10%-nál is többe kerülhet a külföldi készpénzfelvétel!

10%-nál is többe kerülhet a külföldi készpénzfelvétel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-26 Frissítve: 2021-07-01
 

Idehaza a pénzügyi rezsicsökkentés óta hozzászokhattál, hogy havonta 150 ezer forint erejéig havonta maximum 2 alkalommal ingyenesen juthatsz készpénzhez. Ráadásul valahol még azt is hallottad, hogy középárfolyamon váltják át a devizát, ha külföldön készpénzt veszel fel. Az igazság azonban, hogy sok ezer forintba kerülhet ez a mutatvány. Akár az összeg közel 20%-t is elvihetik a költségek!

Külföldi nyaralás = valutaköltés

Amennyiben külföldön nyaralsz, a legritkább esetben tudsz forinttal fizetni (jellemzően akkor is horror árfolyamon). Mindenképpen az adott ország fizetőeszközére lesz szükséged. Ha elolvasod korábbi cikkünket a témáról, akkor váltasz némi valutát a valutaváltónál, majd amit csak tudsz kártyával fizetsz. De mi a helyzet akkor, ha mégis be kell dugnod a kártyádat egy külföldi ATM-be, és készpénzt kell levenned? Semmi jóra ne számíts!

Kis pénz nagy díjterhelés

Az árfolyam különbségeket már korábbi cikkünkben már tisztáztuk: középárfolyam helyett 3-4%-os különbség is lehet a vételi és eladási árfolyam között. Ráadásul a készpénzfelvételnek külön költsége is van.

A minimum díjaknak „hála” kisebb összegű (50 euró értékű) készpénzfelvétel esetén akár a felvett összeg 20%-át elvihet a készpénzfelvétel költsége. Ezért nem éri meg többször kisebb összeget kivenni. Ha már mindenképpen ilyen módon jutsz valutához, akkor vedd le egyben amire szükséged lesz. És mennyibe kerül ez bankonként? Az alábbi táblázatunkból kiderül:

kulfoldiatm160624
Egyedi jellemzők

Ahogyan a táblázat alján is megjegyeztük, a díjtételek bankon belül is eltérőek lehetnek. Ilyen többek között a CIB Bank, ahol az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeiből meghatározott kártyával ingyen is készpénzhez juthatsz, vagy Erste Bank, ahol a bankcsoport ATM-jeiből olcsóbban tudsz pénzt felvenni.

A számlacsomagonkénti díjmegállapítás több társaságnál is elő fordul (példának említhetjük az FHB Bankot, ahol pár forintos eltéréstől az ezres nagyságrendig terjedhet a különbség).

Ezen kívül bankkártyák szerint is eltérő díjazást alkalmazhatnak. Tipikus példa ezekre a prémium kártyák, ahol sok esetben olcsóbb a tranzakció díja.

Tudni szeretnéd, hogy melyik folyószámla mennyibe kerül neked az év további napjain? Használd keresőnket és kiderül!

Hirdetés
Hirdetés