55 milliárd forintot kell befizetniük a bankoknak a válság miatt. Hogyan hathat ez ránk?

55 milliárd forintot kell befizetniük a bankoknak a válság miatt. Hogyan hathat ez ránk?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-05
 

Gulyás Gergely szombaton bejelentette két alap létrehozását – egy a járvány kezelésére, egy a gazdaság újra indítására -, amelybe a központi költségvetésből csoportosítanak át összeget. Ezt egészíti ki az önkormányzatok és a gazdaság különböző szereplőinek befizetései. Emiatt a bankszektornak 55 milliárd forintot kell befizetnie az egyik alapba a válság leküzdésére. Lehet valamilyen hatása egy hitel adósára, vagy egy számlatulajdonosra ennek?

 Szombaton délelőtt a kormány bejelentette két alap létrehozását, melyeket a járvány kezelésére, illetve a gazdaság újra indítására hoznak létre. Az alapokba a központi költségvetés mellett a párttámogatások egy része is befizetésre kerül. Emellett az önkormányzatoknak, multinacionális kereskedelmi láncoknak és a bankoknak szükséges befizetniük az alapokba. A hazai pénzintézeteknek összesen 55 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk a válság elleni harchoz.

Ezt a plusz kiadást beszedhetik ügyfeleiktől, azaz tőlünk a bankok? Ez valószínűleg sokakban felmerült.

Először is nézzük át eddig mi érintheti a bankok nyereségességét, bevételeit:

  1. A hitel moratórium, azaz a törlesztőrészletek szüneteltetése miatt az adósok fizetési kötelezettségei alól mentesülnek 2020. december végéig. Ez nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet, mégis negatívan érintheti a bankok nyereségességét, mivel a törlesztési moratórium alatt felhalmozott kamatot később a futamidő alatt egyenlő részletekben, kamatmentesen kell visszafizetni. Ez az MNB számításai alapján összességében, a futamidő alatt 50 milliárd bevételkiesést eredményezhet a bankrendszernek, amennyiben valamennyi adós él a moratóriummal.
  2. A szombaton bejelentett „adó” miatt a bankoknak 55 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk a védekezéshez. Arról még nincs információ, hogy ez az összeg az egyes bankok között milyen elv szerint lesz felosztva – mérlegfőösszeg, bevétel, stb. – de a bankszektornak ezzel hozzá kell járulnia a vészhelyzet kezeléséhez.
  3. Várhatóan a hitelezés – ami a bankok nyereségének egyik fő forrása – visszaeshet. Emiatt is elmaradhat a bankok bevételei a tervezettől.
Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy a pénzintézetek és a Bankszövetség elkötelezett a járvány leküzdése mellett. Mindent megtesznek  annak érdekében, hogy a válságon hamar túljussunk és segítsenek a bajba jutott adósoknak is. Vannak pénzintézetek, amelyek adakoztak a járvány leküzdéséért.

Hirdetés

Hirdetés

Megemelhetik hitelünk kamatát?

Meglévő hitelünk kamatát pénzintézetünk nem változtathatja meg bármikor. Kölcsönünknek ugyanis van kamatperiódusa – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan nem módosíthatja meg a kamatot, így törlesztőrészletünk sem változhat meg -, ezen időszak alatt nem emelkedhet a fizetési kötelezettségünk. Jelenleg számos különböző konstrukció érhető el a piacon.

Vannak konstrukciók, melyeknél éven belül változhat a törlesztőrészlet és vannak futamidő végéig fix kamatozású hitelek is. Jelenleg a személyi kölcsönök jellemzően fix kamatozással érhetők el. Ugyanakkor a meglévő lakáshitelek között még számos 3 havi kamatperiódusú konstrukció is van. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bank három havonta úgy módosítja a kamatunk, ahogy neki tetszik.

A lehetséges kamatváltozás mértékére is szabályok vannak:

  1. Vannak referencia mutatóhoz kötött kamatozású hitelek – ezeknél a kamat maximum egy évig változatlan -, melyeknek kamata a referencia mutató értékéből és a kamatfelárból áll össze. A referencia mutató jellemzően a kamatperiódus hosszával megegyező futamidejű BUBOR. Ezt a mutatót az MNB publikálja, nincs rá hatása a bankoknak. A referencia mutató változásának mértékével módosulhat meg a kamatunk nagysága kamatfordulókor.
  2. Vannak hosszú kamatperiódusú – 3, 5, 10, 15, 20 év – hitelek, melyek törlesztőrészlete jóval hosszabb ideig állandó. Ezen konstrukciók kamatát sem változtathatják meg a bankok tetszőleges mértékben, a hitelszerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató kamatfordulókor érvényes nagysága alapján módosíthatja meg a pénzintézet hitelünk kondícióit. A mutatót pedig a jegybank publikálja minden hónapban. (A referencia mutatóhoz kötött kamatozású hitelek kamatfelára is megváltozhat, arra hasonló szabályok érvényesek, mint a hosszú kamatperiódusú hitelekre.)
  3. Fix kamatozású kölcsön kamata nem módosulhat, vagyis a teljes futamidő alatt változatlan törlesztőrészletet kell fizetnünk.

A hitelünk kamatát tehát módosíthatja egyoldalúan a bank, de a változás időpontját és annak mértékét jogszabály és a hitelszerződésünk rögzíti.

Megemelkedhet bankszámlánk költsége?

A bankszámlánk díjait, a megbízások költségeit sem emelheti meg a bank tetszőlegesen, ezek módosítására is szigorú szabályok érvényesek. A legtöbb esetben az éves változás mértéke a fogyasztói árindexhez, azaz az inflációhoz kötött. Azaz nem módosulhat bankszámla költségeink nagyobb mértékben, mint az infláció.

Azonban a visszavonásig érvényes kedvezmények, akciók megszűntetésére lenne lehetősége az egyes bankoknak. Összességében nem számíthatunk számlaköltségeink emelkedésére sem.

Mi a helyzet az új hitelekkel?

A bankok várhatóan a jelenlegi válsághelyzetben hitelbírálatuk megszigorítják. Vagyis jóval nehezebben fogunk hitelt kapni, különösen akkor, ha valamilyen speciális élethelyzetben vagyunk. Ha veszélyeztetett ágazatban dolgozunk – turizmus, autógyártás, vendégátás -, egyéni vállalkozók vagyunk, határozott munkaszerződéssel rendelkezünk, akkor várhatóan nehezebben fogunk hitelt kapni, mint az év elején.

Ugyanakkor a személyi kölcsönöknél a kormány 5,9%-os THM plafont vezetett be, mely 2020. december végéig érvényes. Jelenleg a lakáshitelek kamata sem változott nagyobb mértékben a bank kamatköltségeinél. (Egyes bankok ugyanis lekövették a BUBOR, vagy épp az állampapírhozamok változását a hitelkamatokkal.)

Ha jelenleg nehezebben is lehet hitelhez jutni, közvetlen járványveszély elmúltával a hitelkihelyezés felpörgetése lehet a gazdaság úra indításának  egyik motorja.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés