2024 első félévben több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2023-ban egész évben

2024 első félévben több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2023-ban egész évben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-18
 

Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd Ft-ot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10%-kal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét. Mi áll a növekedés hátterében? Töretlenül folytatódhat-e a dinamika? Nincs-e újabb eladósodási veszély a lakosságánál? Milyen kamatszinten vehetnek fel lakáshitelt a most ingatlant vásárlók?

Miért ugrott meg a lakáshitelvolumen?

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy fél év alatt egy teljes évnyi hitelfelvétel megvalósuljon, sőt annál közel 10%-kal több is. A növekedés hátterében az alábbi tényezők húzódnak meg:

  • 2023. év a recessziós környezet és a még jelenlévő inflációs problémák, valamint reálbér csökkenés miatt egy hatalmas visszaesést hozó év volt a lakáshitelpiacon
  • 2024 elejére a lakáshitelkamatok 2,5-3,5%-kal lettek alacsonyabbak a 2023 elején jellemző szinthez képest, mely az újonnan felvett hitelek havi törlesztőrészletében 17-23%-os csökkenést eredményezett
  • 2024 januárjától érhető el az új támogatott hitelkonstrukció, a CSOK Plusz, mely a korábbinál kevesebb jogosult számára, de magasabb elérhető hitelösszeget eredményez (maximum 50 millió Ft)
  • A CSOK Plusz mára a teljes lakáshitelfelvétel 25-30%-át adja
  • 2023-ban a korábbi 44%-os átlagszintről 32%-ra esett a lakásvásárláshoz hitelt felvevők aránya, 2024-ben így jelentős arányban megjelenhettek a korábban elhalasztott, hitellel finanszírozott vásárlások is
  • A 2023 végén megindult és 2024 elején folytatódó reálbérnövekedés egyértelműen pozitívan hatott a hitelfelvételekre.

Lakáshitelek havi szerződéses összege (mrd Ft) 2020. januárjától 2024. júniusáig.

Hirdetés

Hirdetés

Töretlenül folytatódhat-e a dinamika 2024. második felében?

Júniusban már mind az ingatlanpiaci tranzakciók száma, mind a lakáshitel-kereslet mérséklődés jeleit mutatta. Júliusban és augusztusban, így a második negyedévben jellemző 127 milliárd forintos havi átlagos lakáshitel volumen 100 milliárd forint körüli értékre mérséklődhet.

Fogyasztói bizalom szempontjából további enyhe javulást és változatlan lakáshitelkamatokat feltételezve 2024-et 1200 milliárd forint körüli volumennel zárhatja a lakáshitelpiac. Ez az érték megfelel a magyar lakáshitelpiac 2022-es teljesítményének, mely azonban egy egyszeri, 300 milliárd forintos extra tételt is tartalmazott az MNB által létrehozott Zöld Otthon Program keretében kihelyezett, maximum 2,5%-os lakáshitelek miatt. A magyar lakáshitelpiac csúcsa 2021-ben 1303 milliárd forintos összesített szerződési érték volt. A 2024-ben várható 1200 milliárd forintos piac 34%-kal elmarad reálértéken a 2021-es csúcstól.

Újra veszélyben a magyar lakosság a jelentős hitelfelvételek miatt?

Az MNB és az Eurostat adatai alapján a magyar lakosság egy főre jutó lakáshitel tartozása 2024 februárjában 18 ezer EUR értékkel az EU-ban a legalacsonyabb volt, mindösszesen az EU átlag (124 ezer EUR) 15%-a, de még a román 59 ezer EUR értéknek is kevesebb, mint a harmada.

Összességében – szemben az állam eladósodottságával – a magyar lakosság lakáshitel állománya kifejezetten alacsony és jelentős mértékben nőhet anélkül, hogy magas kockázati szintet érjen el.

Lakáshitel átlagos kamatszintek ma

A lakásvásárlást tervezők számára ma 6,7%-os átlagos lakáshitelkamat található a bankok kínálatban. 20 millió forintos jellemző hitelértékkel és 20 éves futamidővel számolva mindez 152 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent. Megkeresve a legjobb standard banki lakáshitel ajánlatot (350 ezer forint átlagos, medián bér mellett) 6,3%-os kamatszinttel találkozhatunk, mely ugyanazon hitelértékre vetítve 147 700 forintos havi törlesztőt jelent.

A bankok speciális, egyedi kedvezményeit kihasználva, jellemzően 700 ezer Ft nettó havi családi jövedelem felett 5,7-5,9%-os kamatszintek is elérhetőek a hiteligénylőknek. Az optimális bankválasztás szerepe tehát igen jelentős, akár 1%-kal kedvezőbb kamatot is eredményezhet az átlagos lakáshitelhez képest, mely 20 millió Ft-os hitelösszegnél 11 500 Ft-os havi, a hitel teljes futamideje alatt pedig több, mint 2,7 millió Ft-os megtakarítást jelent.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés