5-15 százalékkal korrigált, de most újra felpöröghet a használtlakás piac!

5-15 százalékkal korrigált, de most újra felpöröghet a használtlakás piac!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-02
 

Miközben tavaly november-decemberben még a kivárás jellemezte a piacot, addig január-februárban már begyújtották a rakétákat a vásárlók a lakáspiacon. Mivel nagy arányban indultak újra az újlakás fejlesztések, és igen bőkezűek minden lakóingatlanra a támogatások, ez újra felélénkíti a költözési kedvet, karöltve azzal, hogy eddig sokan elhalasztották a járványhelyzet miatt a tervezett vásárlásaikat.

A használt lakások piacán – helyszíntől, az ingatlan adottságaitól és állapotától függően persze – 5-15 százalékkal mérséklődött a fővárosban az ingatlanok tényleges adásvételi ára. A hirdetett lakóingatlanok száma csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest 8-10 százalékkal, ugyanakkor a kiadó (ezen belül leginkább a fővárosi) ingatlanok száma több mint 50%-kal nőtt. Mivel nem csak turista, de bérlő is kevesebb van, így ezek a lakások lassan átfordulnak eladó kategóriába – fejti ki Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport, illetve az Ingatlantájoló.hu értékesítési vezetője.

Hirdetés

Hirdetés

Élénkítik a piacot az új támogatások

Az Otthontérkép Csoport szakértője szerint mindenképpen jó időzítés most használt lakást venni, már csak azért is, mert erre felvehető többek közt a felújítási támogatás is, akár már egyetlen gyermek után, és így a felújítási költségek felét az állam állja. Ráadásul akár egy egyszerűbb személyi kölcsönnel is megelőlegezhető a felújítási költség, így csak a lakás vételárát kell most előteremteni, a borsos felújítási költségek áthidalhatók. Sőt, az említett 50%-os állami támogatás révén megfelezhetők!

Az Otthontérkép Magazin kérdésére Benedikt Károly, a Duna House marketing és PR vezetője elárulta, hogy ő is a forgalom növekedésére számít. Az ingatlanközvetítő hálózat becslése szerint éves szinten 130-150 ezer közötti adás-vétel várható a lakóingatlan piacon 2021-ben, ami a tavalyihoz képest 5-10% emelkedést is jelenthet. Ezen belül az első lakásvásárlók aránya tavaly átlagosan 25% volt, ami várhatóan a támogatások miatt megnövekedett lehetőségeknek is köszönhetően idén megközelítheti a 30%-ot, azaz 40-45 ezer tranzakciót fog az első lakást vásárlók köre bonyolítani. Ezt valószínűsíti, hogy már januárban 20-30%-os keresletnövekedést mutatnak a Duna House adatai, amit az év eleji szokásos élénkülés és az otthonteremtési támogatások okoztak.

Nem minden ingatlan ára mozog egyformán!

A Duna House várakozásai szerint az árak tekintetében maradhat a trend, hogy lokációnként és ingatlan típusonként változó mértékű lesz az emelkedés, de összességében inkább emelkedést várnak. Ennek mértékét nehéz még év elején megítélni de akár 5-7%-os is lehet egyes típusoknál a növekedés – teszi hozzá Benedikt Károly.

A szintén az Otthontérkép Magazinnak nyilatkozó Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-vezetője szerint az előző év végén, amikor a hírekben szinte minden nap újabb és újabb részlet derült ki az idei évtől elérhető új, vagy módosult támogatási lehetőségekről, szinte leállt a piac, az idei év eleji élénkülés már akkor sejthető volt. Nem okozott meglepetést, hogy az így elmaradó kereslet intenzíven jelentkezik a piacon az idei év elején, ez így is lett. Ugyanakkor január még csak az érdeklődésről szólt, melyek eredménye a tranzakciók tekintetében most februárban már látszik.

A használt lakások piacán árak tekintetében az egy évvel ezelőtti szinthez képest általános csökkenés figyelhető meg, de ennek mértéke az ingatlan típusától és a lokációtól függ. Ahol sok az érdeklődő, ott kevésbé mennek bele engedményekbe az eladók — húzza alá Balla Ákos.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezetője az Otthontérkép Magazin kérdésére elmondta: ők is élénkülést látnak. Az OTP ingatlanközvetítői hálózatának első tapasztalatai alapján idén országosan megélénkült az ingatlanpiac forgalma. “Természetesen ahogyan eddig is, úgy most is vannak regionális szinten különbségek, de az elmozdulás mindenhol pozitív előjelű. Az Otthonteremtési Program a lakáspiac minden szegmensében elérhető az otthont keresők számára, legyen szó vásárlásról, építésről, felújításról, bővítésről vagy korszerűsítésről, ennek hatására a forgalom további élénkülésére számítunk idén” — hangsúlyozta a Magazin kérdésére Valkó Dávid.

Míg a forgalom növekedése már egyértelmű, az árak változása hosszabb távú folyamat, és még mindig kiszámíthatatlan tényezőként kell kezelnünk a koronavírust és annak gazdasági hatásait – tette hozzá az OTP szakértője. Valkó Dávid szerint a járványhelyzet hatására látványosan elterjedt home-office számlájára írható az agglomerációk növekvő népszerűsége, a kertkapcsolat, terasz, dolgozószoba keresettsége. Ezek a trendek a járvány elmúltával, akár hosszú távon is meghatározóak maradhatnak az ingatlanpiacon.

Mi van az új építésű piacon? 

Közben — az Otthontérkép Csoport szakértője szerint – egy réteg az új építésű lakást is megengedheti magának, különösen mert a frissen épült, vagy épülő lakásokhoz még az eddigieknél is bőkezűbb állami támogatások járnak (áfacsökkentés 5%-ra, az áfa visszaigényelhetősége, illetékkedvezmény). A kínálat is kedvez most a vásárlóknak. A minap jelentettek be például Kelenföldön egy 1300-nál is több lakásos fejlesztést, de folyamatosan érkeznek a fővárosi és az agglomerációs piacra az új és újabb lakóparki projektek. És bár sok szakértő riogat az egymilliós négyzetméterárakkal, azért akár Angyalföldön vagy a Ferencvárosban is bőven akad egy-két szobás kislakás is 830-850 ezer forint körüli négyzetméterenkénti áron, ráadásul olyanok, amelyek azonnal, vagy pár hónapon belül költözhetők.

A fenti árakból nem csak az illetékkedvezményt és az öt százalékos áfát kapjuk vissza, hanem akár tízmilliós ingyen CSOK-ot és olcsó CSOK-hitelt is igénybe vehetünk.

A Balla Ingatlan tulajdonos-vezetője szerint az új lakások piacán – ide sorolva az újszerű ingatlanokat is – nem tapasztalható csökkenés, leginkább a rossz adottságú, régóta árult lakások esetén látunk csak kisebb árengedményt a készletek csökkentése érdekében. A most fejlesztési szakaszban lévő új lakások esetében a növekvő építőanyag árak és munkadíjak miatt pedig még további áremelkedésre számítanak!

Az ingatlanpiacot idén nagyban a vírus jelenléte és az ezzel szoros összefüggésben lévő gazdasági helyzet fogja alakítani, miközben számos elmaradt költözés, kinőtt lakás és megváltozott vevői élethelyzet van jelen.

A Duna House (DH) szakértője szerint az új építésű szegmensre is kihat, hogy a hitelpiac maradhat növekedési pályáján, a Duna House Pénzügyek szakemberei enyhe növekedést várnak, ami 950 milliárd forint háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelt jelenthet éves szinten.

A DH várakozásai szerint a hitelpiacon eddig ritkábban használt vagy új típusú támogatások népszerűbbek lehetnek: ilyen lehet például az egy gyerek után felvehető CSOK 600 000 forintos támogatása, ami a fővárosi ingatlanárak mellett eddig alkupozíciót jelentett egy ártárgyalás során, de a januártól emellé járó illetékmentesség már több milliós segítséget is jelenthet, így várhatóan sokkal többen fognak élni vele. Nem is szólva az említett 3 milliós felújítási támogatásról, illetve kapható kölcsönről.

A cikk a Bankmonitor és az Ingatlantájoló partneri együttműködésében megjelenő promóciós anyag.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés