A kamatplafon utórengései: két bank újra hozzányúlt a kamatokhoz

A kamatplafon utórengései: két bank újra hozzányúlt a kamatokhoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-17
 

Az önkéntes kamatplafonhoz gyakorlatilag az összes bank csatlakozott október 9-én. Ezen naptól kezdődően a kérdéses pénzintézeteknél a lakáshitelek THM értéke nem haladhatja meg a 8,5 százalékot. A gyors csatlakozást követően most két bank újra hozzányúl lakáshitelének kamataihoz.

Az önkéntes THM plafon jelentősen átírta a banki versenyt, október 9-én ugyanis számos bank érdemben csökkentette lakáshitelének kamatát. Az első lépést követően most két bank újabb lépésre szánta el magát, ezzel „finomhangolva” árazását. Azonban nem minden változás pozitív az érdeklődők számára.

Az összes bank lakáshitel ajánlatát ebben a cikkünkben hasonlítottuk össze. Itt megtalálod a kamatplafon indulását követő legjobb ajánlatokat.

Hirdetés

Hirdetés

A Raiffeisen Bank újra csökkentette a lakáshitelének kamatát

A Raiffeisen Bank a 10 éves kamatperiódusú és a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású kölcsönével csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz. A pénzintézet október 16-tól érvényes hirdetménye alapján az érintett kölcsönök kamata újabb 0,38 százalékponttal csökken. A kérdéses hitel induló kamata 7,35-8,15%.

A normál kamat 8,15%, melyből bizonyos feltételek teljesülése esetén a bank kedvezményeket nyújt:

  • Az elsődleges kedvezmény teljesülése esetén a kamatszint 7,80%. (Az elsődleges kedvezmény elnyeréséhez a törlesztési számlára kell érkeznie havonta legalább a minimálbér összegének, illetve legalább havi 4 tranzakciónak kell teljesülnie a számláról.)
  • Ha az elsődleges kedvezmény mellett az igénylő jövedelme eléri a 600 ezer Ft-ot, akkor a kamat 7,60%.
  • Ha az elsődleges kedvezmény és a 600 ezer forintos jövedelem mellett még az új lakásvásárlási kupon, vagy a zöld lakásvásárlás kuponhoz kapcsolódó feltétel is teljesül, akkor a kamat 7,35%. (Meghatározott lakásprojektben épülő lakás vásárlása, vagy alacsony energiaigényű „zöld lakás” megvásárlása esetén járhat a plusz kedvezmény.)

Mennyit érhet ez az újabb kamatkedvezmény? Nézzük meg ezt egy példán keresztül: tegyük fel, hogy egy család 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású lakáshitelt igényelne. A család jövedelme nettó 1 millió forint, az ingatlan nem felel meg az új lakásvásárlási kupon és a zöld lakásvásárlás feltételeinek. A hitel kamata így 7,60% lenne, a törlesztőrészlet pedig 162 344 Ft. Az újabb kamatcsökkentés előtt a kérdéses hitel 7,98%-os kamat mellett volt elérhető, amelyhez havi 167 039 Ft fizetnivaló tartozott. Vagyis az újabb kamatcsökkenés havi 4700 forint spórolást eredményezett.

Az OTP Bank viszont kamatot emelt

Az OTP Bank egyes kölcsöneinek standard, normál kamatát 0,05 százalékponttal megemeli. A pénzintézet standard lakáshitelének kamata továbbra is futamidő végéig fix 8%. Ez a bank Végig Fix Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel, Végig Fix Évnyerő Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel, OTP Zöld Lakáshitel, OTP Zöld Évnyerő Lakáshitel elnevezésű konstrukcióinak standard kamata. Ugyanakkor az OTP 1×1 Lakáshitel, valamint az OTP 1×1 Évnyerő Lakáshitel megnevezésű kölcsönök normál kamata 7,80% lett október 16-tól. Ez utóbbi kölcsönök kamata október 9. és október 16. között 7,75% volt.

Emellett a pénzintézet az elérhető kamatkedvezmények nagyságát is átalakította:

  • 500 ezer Ft alatti jóváírás esetén nincs kedvezmény. (Ez nem változott)
  • 500 ezer – 899 999 Ft jóváírás esetén 0,20 százalékpont a kamatkedvezmény mértéke. (Ez korábban 0,25 százalékpont volt.)
  • Legalább 900 ezer Ft jóváírás esetén 0,40 százalékpont a kamatkedvezmény mértéke. (Ez korábban 0,50 százalékpont volt.)

Nézzük meg egy példán keresztül, hogy mit jelent ez a változás: tegyük fel, hogy a család 20 millió Ft, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású kölcsönt igényelne. A család jövedelme nettó 1 millió forint. Október 16-tól a kölcsön 7,40%-os kamat mellett érhető el, a törlesztőrészlet 159 898 Ft. Október 16. előtt a hitel kamata 7,25% volt, ehhez pedig 158 075 Ft törlesztőrészlet tartozott. A változás miatt az újonnan igényelt kölcsön törlesztője havi 1800 forinttal magasabb lesz.

Kalkulálj
Lakáscélú jelzáloghitelt az összes feltétel, díj, kondíció és a THM ismeretében érdemes választani. Kalkulálj, nézd meg számodra melyik a legkedvezőbb ajánlat.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés