Budapesti és vidéki lakásárak: melyik lesz a nyerő?

Budapesti és vidéki lakásárak: melyik lesz a nyerő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-24
 

Sokakat érdekel, hogy az ingatlanjuk ára miként változik, hiszen egy lakáscserénél sokat számít, mennyiért lehet kiszállni. Budapest ebből a szempontból most kicsit rosszabbul áll, ám ha hosszabb távra tekintünk vissza, akkor még mindig messze itt volt a legnagyobb drágulás.

Bár a budapesti lakások átlagára csökkent 2019 és 2020 negyedik negyedéve között (-0,7%-kal), még mindig a főváros drágult messze a legnagyobb mértékben az ország városai közül 2008 óta: 136,4%-kal. Ha  az elmúlt egy évet nézzük, akkor az látható, hogy legnagyobb mértékben a dél-dunántúli régió városai drágultak egy esztendő alatt (átlagosan +13,4%-kal), ezt követik az észak-alföldi (+9,6%), a nyugat-dunántúli (+7,9%), a dél-alföldi (+6,8%), az észak Magyarországi (+6,5%), a közép-dunántúli (+6%) és a közép-magyarországi (+1%) városok.

Csökkent az árkülönbség Budapest és a vidéki megyeszékhelyek között

Ha Budapest és a vidéki megyeszékhelyek ingatlanárait hasonlítjuk össze, akkor érdekes változásokat láthatunk. 2013-ban a megyeszékhelyek átlagos négyzetméterára a budapesti átlag 63,4%-a volt, miközben a vidéki városokban 55,6%, a községekben 33% volt ez az arány. Az ezt követő árrobbanás azonban még szélesebbre tárta az árollót: 2019-ben a megyeszékhelyek ára a fővárosi áraknak már csak 48%-a volt, miközben a városokban 40,2%, a községekben pedig 23,8% volt ugyanez. 2020-ban fordult a trend: míg Budapesten 2,6%-kal, addig a megyeszékhelyeken 6,4%-kal nőttek az árak, ám a vidéki városok és a községek nem tudtak lefaragni a hátrányukból.

A városi lakások árváltozása 2019 IV. és 2020 IV. negyedéve között, valamint (2008 IV. és 2020 IV. negyedéve között)

Ráadásul Budapest ingatlanpiaca sem egységes, ugyanis főleg a csillagászati árú belvárosi lakások árai csökkentek jelentősen 2020-ban, köszönhetően a külföldi turisták elmaradásának, ami gyakorlatilag lenullázta a rövid távú kiadási piacot.

Hirdetés

Hirdetés

Kapósak lettek a Budapesti környéki családi házak

2020 nyarától a Budapesten és agglomerációjában elhelyezkedő családi házak kapósak lettek, így az áruk is jelentősen nőtt, míg a társasházi lakóingatlanok ára vidéken nőtt csak. 2019. és 2020. szeptember között Budapesten és agglomerációjában jelentős mértékben, 18,7 százalékkal nőtt átlagosan a családi házak ára, a társasházi lakásoké ugyanakkor stagnált. Vidéken – a fővárosi agglomerációt nem számítva – kisebb különbség látszik az egyes ingatlantípusok árának változásában ugyanezen idő alatt: a családi házak 9,5 százalékkal, a lakások pedig 8,3 százalékkal drágultak átlagosan egy év alatt.

Jól megy a Balaton

Az üdülőkörzetek települései az elmúlt években a vidéki települések átlagához képest magasabb áremelkedést mutattak, 2019 és 2020 szeptembere között ugyanakkor a Balaton üdülőkörzetben a vidéki települések 8,7 százalékos átlagos áremelkedéséhez képest 16 százalékos drágulást figyelhettünk meg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés