400 ezer forint „ingyen” pénz szerezhető egy jó hitelkiválással Karácsonyra

400 ezer forint „ingyen” pénz szerezhető egy jó hitelkiválással Karácsonyra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-18
 

A kedvező kamatkörnyezet miatt ideális a helyzet meglévő hiteleink kiváltására, összevonására. Ezzel csökkenthet a törlesztőrészletünket, ráadásul a kamatváltozás kockázatát is mérsékelhetjük. Sőt, egy 3 éve felvett 10 millió forint összegű hitel kiváltásakor akár további 400 ezer forint szabadon elkölthető pénzhez is hozzájuthatunk úgy, hogy fizetési kötelezettségünk nem emelkedik. Ez pedig karácsony előtt egészen jó lehetőségnek tűnik.

Jelen piaci környezetben egy hitelkiváltás alapvetően jó döntésnek tűnik. Ezzel csökkenhet a havi fizetési kötelezettségünk, sőt egy hosszabb kamatperiódus választásával biztonságosabbá is válhat a konstrukció. A fentiek mellett lehet azonban még egy előnye hitelünk lecserélésének: változatlan törlesztőrészlet és hátralévő futamidő mellett magasabb hitelösszegre lehetünk jogosultak. Vagyis keletkezne néhány százezer forint szabadon elkölthető pénzünk úgy, hogy fizetési kötelezettségünk közben nem változna.

Nézzük meg ezt egy 300 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkező fiatal pár példáján keresztül. A pár 3 évvel ezelőtt felvett 10 millió forint, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt 20 éves futamidőre. Most kiváltanák kölcsönüket úgy, hogy a hátralévő futamidő és a kamatperiódus ne változzon. Szeretnének még szabadon elkölthető pénzhez is jutni így karácsony előtt, ugyanakkor fontos szempont számukra, hogy havi fizetési kötelezettségük ne emelkedjen meg.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint jelenleg 1 százalékkal kedvezőbb kamattal tudna a pár jelzáloghitelhez jutni, mint 3 évvel ezelőtt. A csökkenő kamat miatt 650 ezer forinttal magasabb hitelösszeget lehetne igényelni az aktuális fennálló tartozásnál úgy, hogy a havi fizetési kötelezettség változatlan maradjon. A kiváltáshoz kapcsolódó költség 250 ezer forint lenne, vagyis nagyjából 400 ezer forint szabadon elkölthető pénze lenne a párnak a kiváltást követően. Ebből az összegből már sok mindent lehet venni karácsonyra, de kifizethető belőle kisebb felújítási munkálatok is.

Hirdetés

Hirdetés

Mit mérlegeljünk a döntéshozatal során?

Jól hangzik, hogy kvázi „ingyen” juthatunk plusz pénzhez, de természetesen lehetnek buktatók. Több dolgot figyelembe kell vennünk mielőtt döntünk.

Ha a jelenlegi törlesztőrészlet kifizetése már gondot okoz, nehezen jövünk ki fizetésünkből a hó végén, akkor nem szabad, hogy egy plusz szabadon elkölthető hitelösszeg elcsábítson. A hitelkiváltás még jó döntés lehet, de inkább törekedjünk a havi törlesztőrészletünk csökkentésére.

Ha magasabb összeget kérünk, akkor a kiválás más előnyeit már nem tudjuk érvényesíteni. Például a törlesztőrészlet csökkenése miatt 600 ezer forinttal is csökkenhet a teljes visszafizetendő összeg, ha nem változtatnánk a hitel alap paraméterein – hitelösszeg, futamidő, kamatperiódus. Ha pedig 10 éves kamatperiódusúra cserélnénk kölcsönünk, akkor sokkal tovább élvezhetnénk a jelenlegi kedvező kamatok előnyeit.

Bankmonitor tipp: Akkor lehet érdemes a kiváltás során magasabb hitelösszeget kérni, ha a jelenlegi törlesztőrészletünket könnyedén tudjuk fizetni. Ugyanakkor szükségünk van pár százezer forint szabadon elkölthető összegre.

Egy hitelkiváltás átfutási ideje akár 1 hónap is lehet, emiatt érdemes már most elkezdened a folyamatot, ha karácsony előtt szeretnéd a számládon látni az összeget. Ráadásul nem minden bank engedi, hogy lakáshitelkiváltás mellé szabad összeget is igényelj. Ebben a kérdésben a Bankmonitor szakértői tudnak segíteni számodra.

Ha van meglévő hiteled, akkor érdemes használnod a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorát. Melynek segítségével minden kötelezettségvállalás nélkül megtudhatod, hogy milyen kiváltási ajánlatok lehetnek megfelelőek számodra.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés