A bankokon is múlik, mennyibe kerül a lakáshitel közokiratba foglalásának díja

A bankokon is múlik, mennyibe kerül a lakáshitel közokiratba foglalásának díja
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-10 Frissítve: 2021-08-11
 

A lakáshitel közjegyzői okiratának – más néven tartozáselismerő okirat – díját a hiteligénylőnek kell megfizetnie. Ezt a tételt a közjegyzők a jogszabályban rögzített módszerekkel kell meghatározzák. Éppen ezért azt gondolhatjuk, hogy bárhol vesszük fel a kölcsönt a közokirat költsége meg fog egyezni. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk. 

A lakáshitelek szerződéséről tartozáselismerő okiratot is szükséges készíttetni. Ez a kölcsön kifizetésének feltétele, enélkül nem kaphatjuk meg a pénzt. A tartozáselismerő okirat alapján a bank könnyebben beszedheti tőlünk a tartozást – indíthat végrehajtást -, amennyiben nem fizetnénk a havi törlesztőrészleteket.

Ezt a dokumentumot a közjegyző készíti, a díját is neki kell megfizetnünk, a költség meghatározására a jogszabály pontos számítási leírásokat ad. Ebből arra is következtethetnénk, hogy teljesen a közokirat díját nem befolyásolja az, hogy melyik banktól vennénk fel a hitelt, a helyzet azonban nem így van. Ez a kiadás meghaladhatja akár a 100 ezer forintot is, egyáltalán nem mindegy mennyit spórolunk a kérdéses tételen.

Hirdetés

Hirdetés

A bejegyzett jelzálogjog alapján határozzák meg a közokirat díját

Az okirat költségének egy részét az ügyletérték alapján határozzák meg. Ez azonban nem azonos feltétlenül a hitelösszeggel: a közokirat szempontjából ügyletértéknek a fedezeti ingatlanra terhelt jelzálog összegét tekintik.

Márpedig a zálogjog összege eltérő az egyes bankoknál még azonos hitelösszeg esetében is:

  • Vannak pénzintézetek, amelyek a felvett hitelösszeg 120 százalékát jegyeztetik be a fedezet tulajdoni lapjára
  • Más pénzintézet a kölcsönösszegre még 30 százalékot számol rá
  • De akad olyan bank is, amelyik a teljes visszafizetendő összegnek megfelelő zálogjogot alapít a fedezeti ingatlanon
A bankok jellemzően a hitelösszeget meghaladó nagyságú jelzálogjogot jegyeztetnek be a fedezeti ingatlanra. 

A teljes visszafizetendő összeg a futamidő alatt visszafizetendő törlesztőrészletek és egyéb költségek összességét takarja. Akár jelentős mértékben is meghaladhatja a felvett hitelösszeget. (Nagysága függ a futamidőtől, a kamattól és egyéb rendszeres és eseti költségelemektől.)

A tartozáselismerő okirat költségének alakulása a bejegyzett zálogjog meghatározása alapján

Jól látható, hogy a közokirat díja jelentősen – akár 15 százalékot meghaladó mértékben – eltérhet attól függően, hogy mekkora összegű zálogjogot jegyeztet be a bank a fedezeti ingatlanra. Mindezek miatt még az is előfordulhat, hogy egy 30 millió forint összegű lakáshitel közokiratba foglalása olcsóbb, mint egy 20 millió forint összegű kölcsöné.

A dokumentum terjedelme is nagyon lényeges szempont

A díj egy meghatározásánál egy másik lényeges szempont lehet az okirat hossza. Ugyanis minden megkezdett oldal után külön díjat számolnak fel a közjegyzők. Ebből az is következik, hogy az elkészült közokirat terjedelme is jelentősen befolyásolhatja a ténylegesen megfizetendő költséget.

Például egy 20 millió Ft összegű lakáshitel közokiratba foglalásának díja 77 ezer forint lenne 15 oldalas okirat esetében, ugyanakkor a kiadás megugrana 95 ezer forintra, ha 30 oldalas lenne a dokumentum. (Azt feltételezve, hogy egyoldalú okirat készül, a bank 24 millió forint jelzálogjogot jegyeztet be és 2 szereplős a hitelügylet.)

Innentől kezdve nagyon lényeges lesz a hitelszerződés hossza is. Illetve az is lényeges elemmé válik, hogy a bankok adnak-e a közjegyzőnek okirat mintát – jellemzően lakáshiteleknél van ilyen sablonja a bankoknak – és annak mekkora a terjedelme. Több ezer forintot is nyerhetünk, ha a dokumentum pár oldallal rövidebb.

Több bank átvállalja a tartozáselismerő okirat költségét

Egyes bankok akció keretében részben, vagy egészben átvállalják a közokirat díját. (Például egyes pénzintézetek 50, vagy 75 ezer forintig utólag visszatérítik az okiratkészítés költségét.)

Az egyes pénzintézetek akciói eltérőek lehetnek, nem mindegyik téríti vissza a közokirat díját. Illetve egyes pénzintézetek utólag beterhelik számlánkon az elengedett költséget abban az esetben, ha a hitelt a futamidő elején visszafizetnénk, előtörlesztenénk.

Ha lényeges szempont a választás során az, hogy mennyit kell kifizetnünk a hitelfelvétele során, akkor nem mehetünk el a tartozáselismerő okirat díjában megmutatkozó eltérések mellett sem.

Még számos tényező befolyásolhatja a költségeket

Ezek mellett még számos tényező befolyásolhatja az költségeket:

Ezek a tényezőknél azonban a legtöbb pénzintézet esetében nincs eltérés: kiadás nagyságát befolyásolják ezek az elemek, de minden bank esetében azonos módon.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés