A betét tízszeresét hozza a lakosság kedvence

A betét tízszeresét hozza a lakosság kedvence
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Őrült ütemben vásároljuk az állampapírokat, amit jól mutat, hogy átlagosan minden magyarnak bő 600 ezer forintja lehetne befektetve ilyen formában. Azért is lehet ekkora a vételi kedv, mert sok tekintetben a betétek helyettesítői. De, ha jobban megnézzük, akkor sok olyan tulajdonságuk van, ami miatt teljesen érthető az emberek átpártolása. A CashMester hírlevél legújabb része pont ennek jár utána.

Lassan ott tartunk, hogy ha betérsz a bankba, akkor az ügyintézők nem egy akciós lekötött betéttel akarnak levenni a lábunkról, hanem egy „csak most, csak nekünk szóló” állampapírral. Még csodálkozunk, hogy úgy viszik őket, mint a cukrot? 2017 első négy hónapjában 1000 milliárdot adtak el belőlük, ami közel 40%-kal (!) több, mint egy évvel korábban.

Mit jelent ez magyarul?

Miért is veszik meg olyan sokan az állampapírokat? Azért, mert a vásárlók két dolgot néznek: 1) biztonságban legyen a pénzük és 2) visszakapják azt a lejáratkor, minél jobb kamattal. Valójában mindegy is, hogy kinek adnak kölcsönt, ha nem találnak rajta a fogást, akkor a többet hozót fogják választani.

Márpedig a többség néhány hónapos vagy legfeljebb egyéves betétben görgette folyamatosan a pénzét. Ezzel lemondtak a magasabb hozamról, de legalább a bank fizetett, mint a katonatiszt. Ehhez képest nem jelentett nagy változást, hogy a bank helyett a magyar államnak adtak kölcsön egy idő után.

Nem is került a váltás nagy áldozatba, hiszen könnyedén át lehetett utalni egyik számláról a másikra a megtakarítást. Extra költség nem merült fel, sőt az állam teljes garanciát vállalt a pénzre (ellentétben a betéttel, ahol az OBA részleges garanciát ad). Sőt, az állampapír akkor is fizet kamatot, ha idő előtt hozzányúlunk a megtakarításhoz. Nem úgy, mint a lekötött betét, ahol korai kivétel esetén keresztet vethetünk a kamatra.

Olyan hatásos volt az akció, hogy mára átlagosan minden magyarnak 607 ezer forintja van állampapírban.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy ne az állampapíroknak állna a zászló. Még akkor is igaz ez, ha látszik, hogy visszavágják a kamatozást a friss állampapíroknál. De keveseket érdekel ez, ha egy év alatt így is megkereshetnek legalább 2%-ot, míg az átlagos betéti kamatok 0,2-0,3% körül találhatók. Ráadásként, elég néhány hónapig ott tartani a pénzt, és már biztosan nyereséges az üzlet.

A nagy újítás a kétéves állampapír áprilisi bevezetése volt, láthatóan nagy volt rá az érdeklődés, amire az évesített 2,5%-os hozam a magyarázat. Logikus és erősen ajánlott a több évre szóló papírok választása, azon egyszerű okból, mert annál tovább élvezhetjük a kedvező kamatozást.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés