A Bankmonitort választotta, 1,7 millió forintot spórolt egy lízing igénylésekor

A Bankmonitort választotta, 1,7 millió forintot spórolt egy lízing igénylésekor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-21
 

A legkisebb vállalkozások számára sokszor a lízing az egyetlen lehetőség, hogy külső forrás bevonásával fejlesszék tevékenységüket. Az egyedi lízingkonstrukciók között viszont olyan nagyok a különbségek, hogy érdemes alaposan körülnézni, mielőtt döntenénk. A Bankmonitornak köszönhetően 1,7 millió forintot spórolt a vállalkozás.

A Bankmonitor egyik ügyfele – egy hidegburkolással foglalkozó kisvállalkozás – például nagyon jól járt, hogy hallgatott a szakértő tanácsra, amikor a közelmúltban egy céges kisteherautó közel 5 millió forint + ÁFA összegű megvásárlásához keresett lízingfinanszírozást. A kiválasztott járműre elsőre ugyanis egy olyan ajánlatot kapott, amely csaknem hétéves futamidőre és változó kamatozású, nyílt végű lízingkonstrukcióra szólt, 11,85%-os induló kamattal. Már ez is nagyon magasnak tűnt, a változó kamatozás miatt pedig fennállt a kockázata, hogy a futamidő alatt a havi 90 ezer forint + ÁFA összegű törlesztőrészlet összege tovább emelkedik. Annál is inkább, mivel a meglóduló infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban már megkezdte az alapkamat emelését, s a jövőben a piaci elemzők a kamatok további emelkedését vetítik előre.

Hirdetés

Hirdetés

Kevesebb, mint fele lett a kamat a legolcsóbb lízing kiválasztásával

Szerencsére az ügyfél a döntés előtt megkereste a Bankmonitort, amelynek szakemberei több lízingcég ajánlatát összehasonlítva végül egy jóval kedvezőbb ellenajánlatot szereztek a számára egy másik lízingcégtől. Ebben az ajánlatban már csak 5,51%-os kamat állt, vagyis kevesebb, mint fele az előzőnek. Ráadásul ez a kamat a futamidő végéig változatlan mértékű, vagyis nem fenyeget az sem, hogy a havi 76 ezer forint + ÁFA összegű törlesztőrészlet emelkedik majd.

Hogy mennyire kedvezőbb a második ajánlat, azt az is alátámasztja, hogy utóbbinál a havi törlesztőrészlet annak ellenére is alacsonyabb, hogy a futamidő csaknem két évvel rövidebb, mint az előző ajánlat esetében. Így a vállalkozásnak összességében a teljes futamidő alatt 25%-kal kevesebb (6,9 millió forint) lízingdíjat kell kifizetnie, mintha az elsőként tett ajánlatot fogadta volna el.

5 millió Ft leasing összegre visszafizetendő teljes összeg alakulása

A jó könyvelő sokat segíthet egy lízingkonstrukció kiválasztáskor

Mint ez a példa is mutatja, érdemes a Bankmonitor hiteltanácsadója segítségével, több ajánlat közül válogatva dönteni arról, hogy melyik lízingcég ajánlatát fogadjuk el, mielőtt első nekiindulásból beleugrunk egy kedvezőtlen konstrukcióba. Nemcsak a hiteltanácsadó véleményét érdemes azonban kikérni, hanem alkalomadtán a könyvelőnkét is, hiszen vele konzultálva vélhetőleg jobb választ tudunk adni olyan kérdésekre, mint hogy nyíltvégű, vagy zártvégű lízingkonstrukciót válasszunk. Utóbbi esetében a lízingelt eszköz áfáját már a vásárláskor be kell fizetni, s majd a futamidő alatt lehet visszaigényelni a lízingelt eszköz révén megtermelt bevételekkel szemben. A könyvelő abban tud segíteni, hogy a vállalkozás szokásos bevételeiből és kiadásaiból kiindulva ez a megoldás az előnyösebb az adózás tekintetében, vagy inkább a nyílt végű változat, amikor az ÁFA a lízing futamideje alatt egyenletesen elosztva jelenik meg.

Könnyített igénylési feltételek

A lízing nagy előnye, hogy maga a lízingtárgy a futamidő végéig a lízingcég tulajdonában marad, ezért a lízingbe vevőnek sokkal kevesebb feltételnek kell megfelelnie, mint egy céges hitel esetében. (Ezért is veheti igénybe sok olyan kisvállalkozás, amelyeknek esélyük sincs bankhitelre.) Nem szükséges például a tulajdonosok készfizető kezessége és legtöbbször nem kell kiegészítő fedezet sem, mint ahogyan a cég bankszámlaforgalmát sem kell átirányítani a lízingbeadóhoz. (Persze lehet, hogy ezért cserébe kamatkedvezményt kapunk.) A lízingcégek is igénylik azonban, hogy a lízingbe vevő vállalkozás legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkezzen. Az említett példában a burkoló vállalkozás a korábbi egyéni vállalkozását alakította át – élve a jogszabály adta lehetőséggel – egyszemélyes kft.-vé, így biztosítva a jogfolytonosságot és az újonnan létrejött kft. „lízingképességét”.

Szeptembertől itt a Széchenyi Lízing!

A lízingpiac hamarosan új lendületet vehet, hiszen szeptembertől megjelenik a Széchenyi Lízing konstrukciója, amely – a Kavosztól származó előzetes információk szerint – mindössze 0,5%-os éves kamattal lesz elérhető. Hogy pontosan mely vállalkozások és milyen összegben és futamidővel vehetik majd igénybe ezt a lehetőséget, azt még majd ezután fogják nyilvánosságra hozni, de a Széchenyi Lízing vélhetőleg nagyon népszerű lesz majd a vállalkozások körében.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű lízingfinanszírozásra számíthat, használd a Bankmonitor vállalkozói hitel kalkulátorát!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés