2020 – az év, ami nemcsak az életünket, de a lakóingatlan-igényeinket is teljesen átalakította

2020 – az év, ami nemcsak az életünket, de a lakóingatlan-igényeinket is teljesen átalakította
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-18 Frissítve: 2020-12-22
 

Év végéhez közeledve mindannyian visszatekintünk az elmúlt egy évre. Idén azt láthatjuk, hogy ez az év mindenkinek az életét teljes mértékig átalakította. Mindez a különböző lakóingatlan típusok iránti igényünkben is tükröződik, ugyanis, ha ma megkérdezné valaki, hogy hol szeretnénk élni, és milyen lakást/házat keresünk, valószínűleg teljesen mást válaszolnánk, mint egy évvel ezelőtt…

Belváros vs. agglomeráció

Míg egy évvel ezelőtt még a legtöbben arra vágytak, hogy belvárosi, de legalábbis frekventált elhelyezkedésű otthonuk legyen Budapesten vagy valamelyik nagyvárosban, lemondva mindezekért akár jelentős négyzetméterekről is, addig idén a többség már a kertvárosi övezeteket és az agglomerációt részesíti előnyben.

Bár az agglomeráció népszerűsége már évekkel ezelőtt növekedésnek indult, ennek mozgatórugója akkor még  elsősorban az ár (és esetleg egy-egy fiatal, bővülő család élettér-igénye)  volt, ma viszont a tehetősebbek közül is egyre többen cserélnék belvárosi lakásukat nagyobb családi házra a nagyvárosok vonzáskörzetében.

Hirdetés

Hirdetés

Kislakás helyett családi ház

Míg tavaly egy kislakást aránylag gyorsan és magas négyzetméteráron el lehetett adni, egy bizonyos méret fölött pedig szinte eladhatatlanok voltak az ingatlanok, addig most egyre többen  a nagyobb lakásokat, sőt inkább a családi házakat keresik, amelyek elegendő helyet biztosítanak, az otthoni munkavégzéshez, tanuláshoz, edzéshez, szabadidős tevékenységekhez egyaránt.

Azoknál is, akik korábban szinte csak aludni jártak haza, szempont lett, hogy legalább egy ajtóval elszeparálható dolgozó helyiség, vagy egy háló, esetleg egy kondiszoba vagy akár szauna is beférjen a lakásba. Míg azoknál a családoknál, akiknél a gyerekek eddig egy szobán osztoztak, fontossá vált, hogy minden gyereknek legyen külön szobája, hiszen a távtanulás már azonos korú ikerpár esetén is könnyebb elszeparáltan, nemhogy eltérő korú gyerekeknél.

Eladhatatlan erkély nélküli lakások

Az erkélyes, teraszos, kertkapcsolatos lakások népszerűsége már évek óta növekvő tendenciát mutatott, lényegesen jobb áron keltek el, mint azok a lakások, melyek egyikkel sem rendelkeztek. Ám, míg 2019-ben még el lehetett adni egy erkély nélküli lakást, amennyiben annak jó volt az elhelyezkedése és az állapota, 2020-ra az erkély nélküli lakások még a legjobb elhelyezkedés mellett és nyomott áron is szinte eladhatatlanok, különösen, ha ablakuk sem néz zöld, csendes, nyugodt környékre…

Az érdeklődés itt is egyértelműen a nagyobb tér felé tolódott el, azaz a kis erkéllyel rendelkező lakásokkal szemben egyre többen keresik a nagy teraszos, tetőteraszos lakásokat. Azok pedig, akik családi házat szeretnének, de az adott helyen és a kívánt minőségben nem engedhetik meg maguknak, túl messzire pedig nem akarnak költözni, a kertkapcsolatos lakások iránt érdeklődnek.

A Balaton és a Velencei-tó

Míg korábban a Balatonon jellemzően csak nyaralókat vettek az emberek, most egyre nagyobb az érdeklődés az egész éves tartózkodásra, állandó lakás céljára alkalmas ingatlanok iránt, ahogyan a home office és a heti 1-2, esetleg 3 alkalmas bejárás egyre szélesebb körben elfogadottá vált. A Balatonhoz képest pedig a Velencei-tó még népszerűbb, hiszen félúton van Budapest és a Balaton között, tehát még inkább ideális választás azoknak, akik hibrid munkarendben, félig otthonról, félig a munkahelyen dolgoznak.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés