5%-os THM plafon helyett kamatemelést hozhat a november?

5%-os THM plafon helyett kamatemelést hozhat a november?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-24
 

A lakáshiteleknél 5%-os önkéntes THM plafon bevezetését kérte a kormány a bankoktól. A pénzintézetek két hónapot kaptak a javaslatok kidolgozására, közben azonban a pénzpiaci helyzet kedvezőtlen fordulatot vett. Elképzelhető, hogy a THM plafon helyett még kamatemelés érkezik?

Az önkéntes THM plafon mondhatni már egy bevett szokás hazánkban. Az intézkedés keretében a kormány arra kéri a bankokat, hogy egyes kölcsönekeit ne adják egy bizonyos árnál – kamat, THM – drágábban. Szeptember 19-én a lakáshitelekkel kapcsolatban fogalmazott meg egy ilyen kérést a Nemzetgazdasági Minisztérium: a lakáscélú jelzáloghitelek THM értéke ne lépje át az 5%-os szintet.

Jelenleg egyeztetés zajlik a bankok és a kormányzat között az ötlettel kapcsolatban, várhatóan az intézkedés a jövő évtől léphetne életbe. Azonban a pénzpiaci környezet érdemben romlott az eltelt bő egy hónap alatt. A banki kölcsönök forrásköltségét jól szemléltető bankközi kamatláb BIRS értéke ugyanis durván 100 bázisponttal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bankok hitelnyújtáshoz kapcsolódó költsége 1 százalékponttal emelkedett, mondhatni az új hiteleken elérhető nyereség csökkent.

Fontos
Vagyis jelen körülmények között a bankok inkább a hitelkamatok emelkedésén morfondírozhatnak, ami nem igazán illeszthető össze a kormány kérésével. Azt nehéz megjósolni, hogy ebben a környezetben ténylegesen mi fog történni.

Hirdetés

Hirdetés

Már a kérés pillanatában is erős volt az 5%-os THM plafon

A lakáshiteleknél eddig kétszer kért hasonlót önkéntes alapon a kormány. Mindkét intézkedéshez az összes bank csatlakozott:

  • 2023. októberében 8,5%-os THM plafon szerepelt a kérésben. Azt azonban látni kell, hogy abban az időszakban a 10, illetve 20 éves futamidejű BIRS értéke 7,50% körül mozgott. Vagyis az önkéntes vállalás mellett is a banki nyereség valahol 100 bázispont körül alakult.
  • 2024. januárjában a kormány újabb önkéntes csökkentést kért, a THM plafont 7,30%-ra mérsékelték. Ekkor a hosszú futamidejű BIRS mutató értéke 5,90% körül mozgott. Vagyis a banki nyereség 140 bázispont körül alakult, ami továbbra is egy elfogadható érték.

A kormány ezen két kérésének teljesítése esetén a bankoknak még mindig egy értelmezhető profitszintjük maradt az új hiteleken. Mondhatni csak a természetes kamatcsökkenési folyamatot gyorsította fel az állam. A mostani helyzet azonban teljesen más.

Szeptember 19-én, a kérés megfogalmazásakor, a hosszú futamidejű bankközi kamatlábak (BIRS) értéke még mindig 5,90% körül volt. Vagyis az 5%-os THM plafon alkalmazása esetén a bankok már mintegy 90 bázispontos veszteséget szenvedtek volna el az új hiteleken. Ez pedig messze nem a természetes folyamat része.

Vélhetően ezen ok miatt is a kormány egy kicsit másképp fogalmazta meg a kérését. Nem szerepelt indulási dátum, hanem egy hosszú, két hónapos határidőt adtak a bankoknak a javaslatuk kidolgozására.

A bankok csak egy szűk csoportnak adnának 5%-os THM mellett lakáshitelt

A pénzintézetek ilyen körülmények között, egyáltalán nem meglepő módon, nem szeretnék általánosan bevezetni az új korlátozást. Számos feltételt, előírást hallhattunk már, amelyek teljesítése esetén lenne elérhető a kedvezményes kamatszint. Az alábbi feltételekről hallhattunk, olvashattunk eddig:

  • Kizárólag fiatalok lakáscéljának megvalósítására lehessen igényelni a kedvezményes kölcsönt.
  • Csak első lakásvásárlás esetén legyen elérhető az 5%-os THM plafon.
  • „Zöld”, energiatakarékos ingatlanok vásárlása legyen megfinanszírozható alacsony kamat mellett.
  • Legfeljebb 50 négyzetméter alapterületű lakást lehessen vásárolni 5%-os THM mellett.
  • Legyen felső korlátja a vételárnak: a négyzetméterár ne érje el az 1 millió Ft-ot.
Fontos
Ha ezeket a feltételeket elfogadná a kormány, akkor a teljes ingatlanpiac, illetve hitelpiac egy igencsak szűk részének lenne elérhető a kedvezményes kamatozású piaci hitel.

A dráguló banki forrásköltségek bezavarhatnak – kamatemelés a láthatáron?

Az amúgy sem egyszerű helyzetet tovább bonyolította a pénzpiaci környezet kedvezőtlen változása. A banki forrásköltségeket leíró bankközi hozamok ugyanis érdemben emelkedtek az elmúlt hónapban.

Jelenleg a hosszú futamidejű BIRS mutató értéke 6,90% körül mozog, ez egyben azt is jelenti, hogy egy 5%-os THM értékű új kölcsön kihelyezésén a bankoknak durván 190 bázispont veszteségük lenne. Ez még messzebb tolja annak lehetőségét, hogy az intézkedést széles körben a hiteligénylők rendelkezésére bocsássák.

Sőt, a jelenlegi piaci kamatszintek mellett sem igazán éri már meg a bankoknak lakáshitelt nyújtani. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján 20 millió Ft, legalább 10 évig fix kamatozású lakáshitelt 20 éves futamidőre, 800 ezer Ft nettó jövedelem mellett 6,54-8,13%-os THM értéken lehetne igényelni. Vagyis a bankok nagyságrendileg zéró profitot érnek el.

Ha a pénzpiaci hozamok emelkedése tartós lenne – nem indul el a BIRS mutató értéke lefelé -, akkor a bankok alapesetben megemelnék az új hitelek kamatát. De a jelenlegi körülmények között, egy ilyen kormányzati kérés mellett is meg fogják lépni ezt az áremelést?

Ebben a helyzetben minden elképzelhető, de jó eséllyel a bankok kamatot fognak emelni. Ha nem is november elején, ha nem is minden pénzintézet, ha nem is az indokolt mértékben, de valamennyivel növekedni fognak a hitelkamatot. Emellett egyre nagyobb az esély arra, hogy az 5%-os önkéntes THM plafon a piacnak csak egy szűk részére lesz bevezetve. Nem feltétlenül a fent nevesített feltételek mentén fogják meghatározni azok körét, akik olcsóbban kaphatnak lakáshitelt, de az biztos, hogy valamilyen elvek mentén leszűkítik az igénylők körét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés