2008-ban volt hasonló az alapkamat, a többi pénzügyi mutatóval mi volt a helyzet akkor?

2008-ban volt hasonló az alapkamat, a többi pénzügyi mutatóval mi volt a helyzet akkor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-29
 

2022. július 27-től 10,75 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Ilyen magas értéken utoljára 2008. decemberében volt az irányadó kamatszint. Teljesen más helyzet volt 2008-ban, összehasonlításképpen mégis érdemes lehet megnézni, hogy az egyes pénzügyi mutatók hogyan is álltak akkor és jelenleg.

Július 26-án a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat újabb 100 bázispontos emeléséről döntött, ezzel az irányadó kamatszint július 27-től 10,75 százalékra emelkedett. Beléptünk tehát a kétszámjegyű kamatok világába. Utoljára ilyen magas szinten 2008. november 25. és 2008. december 8. között volt a jegybanki alapkamat, abban az időszakban a mutató értéke 11,00% volt.

Érdemes megnézni, hogy a többi pénzügyi szempontból lényeges mutató is hasonlóképp alakul jelenleg, mint 14 évvel ezelőtt. Annyit előre elárulhatunk, hogy számos eltérést találhatunk, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet is teljesen más, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Ettől függetlenül sok közös pontot és érdekességet felfedezhetünk.

Hirdetés

Hirdetés

A pénzpiaci hozamok értéke hasonló, mint 14 éve

A bankközi hozamokat leíró BUBOR és BIRS mutató értékét, valamint az állampapírhozamokat érdemes összehasonlítani. Talán meglepő lehet, de a jelenlegi piaci hozamszintek értéke több esetben nagyobb, mint 2008. év végén volt. (A Bankmonitor szakértői a 2008. november 25 – 2008. december 8. közötti átlagos értéket hasonlították össze a 2022. július 27-i értékkel.)

A 3 havi BUBOR értéke jelenleg 11,91%, míg 2008. végén 11,09% volt. A 10 éves futamidejű BIRS mutató aktuális értéke 8,34%, ez 14 évvel ezelőtt 7,74% volt. A 10 éves állampapírhozam viszont magasabb volt: 8,77%-kal szemben a referenciahozam aktuális értéke 8,21%.

Jó tudni
A bankközi hozamok minimálisan, 0,6-0,82 százalékponttal magasabb  jelenleg, míg a vizsgált állampapírhozam 0,56 százalékponttal alacsonyabb. Vagyis érdemi, egyértelmű eltérést nem tapasztalhatunk.

Pénzpiaci hozamok, hitelkamatok alakulása 2008. év végén és 2022. júliusában

A hitelkamatok jelenleg jóval alacsonyabbak

Az MNB statisztikái szerint 2008. negyedik negyedévében a lakáshitelek átlagos THM értéke 14,19 százalék, a fogyasztási hitelek éves átlagos költsége pedig 29,64 százalék volt. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján jelenleg a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM értéke 8,50% – 13 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 300 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén -, ami jelentősen elmarad a 2008-as szinttől.

A személyi hiteleknél is hasonló a helyzet, a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján 1,5 millió forintot, 7 éves futamidőre, 300 ezer forint jövedelem mellett átlagosan 15,27 százalékos THM mellett lehet igényelni. Ez közel fele a 14 évvel ezelőtti szintnek.

Miért ennyivel kedvezőbbek a hitelkamatok?

Részben magyarázható a jelenlegi kedvezőbb hitelkamatszint. Ma jellemzően fix kamatozású, 10 éves kamatperiódusú kölcsönöket vesznek fel a magyarok, ezek banki forrásköltsége pedig a hosszú futamidejű bankközi hozamoktól függ. 2008-ban viszont még a változó kamatozású, 1 éves kamatperiódusú kölcsönök voltak népszerűek, melyeknek a kamatát jellemzően a rövid futamidejű pénzpiaci hozamok alapján határozzák meg a bankok.

Speciális gazdasági környezetben – ilyen a mai és a 2008-as helyzet is – előfordulhat, hogy a hosszabb futamidejű hozamok kedvezőbbek: durván 3 százalékponttal kedvezőbb a 10 éves futamidejű BIRS mutató értéke a 3 havi BUBOR mutató nagyságánál. Vagyis a hosszú kamatperiódusú hitelek banki költsége is jóval kedvezőbb.

Az elmúlt időszakban a rossz hitelek állománya is igen alacsony, emiatt a bankok kockázati költsége – gyakorlatilag beárazzák a nem fizetés költségét a hitelkamatokba – is csökkenhetett 2008-hoz képest.

Mi várható a hitelpiacon?

Ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői szerint a jelzáloghiteleknél nem indokolt az, hogy jelenleg 5,69 százalékponttal kedvezőbb kamaton lehet hitelt igényelni, a fogyasztási hiteleknél látható 14,37 százalékpontos eltérésre pedig pláne nincs magyarázat. Ennél talán még fontosabb, hogy jelenleg a lakáshitelek kamata még a pénzpiaci hozamokat, illetve a jegybanki alapkamatot sem érik el.

Fontos
Éppen ezért a közeljövőben az új hitelek drágulására lehet számítani. Érdemes sietnie mindenkinek, aki hiteligénylés előtt áll, a kivárás ugyanis havi szinten több ezer forintba kerülhet.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az infláció és a forint árfolyama viszont elszállt

Az infláció az idei évben a rezsicsökkentés átalakítását követően elérheti a 13-14 százalékot is. Az emelkedés megfékezése érdekében a hozamok további érdemi növekedésére lehet számítani. 2008-ban az éves áremelkedés mértéke csupán 6,1 százalék volt.

A forint gyengülése ilyen időtávlatban nagyon is szembeötlő. A 2008. november 25. és 2008. december 8. közötti átlagos MNB árfolyam 261,32 Ft/EUR volt, 2022. július 27-én viszont 404,10 forintot kellett fizetni egyetlen euróért az MNB árfolyama alapján. Jelenleg 56,4 százalékkal gyengébb a forint, ami évi 3,9 százalékos átlagos gyengülésnek felel meg.

Összegzés

2008. év végével összevetve a jelenlegi állapotot eléggé vegyes képet láthatunk. Vannak hasonlóan alakuló pénzpiaci mutatók, ugyanakkor a lakossági hitelkamatok szintje jelenleg még mindig jóval kedvezőbb, mint 14 éve. Ugyanakkor az infláció jelenleg sokkal fenyegetőbb, a forint pedig érdemben gyengült az elmúlt években.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gazdasági helyzet teljesen más jelenleg. A kétezres évek végén az elszálló kamatok és a jelentősen gyengülő forint miatt egy hitel-, és ingatlanpiaci válság köszöntött be, ami a teljes gazdaságra komoly hatással bírt.

Jelenleg a hitelpiac jóval szabályozottabb – az eladósodottság mértéke jövedelem és ingatlan oldalon is szabályozott -, emellett a forint árfolyamának változása már nem gyakorol közvetlen hatást a hiteladósok életére. A jelenlegi környezetben is van számos komoly kihívás, kockázati tényező, de a hitelpiac sok szempontból ellenállóbb, mint 14 évvel ezelőtt volt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés