2,7%-kal csökkentek a lakosság banki kiadásai egy negyedév alatt

2,7%-kal csökkentek a lakosság banki kiadásai egy negyedév alatt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-08 Frissítve: 2021-07-16
 

A Bankmonitor.hu által a lakosság átlagos havi banki kiadásait számszerűsítő mutató értéke egy negyedév alatt 2,7%-kal csökkent, mely elsősorban az MNB kamatcsökkentésének, valamint a bankszámla szolgáltatások átlagköltségének mérséklődésével magyarázható. A Lakossági Banki Kiadás Mutató (LBKM) értéke, mely mind a hitelekkel kapcsolatos törlesztéseket, mind az egyéb banki szolgáltatásokkal kapcsolatos havi kiadásokat tartalmazza, 12.287 Forint/hó értékről 11.965 Forint/hó-ra mérséklődött 2016. harmadik negyedévére.

A Bankmonitor.hu saját banki termékadatbázisán alapuló indexének elsődleges célja, hogy a lakosság bankok felé fizetett kiadásairól adjon objektív képet: a mutató számszerűsíti a kamatokat, költségeket, és a hitelek tőketartozásának visszafizetését is. A mutató abszolút értékét és változását elsődlegesen a piaci kamatszint, az egyes banki termékekhez kapcsolódó átlagos szerződésméret, igénybevétel (penetráció), a bankok kamat és költségoldali árazása és az egyes bankok piaci súlyának módosulása együttesen határozzák meg.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változott egy negyedév alatt?

A Bankmonitor.hu mutatója által mért 11.965 Ft havi banki kiadás 90,8%-a továbbra is a hitelek törlesztéséhez kapcsolódik (tőketartozás és kamatfizetés formájában). A hitelekhez kapcsolódó átlagos havi kiadások a harmadik negyedévben felnőtt lakosonként átlagosan 10.869 Ft-ot tesznek ki. Hiteloldalon a kiadások 2,7%-os mérséklődése a jelzálog termékek esetében az MNB kamat csökkentésének, a személyi kölcsönök esetében a banki verseny élénküléséből származó addicionális banki kamatmarzs csökkenésnek is köszönhető. (Az LBKM mutató a hitelekre fordított havi kiadás számszerűsítésénél az egy magyar felnőttre jutó átlagos hitelösszeggel számol.)

A hitellel nem rendelkező magánszemélyek átlagos havi kiadásai egy negyedév alatt 2,3%-kal csökkentek, így 1.096 Ft-ot tesznek ki a harmadik negyedévben.

atlagos-havi-koltseg

„A lakossági piacon három fő trend körvonalazódott az elmúlt hónapokban a bankok árazását illetően: a lakáshiteleknél érdemi (MNB kamatcsökkentést meghaladó) változás csak nagyítóval található, a személyi kölcsönök esetében a bankok közötti verseny miatt a kamatok érdemben csökkentek, a bankszámlák vonatkozásában pedig egy-két bank újra érdemben mérsékelte az árait. Kamatoldalon rendkívül csekély tér maradt a további csökkenésnek, így érdemi anyagi előnyöket ma már csak a tudatos bankváltással és hitelkiváltással lehet elérni” – értékelte a piaci változásokat Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Hirdetés
Hirdetés