0,5 százalékponttal csökkent a legolcsóbb személyi kölcsönök THM értéke

0,5 százalékponttal csökkent a legolcsóbb személyi kölcsönök THM értéke
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-13
 

Októberben olcsóbban lehet személyi kölcsönt igényelni, mint egy hónappal előtte. A legkedvezőbb ajánlatok átlagos éves költsége nagyságrendileg 0,5 százalékponttal csökkent. Ez egy 3 millió forint összegű kölcsön esetén 30-40 ezer forint megtakarítást eredményezhet 7 év alatt. Vajon mi okozhatta az árcsökkenést és meddig lehet ilyen kedvező feltételekkel személyi hitelt igényelni?

Mindenhol a kedvező kamatokról, piaci környezet változásáról és a hitelek várható drágulásáról lehet olvasni.  Októberben mégis teljesen mást lehetett tapasztalni a személyi kölcsönök piacán. A legolcsóbb személyi hitelek THM értéke nagyságrendileg 0,5 százalékponttal csökkent a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint.

Év eleje óta egyre olcsóbb a személyi kölcsön

Az árcsökkenést már az év elejétől meg lehet figyelni, ráadásul úgy, hogy a banki kamatköltségnek tekinthető BIRS mutató értéke folyamatosan emelkedett.

A személyi kölcsön THM értékének alakulása az idei évben

A 3 legolcsóbb ajánlat átlagos éves költsége valóban 0,5 százalékpontot csökkent. Ennek a hatása nem jelentős: egy 3 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű kölcsön havi törlesztőrészlete csupán 400 forintot csökkent. (46 230 forintról 45 821 forintra mérséklődött a havi fizetnivaló.) Ez a teljes futamidő alatt 34 ezer forint megtakarítást jelent. Az összeg nem sok, ettől még nem szabad szó nélkül elmenni mellette, hiszen kvázi talált pénzről beszélhetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet az oka személyi hitelek árcsökkenésének?

Talán még érdekesebb tény, hogy a kedvező változás a banki kamatköltségek emelkedése mellett – inkább annak ellenére – következett be. A 7 éves BIRS mutató értéke – ez írja le legjobban a 7 éves futamidejű személyi hitelek banki forrásköltségét – jelentősen emelkedett. (A mutató értéke az év eleji 1,45 százalékról 3,37 százalékra emelkedett. Vagyis több mint kétszeresére emelkedett a banki kamatköltség.)

Vagyis a piaci kamat-, hozamkörnyezet változása nem lehet oka a THM csökkenésének. A személyi kölcsönökön elérhető nyereség ugyanis jelentősen csökkent: 6,63 százalékról 4,08 százalékra mérséklődött, ezzel kvázi elveszíttették a pénzintézetek a korábbi eredményük mintegy 40 százalékát. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ez a nyereségszint még mindig pozitív, kvázi a pénzintézetek jó eséllyel nem fognak veszteséget elszenvedni a kölcsönök folyósításával.

Csak összehasonlításképpen a jelenlegi legkedvezőbb 5 és 10 éves lakáshitel kamatok már a kapcsolódó BIRS mutató értéke alatt vannak. Gyakorlatilag a kamatszint hosszú távú fenntartásával a pénzintézetek tényleg veszteséget fognak elszenvedni. (Természetesen egy ingatlanfedezet nélküli hitelen nagyobb a bank kockázata, éppen ezért magasabb nyereséget is vár el egy pénzintézet.)

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyre kiélezettebb a verseny a bankok között a személyi hitelek esetében is. A pénzintézetek növekvő érdeklődésre, nagyobb hitelkihelyezésre számítanak a fedezetlen hitelek esetében. A bankok pedig nagyobb szeletet is szeretnének a növekvő tortából, ez a verseny pedig elősegíti a kamatok, a THM csökkenését.

Várható további  kamatcsökkenés?

A jelenlegi piaci környezetben azért erre már nem lehet számítani, sőt inkább a hitelkamatok emelkedésre várható, amennyiben a BIRS mutató értéke változatlan szinten marad, vagy épp tovább emelkedik. Éppen ezért a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes gyorsan dönteniük. A pénzügyi előny nem jelentős, de ezt sem szabad elvesztegetni. (Természetesen csak a kedvező kamatok, miatt nem érdemes hitelt felvenni, hiszen a felvett összeget mindenképpen vissza kell fizetni a kamatokkal, egyéb költségekkel növelten.)

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés