5 fontos kérdés és válasz, ha a cégednek hitele van a Sberbanknál

5 fontos kérdés és válasz, ha a cégednek hitele van a Sberbanknál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04 Frissítve: 2022-04-28
 

A Sberbank befagyasztott vállalati számláihoz kapcsolódóan számos kérdést tettek fel azok az ügyfeleink, akik hitellel és esetleg betéttel is rendelkeznek a pénzintézetnél. Mi lesz a hitelekkel? Hogyan fizet az OBA? Sorra vettük a kérdéseket és válaszolunk rájuk.

Kell fizetni a hitel részleteit a zárolt időszak alatt?

Ezt a kérdést gyakorlatilag nulladikként kellene sorszámoznunk. A válasz természetesen igen, ne legyenek kétségeink. A legnagyobb káosz közepette is biztosak lehetünk abban, hogy tartozásunkat pontosan számon tartják, és behajtják az a cégünkön.

A hitel törlesztések pontossága azért is kiemelten fontos – még ebben az időszakban is -, mert előbb-utóbb (de inkább előbb!) új bankot kell keresni a vállalkozásunk számára, amely kiváltja majd a Sberbankál lévő hitelünket. Az a tény, hogy késedelmesen fizettük a hitelt, kizárja cégünk későbbi hitelezhetőségét!

Különösen kellemetlen azoknak a vállalkozásoknak a helyzete, akik a banknál vezetett számlájukon tartották a havi törlesztéshez szükséges összeget, amit a bank automatikusan vont le. Számukra a rossz hír az, hogy a számláról történő automatikus betörlesztés is megszűnt. Az esedékes fizetendő összeget sajnos más forrásból kell biztosítaniuk, és a bank által megadott módon és helyre utalniuk.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a hitel biztosítékul szolgáló óvadéki számlákon elhelyezett pénzekkel?

Több hitel esetében akár több hónapi törlesztőrészletnek megfelelő összeget kell biztosítékként óvadéki számlán  elhelyezni. Felmerül a kérdés, hogy ezekkel a számlákat figyelembe veszi-e az OBA.

Felhívtuk az OBA közvetlen információs vonalát (+36-1- 999-9669), ahol azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy természetesen MINDEN SZÁMLA biztosított, így az óvadéki számlák is. Az ügyfelek ugyanúgy számíthatnak a kártérítésre az ezeken a számlákon elhelyezett pénzre vonatkozóan, mint bármely egyéb számlán lévő betét után, függetlenül attól, hogy ez a meglévő hitel fedezeteként szolgált.

(Meg kell jegyeznünk, hogy a felkeresett OBA információs vonalon rendkívül gyors és szakértő segítséget kaptunk. Köszönjük ezúton is!)

Hogyan és mikor fizet az OBA?

Az OBA kötelezettségvállalása 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig terjed, a kártalanítás tehát forintban történik. A 2022. március 4-én megjelent hivatalos OBA tájékoztató alapján ezt az összeget 2022 március 2-án érvényes MNB középárfolyamon számítják át forintra. Ennek alapján a kártérítés felső határa  számlánként 38 millió 47 ezer forint.

A kártalanítás – ugyancsak a hivatalos tájékoztatás szerint  –  2022. március 18-áig megtörténik.

Összevonhatják-e a betétállományunkat a hitelünkkel?

Terjed a pletyka, hogy azon vállalkozások esetében, akik hitellel és betéttel is rendelkeznek egyidejűleg a banknál, a két számlát összevonva állapítják majd meg a kártalanítás mértékét. Most szeretnénk mindenkit megnyugtatni ezzel kapcsolatban: NEM! A hitel- és a betétállományt nem vonják össze, azokat egymástól teljesen függetlenül kezelik.

Mi lesz a hitelünkkel, ha megszűnik a bank?

Legnagyobb problémával most azok a céges ügyfelek nézhetnek szembe, akik a napi likviditásuk biztosításához szükséges folyószámla-, illetve forgóeszközhitellel rendelkeznek a Sberbanknál, ezeket a hiteleket egy az egyben befagyasztották, a vállalkozások ezekhez a forrásokhoz nem férnek hozzá. Nekik amilyen gyorsan csak lehet, új bankot kell keresniük.

Jelenleg ezeknek a hiteleknek a kiváltása sem lehetséges sajnos, és nem is tudjuk, hogy mikor lesz arra lehetőség, csak reménykedni tudunk, hogy minél hamarabb. Addig is azonban az a javaslatunk, hogy legyen minden érintett proaktív. Már most célszerű elindítani a hitelkiváltási igényt egy körültekintően kiválasztott másik banknál, így mire megnyílik a lehetőség, „már csak alá kell írni az új hitelszerződést”.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben nagyon nehéz okosnak lenni, hogy melyik bankot válasszuk új pénzügyi partnerként, számlavezetőként. A Bankmonitor szakértő kollégái örömmel segítenek az eligazodásban, keressék őket bátran.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés