén)
 • NAV jövedelemigazolás (vállalkozó esetén)
 • Az elmúlt 2-3 hónap eredeti, vagy hitelesített bankszámlakivonata amennyiben számlád más banknál vezeted (ha számlára érkezik a jövedelmed)

Igényléshez kapcsolódó dokumentumok

 • Hitelkérelmi adatlap
 • Személyi igazolvány vagy útlevél
 • Lakcímkártya
 • Adókártya
 • Más banknál vezetett számla esetén a befogadás dátumát megelőző utolsó 3 havi, eredeti vagy hitelesített számlakivonat
 • Fennálló tartozás igazolás a kiváltandó hitelről (amennyiben hitelkiváltás a kölcsön célja)

Ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumok

 • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap
 • Térképmásolat (bizonyos ingatlantípus esetében)
 • Adásvételi szerződés (vásárlási hitel esetében)
 • Költségvetési adatlap (építési, bővítési, felújítási, vagy korszerűsítési cél esetében)
A hitelösszeg mellett sok esetben fontos szempont a kölcsönigénylés átfutási ideje is. Jellemzően 1-1,5 hónap alatt bírálja el a bank a teljes, hiánytalan dokumentáció benyújtásától számítva a kérelmedet. Ez azonban egyes bankoknál szélsőséges esetben meghaladhatja akár a 2 hónapot is. Ha a hitel valamilyen komolyabb célod megvalósításához szükséges, akkor fontos bekalkulálnod a bírálati időt is. Például lakásvásárlás esetén az adásvételibe érdemes legalább 2 hónapos fizetési határidőt beírnod.

Garantáltam a legjobb lakáshitelek

Díjmentesen kaphatsz szakértői segítséget lakáshitel felvételhez!

Lakáshitel kalkulátor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

  1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...