A bankkártya adatokat azért mégse oszd meg a közösségi oldalakon!

A bankkártya adatokat azért mégse oszd meg a közösségi oldalakon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-13
 

Sok millióan használják a különböző közösségi portálokat napi szinten, amelyből a csalók is szeretnének profitálni, kihasználva az emberek hiszékenységét. A police.hu-n jelent meg a rendőrség figyelmeztetése egy újra elő kerülő csalási tevékenységről.

Az egyik közösségi portálon újra megjelent az a hirdetés, amely otthon végezhető munkáért (linkek megosztása a közösségi oldalon), akár napi 257 USD fizetséget ígér.

A munkára történő jelentkezés egy olyan weboldalra irányítja tovább az óvatlan felhasználót, amely a személyes adatok mellett a bankkártya számát, lejárati idejét és a háromjegyű biztonsági kódot is bekéri. Azaz minden szükséges adatot, amelyekkel már az interneten vissza lehet élni. A weboldalt feltételezhetően csalók hozták létre.

A hirdetés több szempontból is gyanús, de sokan mégis bedőlhetnek a „hihetetlen” kereseti lehetőségnek, ami mesébe illő, hiszen munka nélkül ennyi pénzt keresni, csak kevesek tudnak. A legfőbb gyanús elem, hogyha ők fizetnek, akkor miért vásárláshoz szükséges adatokat kérnek a bankkártyánkról? Ezekben az esetekben jobb azonnal elfelejteni az ilyen típusú hirdetéseket, hiszen még ha olyan kártyát is regisztrálnánk, amelyen nincs felhasználható keret (pl.: internetkártya, ahova csak a fizetés előtt vezetjük át a megfelelő fedezetet), azt később is bármikor megpróbálhatják kihasználni a csalók. Nem beszélve arról, hogy a bankkártya letiltása és pótlása akár 10 ezer forintnál is többe kerülhet attól függően, hogy elektronikus vagy dombornyomott kártyáról van-e szó.

A Magyar Bankszövetség is felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg a gyanúsan könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre! Kérik a bankkártya birtokosokat, hogy felelősen eljárva, bankkártya adataikat kellő gondossággal és odafigyeléssel kezeljék – még internetes környezetben is.

Amennyiben mégis megtörtént a baj, hasznos lehet a bankkártyádhoz kapcsolódó SMS szolgáltatás, ami azonnal értesít, ha bármilyen művelet történik a plasztikkal. Ezzel ugyan nem tudod megakadályozni a kártyád jogtalan használatát, de csökkentheted a téged érő kárt.

Kalkulátorunkkal megtudhatod, hogy melyik bankszámlához tudsz kedvező feltételekkel SMS szolgáltatást igényelni!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés