A házasság és a pénzügyek

A házasság és a pénzügyek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-13
 

Az esküvői szezon idén már véget ért, de azért még mindig akadnak, akik a rossz idő ellenére ilyenkor házasodnak, vagy kérik meg párjuk kezét. Sokak számára ez a legboldogabb időszak az életükben. De a pénzügyek az ilyen boldog órákban is jelen vannak. A „Mennyit szánj az esküvőre és a nászútra?” kérdésén túl számtalan dilemmát szül a házasélet: közös vagy külön kassza? Bankkal közös nagy vagy saját kis lakás? Egyáltalán mit is tudsz a párod pénzügyeiről? Nem mellékes kérdések ezek a házasság előtt, vagy közvetlen utána.

Kezdjük az elején

Ma már a házaspárok jelentős része a házasság előtt is együtt él hosszabb-rövidebb ideig. Viszont még mindig szép számmal akadnak olyanok, akiknek fogalmuk sincs a párjuk pénzügyeiről. Sőt, sokan a saját pénzügyeikkel sincsenek tisztában. Ezzel kell kezdened. A bevételi oldal szinte mindig ismert. Többé-kevésbé a kiadási is. Viszont a kiadások összetétele már kevésbé szokott meglenni. Minimum egyszer, legalább egy hónapig térképezd fel kiadásaidat! (Ha megszállott vagy, akkor úgyis tudod az utolsó kiadott filléred is.) Ha tisztában vagy a saját pénzügyeiddel, csak akkor kezdhetsz neki a közös pénzügyeknek.

Párunk pénzügyei

Ami eddig csak a párodra tartozott, az az esküvő után rád is fog. Viszont ne feledd, nem az Állami Számvevőszék alkalmazottja vagy: ne rohand le kedvesed a pénzügyi kérdéseiddel! Sokkal fontosabb, hogy könnyedén meginduljon a párbeszéd. Fontos tudni, hogy párod hogyan viszonyul a pénzügyekhez, milyen érzései vannak vele kapcsolatban, milyen mintát látott a szüleitől.

Természetesen elképzelhető az extrém nagy vagyoni különbség is. Ilyenkor felmerülhet a házassági szerződés (vagyonmegosztás) lehetősége is. Persze a rózsaszín köd miatt sokan úgy gondolják, hogy ez felesleges, megbízunk a másikban. Ilyenkor érdemes a magyar származású színésznek, Gábor Zsazsának tulajdonított mondatot felidézni: „Csodálatos vagyok a háztartásban. Ahányszor elváltam, mindig megtartottam a házat.” Nem mellékesen nyolcszor vált el gazdag emberektől…

Ha nem tudtál meg mindent a párod pénzügyeiről, azon vagy megsértődsz, vagy nem. Viszont házassági szerződés nélkül olyan kockázatot vállalsz így, ami érzelmileg lehet, hogy védhető, de pénzügyileg biztosan nem. Mert a házasság után szerzett vagyon akkor is közös, ha nem a párod, hanem a saját nevedre kerül az. Márpedig nem jó elbukni olyasmit, amiről azt hiszed, a tiéd…

Közös pénzügyek – kezdetek

Ha túllendültél a saját és párod pénzügyeinek megismerésén, akkor jöhet a közös pénzügyi élet. Első körben azt kell eldönteni, hogy a közös pénzügyek valóban teljes mértékben közösek lesznek-e. Alapvetően több út közül válogathattok, a legfontosabbakat felsoroljuk:

  • Külön kassza: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. A kiadásokat vagy fele-fele arányban, vagy jövedelemarányosan megosztva vállaljátok. Az adminisztrációs terhe ennek a legnagyobb.
  • Külön számlák, közös pénzügyek: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. Ám a kiadásokat közösen rendezitek, és nincs utána elszámolás. A megtakarított pénzre is közös vagyonként tekintetek, mindegy, melyik számlán jelentkezik.
  • Közös kassza: általában egy közös számla, közös kiadáskezelés, közös megtakarítás, közös pénzügyek.

Külön számlák

Mindegy, hogy melyik utat választjuk. Ha mindenki külön számlával rendelkezik, akkor annak előnye, hogy a meglepetés valóban meglepetés (és nem szúrja ki a párod a számlakivonatról az ékszerboltot). Továbbá, ha egyikőtök számlája valami oknál fogva nem hozzáférhető (zárolás, banki leállás), attól még tudtok pénzhez jutni, vagy fizetni a másik számlával. (Ha külön számlátok van, érdemes eltérő kártyatársaságok kártyáit is igényelni, és családonként egy dombornyomott kártya is hasznos lehet). Hátránya a különcködésnek, hogy többlet költsége van ennek a rendszernek: elég, ha csak a számlavezetési- és kártyadíjakra gondolunk.

Közös számla

Nehéz manapság valóban közös tulajdonú számlákat találni a bankok kínálatában. Amennyiben közös számlára vágytok, általában meg kell elégednetek a tulajdonos és meghatalmazott felállással. A teljes körű meghatalmazott mindent csinálhat a számlával, de bezárni és újabb meghatalmazottat hozzáadni általában nem tud. Erre csak a számlatulajdonos jogosult, aki viszont bármikor visszavonhatja a meghatalmazást. Korábbi cikkünk, a Tulajdonos? Meghatalmazott? Mi a különbség?!? részletesen elmagyarázza, mire kell figyelnetek.

Ennek a megoldásnak is megvannak az előnyei illetve a hátrányai. Legnagyobb előnye, hogy olcsó: csak egy számlát kell fenntartani. Viszont, ha valami grimbusz van a netbankkal, vagy nem oldottak fel egy befoglalt összeget a számlán, akkor csak a készpénz segíthet. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel nehezebb meglepetést szerezni a párodnak, ha a netbankban belépve látja, hogy mit vettél…

Segítünk megtalálni a bankhasználati szokásodnak legmegfelelőbb számlát!

Közös pénzügyek – a jövő

A házasság megvolt, a közös pénzügyek elindultak. De kell távlati tervvel is rendelkeznünk ám! Mert most friss házasként úgy gondoljuk, hogy pöttömnyi lakásunk megfelelő számunkra. De a házasságban természetes igény a gyermekáldás. Hogy hogyan változnak ilyenkor a pénzügyeid, azt már korábbi cikkünkbe összeszedtük: Gyereked született? Így változnak meg a pénzügyeid. Azt viszont korábbi cikkünkben nem említettük, de elég gyakran előfordul, hogy ilyenkor bizony a lakás is kicsinek bizonyul. Fontos tudnod, hogy amennyiben nincs vagyonmegosztási szerződés köztetek, akkor a nagyobb lakás érdekében felvett lakáshitelbe bizony mind a kettőtöket bevonja a bank, mint adóst és adóstársat. És ez csak egy a jövőbeli kihívások közül.

Érdemes elgondolkodni, hogy mit hozhat a jövő, és arra pénzügyileg is felkészülni. Sok-sok beszélgetés által nem csak a kapcsolatotok, de pénzügyeitek is erősödni tudnak.

Hirdetés
Hirdetés