Mi az a BUBOR, és mennyi most az értéke?

Mi az a BUBOR, és mennyi most az értéke?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-06 Frissítve: 2023-04-21
 

Sokszor találkozhatsz ezzel a mozaikszóval, főleg, ha hitel felvételét tervezed. A jelentése és a jelentősége viszont mégsem annyira közismert, mint egyéb pénzügyi kifejezéseké – például a teljes hiteldíj mutatóé, a THM-é. Cikkünkből most képbe kerülhetsz, hogy mi az a BUBOR, miért fontos, és mennyi most az értéke.

Mit jelent a BUBOR?

A BUBOR, vagyis a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb azt a kamatot jelenti, amelyen a kereskedelmi bankok egymásnak hitelt adnak rövid futamidőre. Hasonló tehát, mint a BIRS, viszont rövid távra szól. A pénzügyi referenciamutató számítását és közzétételét 2016. november elsejétől a Magyar Nemzeti Bank végzi a panelbankok által beadott kamatjegyzések alapján. Az MNB a BUBOR adott napi értékét minden magyar banki munkanapon 11 órakor publikálja a honlapján.

Hirdetés

Hirdetés

A BUBOR jelentősége a gyakorlatban

A BUBOR a pénzpiacon egy fontos irányadó érték. Jól mutatja azt a költséget, amelyen a pénzintézetek forráshoz jutnak. Azt jelzi tehát, hogy mennyibe kerül számukra az a pénz, amelyet később kihelyeznek – hitelt nyújtanak belőle.

Sokszor találkozunk azzal, hogy változó kamatozású hiteleknél a kamatot BUBOR plusz kamatfelárban határozzák meg – magyarán a hitel kamata úgy változik, ahogy a forrásköltségek alakulnak a piacon. Ebből a bank forrásköltségek levonása után megmaradó bevétele az, amit kamatfelárként fizetünk.

A lakáshiteleknél is vannak a BUBOR alakulásához kötött, változó kamatozású kölcsönök, de ennél is jóval elterjedtebb ez a vállalkozói hiteleknél. A BUBOR tehát a változó kamatozással nyújtott hiteleknél az az irányadó érték, amelynek meghatározó szerepe van a ténylegesen fizetendő kamat mértékére.

Ha például a 3 havi BUBOR értéke 3 hónap alatt 2 százalékról 4 százalékra emelkedik, akkor a 3 havi kamatperiódusú hitelek kamata is 2 százalékponttal növekedik majd a következő kamatperiódustól.

A 3 havi BUBOR alakulása 2023-ban

Az alábbi ábrán látható a pénzügyi referenciamutató változása az idén év eleje óta. 2022-ben a kamatok meredeken emelkedő trendjét az elmúlt hónapokban csökkenés, majd viszonylagos stagnálás jellemezte.

A 3 havi BUBOR értéke 2023-ban.

Mennyi az értéke jelen pillanatban?

A cikk írásának pillanatában (2022.04.20.) az alábbi BUBOR-kamatok vannak érvényben:

  • 1 havi BUBOR: 17,15%
  • 3 havi BUBOR: 16,27%
  • 12 havi BUBOR: 15,10%

Mit tehetsz most, ha hitelt szeretnél felvenni?

Az előző évet jellemző látványos kamatemelkedési folyamatnak úgy tűnik, hogy vége. A lakáshitelek és a személyi kölcsönök sem drágulnak tovább a jelenlegi kamatkörnyezetben, sőt, egyes konstrukciók 2023. második hónapjában már csökkenésnek indultak. Ez jó hír lehet azoknak, akik hiteligénylés előtt állnak, azonban a jelenlegi helyzetben érdemes még alaposabban átgondolni a dolgot, biztonsággal belefér-e egy új kölcsön törlesztőrészlete a havi fizetnivalók közé.

Egy ilyen gyorsan változó környezetben különösen fontos, hogy hitelfelvevőként megtaláld a legjobb alternatívát. Ha ingatlanvásárlás előtt állsz, vagy személyi kölcsönt vennél fel, döntés előtt mindenképpen használd a Bankmonitor kalkulátorait. A bankok ajánlatai között számottevő különbségek vannak, ezért egy jó választással akár több százezer forintot vagy akár milliókat is spórolhatsz!

Kalkulálj
Nézd meg, hogy a jelenlegi helyzetben milyen feltételekkel tudsz lakáshitelt igényelni:
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés