3 percben mindent a személyi kölcsönről

3 percben mindent a személyi kölcsönről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-17 Frissítve: 2022-11-25
 

A szabadon felhasználható és ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi kölcsönök iránti érdeklődés szemmel látható módon nőtt és egyre változatosabb felhasználási célokra is használják ezt a hitelformát. Ugyanakkor az alacsony kamatok és az egyszerű ügyintézés ellenére sem célszerű alapos megfontolás nélkül hitelt felvenni. Most öt kérdésen keresztül mutatjuk be, hogy mit érdemes a hitelfelvétel kapcsán átgondolni.

Mire szeretnéd felvenni a kölcsönt, mekkora összeg szükséges?

Amikor felmerül benned a hitelfelvétel gondolata, nagy valószínűséggel már egy konkrét célra szeretnél anyagi fedezetet szerezni. A személyi kölcsön azt a szabadságot adja meg neked, hogy fedezet nélkül bármire elköltheted a pénzt, akár egy autóvásárlásról, vagy az újonnan vásárolt lakás felújításáról, vagy éppen egy utazásról van szó. Márpedig az igényelhető hitelösszeg pár százezertől néhány millió forintig terjedhet, tehát ilyen keretek között gondolkozhatsz a hitelcélod esetében.

Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy gondold át a lehetőségeidet. A hitel több éves kötöttséget jelent, így tisztáznod kell, hogy a helyzeted mennyire engedi meg, hogy eladósodj.

Hirdetés

Hirdetés

Tudod, hogy meddig nyújtózkodhatsz?

A személyi kölcsön esetében a jövedelem kulcskérdés, hiszen fedezet hiányában ez garantálja a bank számára, hogy visszafizeted a felvett összeget. Azon kívül, hogy egy magasabb jövedelemmel kamatkedvezményeket lehet elérni, a szabályok szigorúan meghatározzák, hogy legfeljebb mennyi törlesztőt vállalhatsz be. A banki gyakorlat alapján maximum a jövedelem 35-40%-a lehet havi a törlesztő. Például egy 200 ezer forintos jövedelem esetében legfeljebb 80 ezer forint, ami 11%-os THM mellett 3 éves futamidő esetén 2,5 millió forint felvételét teszi lehetővé.

A lehetőség adott, ugyanakkor azt te tudod, hogy meddig nyújtózkodhatsz valójában. Érdemes óvatosnak lenni, és a családi költségvetést egy hitelfelvétel miatt nem felborítani teljesen. Ráadásul váratlan események is történhetnek, és más pénzügyi célok is előtérbe kerülhetnek. Például, ha a későbbiekben lakáshitelt vennél fel, akkor egy korábban felvett túl nagy összegű személyi kölcsön a törlesztési képességedet visszaveti.

mkb-szemelyi-kolcson

Szakítanál a régi bankoddal a kedvezőbb kondíciókért?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a személyi kölcsön felvételéhez hajlandó vagy-e a bankváltásra, ugyanis könnyen lehet, hogy nem az aktuális bankod adja a legjobb feltételeket. Lehet, hogy eleve kedvezőbbek a kondíciók, sőt még 2-3%-os kamatkedvezményre is jogosult lehetsz, ami több ezer forint megspórolását jelenti havonta. Persze az is legyen a szemed előtt, hogy az új banknál választott bankszámlával mennyibe kerül összesen a bankolás. A lényeg abban áll, hogy a lehető legalaposabban tájékozódj a döntés előtt.

A bankváltással együtt jár az is, hogy az új számlára utaltasd a jövedelmed. Ez okozhat némi kellemetlenséget, hiszen például a munkáltatónak jelezni kell a változást, vagy éppen a csoportos beszedési megbízásokat kell átállítani.

Ugyanakkor a bank nem feltétlenül elégszik meg azzal, hogy a jövedelmedet hozzá utalod, hanem elvárhatja azt is a kedvezményért cserébe, hogy a számlát aktívan használd. Ez azt jelenti, hogy bizonyos megbízásokat ezen a számlán keresztül kell intézned (például utalás, csoportos beszedés). Ha a jövedelem átutalása már megtörtént, ez sem tűnik lehetetlen feladatnak, főleg ha a régi számla esetében is teljesültek hasonló tranzakciók.

Milyen futamidőben érdemes gondolkodni?

Általánosságban el lehet mondani, hogy akkor helyes a futamidő megválasztása, ha az így fizetendő havi kötelezettség nem veszélyezteti a családi kasszát. A visszafizetés elnyújtásával a havi törlesztő alacsonyabb szintre hozható, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a teljes visszafizetés megnő a bank felé. Adott esetben 3-5 éves futamidő fölé nem célszerű menni.

Milyen gyorsan juthatsz a pénzhez?

Egy váratlan helyzetben az is lényeges lehet, hogy az igényléstől számítva milyen gyorsan válik felhasználhatóvá a pénz. Jellemzően 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat az igényléstől a folyósításig, vannak olyan bankok, amelyek új ügyfél igénylése esetén is akár 24 óra alatt vállalnak folyósítást.

Tekintse meg kiemelt partnerünk, az MKB személyi kölcsön ajánlatait!



Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés