2024 második felében is folytatódik a Széchenyi Kártya Program

2024 második felében is folytatódik a Széchenyi Kártya Program
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-16 Frissítve: 2024-07-18
 

A Széchenyi Kártya 2024. júliusától változatlan feltételekkel igényelhető. A támogatott vállalkozói hitel kamata továbbra is legfeljebb 5%, ugyanakkor zöld beruházási célok esetén kiemelten kedvező, akár 1,5% is lehet a kamatszint. De mennyit takaríthat meg egy vállalkozás a támogatott hitelt választva?

Az elmúlt években a vállalati  hitelezés egyik legfontosabb eleme a Széchenyi Kártya Program volt, a támogatott kölcsönből 22 év alatt összesen 8300 milliárd forintot vettek fel a vállalkozások. Csak a tavalyi évben 1800 milliárd forint összegben kötöttek szerződést Széchenyi hitelre.

Éppen ezért kiemelten jó hír, hogy a KAVOSZ Zrt honlapján a program folytatását jelentették be. A támogatott vállalkozói hitel az év második felében változatlan feltételekkel igényelhető: a kölcsön kamata továbbra is legfeljebb 5% lehet, ugyanakkor a nettó kamatszint akár 1,5% is lehet, amennyiben a hitelcél megfelel a zöld beruházási céloknak.

Az elérhető termékek köre sem módosult. Az alábbi termékek érhetők el a támogatott kölcsön keretében:

  1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ és ezen belül Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  2. Széchenyi Likviditási Hitel MAX+
  3. Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  4. Széchenyi Lízing MAX+
  5. Széchenyi Mikrohitel MAX+
  6. Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel

Hirdetés

Hirdetés

Miért éri meg a Széchenyi hitelt választani?

A támogatott hitel érdemben kedvezőbb kamat mellett érhető el, mint a piaci kamatozás mellett igényelhető vállalkozói kölcsönök. A piaci feltételekkel elérhető vállalati hitelek jellemzően változó kamatozásúak, a kamat mértéke 1, 3, 6, vagy épp 12 havonta módosulhat. A kamat alapvetően két részből áll: a referenciamutató értékéből és az azt növelő kamatfelárból.

Jó tudni
Ez a referenciamutató a vállalkozói hiteleknél a BUBOR szokott lenni. A BUBOR, azaz a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb azt mutatja meg, hogy a kereskedelmi bankok milyen áron hajlandók egymásnak kölcsönt nyújtani rövid futamidőre.

A gyorsuló infláció és magas alapkamat mellett ezen referenciamutató értéke is igen magas szokott lenni, nem volt ez másképp az elmúlt években sem. 2023 év elején a mutató értéke még 15,25-16,87% között volt. (A pontos érték a futamidőtől függ.) De az infláció csökkenését követően a kérdéses referenciamutató értéke 2024.07.15-én még mindig 6,61-6,96% között alakul.

Erre jön még rá a kamatfelár nagysága, ami 3% körül szokott alakulni. Ez alapján egy 3 havonta változó kamatozású piaci vállalkozói hitel kamata 9,84% lenne (3 havi BUBOR + 3%). Ennek közel a fele a támogatott Széchenyi hitel kamata.

Több millió forint megtakarítást eredményezhet a kedvezményes kamat

De mit jelent ez a kamatkülönbség? Nézzük meg ezt egy folyószámlahitel és egy beruházási kölcsön esetén.

A beruházási hitel összege 200 millió forint, a futamidő 10 év, a kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A piaci feltételekkel a hitel kamata 3 havi BUBOR-hoz kötött, a kamatfelár 3%, az induló kamatszint ezek alapján 9,84%. Ilyen kamat mellett a havi törlesztőrészlet 2 625 326 Ft, a teljes visszafizetés pedig 315 millió Ft. Ugyanez az összeg Széchenyi hitel keretében 5%-os kamat mellett elérhető, a törlesztőrészlet 2 121 310 forint lenne, a teljes visszafizetés pedig 254,5 millió forint lenne. Ez összességében közel 60 millió forint megtakarítást eredményezne.

A folyószámlahitel összege 100 millió forint, ennek átlagosan a felét, azaz 50 millió forintot használ ki a cég. Legyen jelen hitel is 3 havonta változó kamatozású, a kamatfelár 3%. A 9,84%-os kamat mellett az éves kamatteher 4 920 000 Ft lenne. Ugyanez az éves teher a támogatott, 5 százalékos kamat mellett csupán 2,5 millió forint lenne. A Széchenyi hitel választása évi 2,4 millió forint megtakarítást eredményezne.

Érdemes tehát még a jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben is lecsapni a támogatott vállalkozói kölcsönökre. Bármely vállalkozás ellenőrizheti a Bankmonitor kalkulátorával, hogy mennyi Széchenyi hitelt kaphat.

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 500 millió Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés