4 millió forinttal több kölcsönre lehetsz jogosult az MNB zöld lakáshitelét választva!

4 millió forinttal több kölcsönre lehetsz jogosult az MNB zöld lakáshitelét választva!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-19 Frissítve: 2021-09-23
 

A jegybank új kedvezményes lakáshitel bevezetéséről döntött. A kölcsön kamata futamidő végéig fix 2,5 százalék lenne, ilyen olcsón nem találni a piacon lakáshitelt. A jelenlegi kamatok mellett egy átlagos magyar 4,1 millió forinttal magasabb összeget tudna felvenni az új kölcsönből, mint egy piaci kamatozású lakáshitelből. 

Az MNB a Zöld Otthon Program keretében új zöld lakáshitel bevezetéséről döntött, a kölcsön várhatóan októbertől lesz elérhető. A hitel kamata igen kedvező, a futamidő végéig fix 2,5%, a hitelösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet, a futamidő maximuma pedig 25 év.

A kölcsönt kizárólag magánszemélyek igényelhetik új lakások vásárlására, építésre. Elvárás az ingatlannal kapcsolatban, hogy energetikai besorolása elérje legalább a „BB kategóriát: vagyis kizárólag a kedvező, alacsony energiaigényű otthon finanszírozható meg az új hitelből. Viszont gyermekre vonatkozó elvárásokat a jegybank nem fogalmazott meg a hiteligényléssel kapcsolódóan.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 22,1 millió forint „zöld” lakáshitelt is igényelhetne egy átlag magyar

Miért is lesz olyan előnyös az új lakáshitel? Nyilván az egyik hatalmas pozitívuma az új konstrukciónak a kamatozása. Fix 2,5 százalékos kamat mellett nem érhető el lakáshitel Magyarországon. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint a 3 legolcsóbb piaci lakáshitel átlagos THM értéke 4,86 százalék lenne 20 éves futamidő és fix kamatozás mellett.

Az áprilisi átlagbérrel elérhető lakáshitel összege

A kedvezőbb kamatozás miatt egy átlagbérrel rendelkező magyar – a KSH adatai alapján 2021. áprilisában kedvezmények nélkül nettó 293 ezer forint volt – 4,1 millió forinttal magasabb hitelösszeget kaphat 20 éves futamidőt választva. (A Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a jövedelemnek legfeljebb a 40 százaléka fordítható a hitel törlesztésére.)

Az új MNB hitelből 22,1 millió forintot lehetne felvenni, míg fix kamatozású piaci lakáshitelből csak 17,9 millió igényelhető.

A többi támogatott hitelhez képest is igen olcsó lesz az új jegybanki lakáshitel: a csok-hitel fix 3 százalékos kamatánál is kedvezőbb fél százalékkal a konstrukció kamata.

200 ezer forinttal kisebb jövedelem is elegendő a maximális 70 millió forinthoz

A másik nagy előnye a konstrukciónak a maximális 70 millió forintos hitelösszeg. Az eddig megismert támogatott hiteleknek az összege ennél jóval alacsonyabb lehet: például a jelenleg igen népszerű csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet.

Vagyis igazából ekkora összegnél a piaci hitelek lehetnek a valós „versenytársak”, amelyeket 4,86 százalékos THM mellett lehet elérni fix kamatozást választva.

70 millió forint lakáshitelhez szükséges jövedelem nagysága Márpedig 70 millió forintos hitelösszegnél már a törlesztőrészleteknél is jelentős eltérést eredményezhet a kamatkülönbözet. 20 éves futamidő esetén a piaci lakáshitel törlesztőrészlete – 4,86 százalék THM mellett – 456 ezer forint lenne, míg az új MNB hitelre fizetendő összeg havi 371 ezer forint lenne. Vagyis havi szinten 85 ezer forintot lehet spórolni az új kölcsön választásával.

Mindezek miatt a 70 millió forint hitelösszeg felvételéhez az új MNB hitel választásával elegendő lehet 927 ezer forintos jövedelem, a piaci lakáshitel igényléséhez viszont legalább 1,1 millió forintos fizetés szükséges. (Azt feltételezve, hogy a fizetés 40 százaléka lehet maximum a havi törlesztőrészlet nagysága.)

Az új kölcsön októbertől lesz elérhető, addig azonban nem tudni mi lesz a lakásárakkal, egyéb feltételekkel. Ha most szeretnél hitelt igényelni, akkor az aktuális banki ajánlatokat összehasonlíthatod a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés