4 kritikus szempont csok igényléskor, ami akár 7,8 millió forintot is érhet!

4 kritikus szempont csok igényléskor, ami akár 7,8 millió forintot is érhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-06
 

A csok az egyik legnépszerűbb támogatási forma, amelyet lakásvásárlás mellé igényel a legtöbb magyar. Nem véletlen, hiszen ez egy olyan támogatás, amelyet a feltételek teljesülése esetén nem szükséges visszafizetni. Igénybe vehető használt és új ingatlan vásárláshoz is. De mikor mondhatjuk a lakásra, hogy új építésű? Milyen feltételeknek kell teljesülni? Nem mindegy, hiszen hatalmas különbség lehet a támogatás összegének meghatározásakor. A Bankmonitor szakértői utánajártak…

A csok összegének megállapításához első sorban néhány főbb pontot érdemes végig nézni:

  • Mennyi meglévő és/vagy vállalt gyermek után szeretnénk igénybe venni?
  • Új vagy használt ingatlant vásárolnánk?
  • Mekkora az ingatlan hasznos alapterülete?

A következő táblázatból kiderül, mekkora támogatásra lehetünk jogosultak:

Az ingatlan minimális alapterülete 1, 2 vagy 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén a csok-nál

Hirdetés

Hirdetés

Miért lehet jobb egy új lakás csok szempontjából?

Ha még nincs meglévő gyermekünk, és csak vállalt gyermek után szeretnénk igényelni a csok-ot, akkor használt lakás vásárlás esetén maximum kettő babát vállalhatunk. Ha egy gyermeket vállalunk, akkor 4 évünk, míg kettőnél 8 évünk van a babák születéséig. Ezzel szemben új építésű ingatlannál akár három gyermeket is vállalhatunk, ráadásul a gyermekek születésére 10 éves határidőt szabnak meg ilyenkor.

A fenti táblázatból kiderül, hogy a legmagasabb összeg új lakás vagy ház vásárlása, építése esetén vehető igénybe. Éppen ezért nem mindegy, hogy a kiszemelt ingatlanunk új  vagy használt. Ezt a kérdést nem olyan egyszerű eldönteni, hiszen nem csak az számít, hogy mi vagyunk-e az első lakói.

Milyen ingatlanra kaphatunk egyáltalán csok-ot?

Jogszabály szerint több kritériumot is ellenőrizni kell, hogy biztosak lehessünk benne, jogosultak lehetünk a maximum 10 millió forintos támogatásra. Az ingatlannak a következőkkel mindenképpen rendelkeznie kell:

  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, vagy legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel;
  • fürdőhelyiséggel és WC-vel;
  • közműves villamos energia szolgáltatással;
  • egyedi fűtési móddal;
  • közműves szennyvízelvezetéssel (vagy egyedi szennyvízkezeléssel);
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, akkor ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kúttal.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosultak vagytok-e a csok-támogatásra, akkor használjátok a Bankmonitor kalkulátorát — CSOK KALKULÁTOR

Mikor számít új építésűnek egy ingatlan a csok szempontjából?

1. Az ingatlan akkor új, ha cégtől vásároljuk meg. Ha magánszemély épít fel egy házat, amelyet eladásra szán, nem vehető fel rá a magasabb összegű támogatás, csak a használt lakásos csok összegei. Új építésű ingatlannál igazolni szükséges a vételárat az eladó által kiadott számlával, amelyet magánszemély nem állíthat ki, csak cég.

2. Akkor lehetünk jogosultak az új lakásos csokra, ha az építési engedélyt 2008. július 1-jét követően állították ki. Előfordult már a gyakorlatban, hogy az ingatlan felépült, majd a használatbavételi engedély kiadására éveket kellett várni. Ilyenkor lehetséges, hogy az építkezés akár már 2008 előtt megkezdődött, de mégis csak most kerülhettek értékesítésre a lakások. Ez esetben is csak használt csok-ot igényelhetünk.

3. Építkezésnél vagy ház vásárlásnál az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el az ingatlan. Például egy üdülő övezetben épülő ház esetén fontos lehet, hogy az ingatlan nyilvántartásban nyaralóként vagy lakóház megnevezéssel van-e bejegyezve. Ugyanis csok támogatás csak lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlanra igénylehető!

4. Ha házat szeretnénk és nem lakást, akkor még egy szempont fontos lehet. Új lakóháznak akkor minősül egy ingatlan, ha az alapozási munkáktól kezdődően újonnan épített. Tehát, ha egy meglévő házat a csupasz falakig vagy az alapig visszabontanak, és arra építenek egy látszólag teljesen új házat, akkor már nem minősül új háznak, és három gyermek után is maximum 2,2 millió forintot kaphatunk a tervezett 10 millió forint helyett.

Amennyiben a csok mellé lakáshitelre is szükséged van, akkor az alábbi lakáshitel kalkulátorral ellenőrizheted, hogy milyen havi törlesztőre számíthatsz jelenleg: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés