A hiteldrágulás jobban fáj, mint a lakásárak emelkedése!?

A hiteldrágulás jobban fáj, mint a lakásárak emelkedése!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-03
 

Mi lesz a lakáshitelekkel? A továbbra is magas infláció és az alapkamat emelkedése miatt az új hitelek drágulni fognak. Ez jobban fáj, mint gondolnánk: gyakorlatilag a kölcsönök drágulásának a hatása jóval nagyobb lehet, mint az ingatlanárak módosulásának a következménye.

Kivárjunk, vagy most vegyünk? A lakásvásárlást tervezők között egyre gyakrabban hangzik el ez a kérdés. Teljes joggal, a lakáspiac nagyon bizonytalan: számos tényező az árak csökkenésének irányába hat, míg mások a lakások drágulását segítik elő.

Ha lakáshitelre is szükségünk van, akkor egy dologra biztosan számítanunk kell: az új jelzáloghitelek kamata az elmúlt hónapok tendenciáját folytatva várhatóan tovább emelkedik.

A Bankmonitor szakértőinek az a tapasztalata, hogy sokan alábecsülik a kamatemelkedés hatását. Ez komoly hiba. Akár a lakásárváltozásnál is jelentősebben befolyásolhatja a helyzetünket a kölcsönök drágulása.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása lehet a lakásárak és a hitelkamatok változásának?

Ezt több tényező mentén is meg lehet vizsgálni, a Bankmonitor szakértői most azt vették alapul, hogy összességében mennyit kell kifizetnünk az ingatlanvásárlás során. Ezt természetesen befolyásolja a vételár, a vásárláshoz szükséges hitelösszeg és a hitelkamat nagysága is.

A kiinduló helyzetben a kiszemelt lakás vételára 50 millió forint, rendelkezünk 20 millió forint önerővel, vagyis 30 millió forint hitelre lenne szükségünk. A banki hitelajánlatokat összehasonlítottuk, végül egy 20 éves futamidejű, tíz éven át fix kamatozású kölcsönt választottunk. A kölcsön kamata 6,5 százalék, az induló törlesztőrészlet 223 500 forint. Összesen a 20 év alatt 53,6 millió forintot kell kifizetni a kölcsön után.

Milyen hatása lehet egy lakásvásárlóra a lakáshitelek drágulása, ingatlanárak változása?

Induljunk ki első körben abból, hogy kivárunk, emiatt a hitelkamat 8,5 százalékra emelkedik. (A vételár és minden más tényező változatlan marad.) Ebben az esetben a 30 millió forint hitelre 260 300 forintot kellene fizetni 20 éven keresztül. Összességében a teljes visszafizetendő, összeg pedig 62,5 millió forintra emelkedne. A hitelre összességében 8,8 millió forinttal többet kell visszafizetni, ami 16,4 százalékos emelkedésnek felel meg.

A második esetben vizsgáljuk meg, hogy a hitelek drágulásával együtt a lakásárak 3 százalékos csökkenésének milyen hatása lenne. A vételár tehát 48,5 millió forintra csökkenne, emiatt a szükséges hitelösszeg is csupán 28,5 millió forint. A kölcsönt viszont 8,5 százalékos kamat mellett kell fizetni, emiatt a havi fizetnivaló 247 300 forint lenne. Vagyis 20 év alatt még mindig 59,4 millió forintot kell visszafizetni. Összességében még mindig 5,6 millió forinttal emelkedik a teljes visszafizetendő összeg, ami 10,6 százalékos növekedésnek felel meg.

Fontos
A hitelkamatok változásának erőteljesebb tehát a hatása, mint a lakásárak módosulásáé. De mégis mekkora lakásárcsökkenés lenne képes kompenzálni 2 százalékpontos kamatemelést? A Bankmonitor számításai szerint 8,5 százalékos árcsökkenés – ez a példában 4,2 millió forintos árcsökkenést jelent – mellett lenne változatlan a hitelre visszafizetendő teljes összeg.

Mennyire reális 2 százalékos drágulás a jelzáloghiteleknél?

Az infláció továbbra is igen magas, a KSH adatai alapján 2022. májusában 10,7 százalék volt. Az MNB várakozásai szerint az áremelkedés nem mérséklődik gyorsan a közeljövőben sem, éppen ezért a második félévben tovább folytatódik az alapkamat emelése.

Ez pedig hatással van az új hitelek kondícióira is. Vagyis egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak, hogy néhány hónapon belül 8,5 százaléktól induljon a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök kamata.

Jó tudni
2 százalékpontos kamatemelésnek hogyan lehet ekkora a hatása? Gondoljunk bele, hogy a 6,5 százalékról 8,5 százalékra történő növekedés valójában 30,7 százalékos különbséget jelent. Így nézve már érthető, hogy a kamatok változásának miért is van olyan erőteljes hatása.

Reális lehet a lakásárak 8,5 százalékos csökkenése?

Jelenleg ez nem tűnik reálisnak. Még a 2008-as válság idején – ami igazából az ingatlanpiacról indult – sem lehetett éves szinten ilyen visszaesést tapasztalni. Sokkal reálisabb az, hogy a lakásárak emelkedése az infláció alá mérséklődik, vagyis reál értelemben csökken a lakások ára.

Fontos
Ez azt jelentené, hogy még a pesszimistább forgatókönyvek mellett is inkább a lakásárak stagnálása várható. Érdemi árcsökkenésre minimális az esély.

Természetesen valamilyen hirtelen sokk, váratlan esemény kiválthat jelentős áresését, vagy épp drágulást is.

Összegzés

  • Nem szabad megfeledkezni a lakásárak alakulása mellett a hitelkamatok emelkedéséről. Sőt bizonyos szempontból a kamatok növekedésének a hatása jóval nagyobb. (Ez természetesen attól is függ, hogy mekkora hitelösszegre lenne szükséged a vásárláshoz.)
  • 2 százalékpontos kamatemelést 8,5 százalékos ingatlanárcsökkenés tudna kompenzálni. A hitelek ilyen mértékű drágulása reális, viszont a lakáspiacon nem számíthatunk ilyen áresésre.
  • Még mindig érdemes gyorsan lépnünk, ha lakást szeretnénk venni és a vásárláshoz jelentős hitelösszegre is szükségünk van.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés