A lakásvásárlások száma jelentősen megemelkedett júliusban

A lakásvásárlások száma jelentősen megemelkedett júliusban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-04
 

A Duna House becslése szerint 2020 júliusában 13 215 adásvételi szerződést kötöttek, ez nem csak a válság alatt tapasztalt számhoz képest jelentős növekedés, hanem 4 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában aláírt adásvételi szerződések számát is. Minek köszönhető ez a jelentős emelkedés?

A járványveszély időszaka alatt mindenki által remélt V alakú visszapattanás tapasztalható az ingatlanpiacon a Duna House tranzakciószám becslése alapján. Júliusban 13 215 lakás adásvételi szerződést kötöttek hazánkban a portál becslése alapján. Ez már eléri a válság előtti, februári kötésszámot, sőt 4%-kal meghaladja a 2019 júliusában aláírt adásvételi szerződések számát.

Minek köszönhető ez a visszapattanás? 

1. A válság alatt elhalasztott vásárlások 

Sokan a járványveszély időszaka alatt nem foglalkoztak  lakásuk lecserélésével, új ingatlan vásárlásával, ez tejesen érhető is. Így viszont a vészhelyzet elmúltával jóval több vevő jelent meg az ingatlanpiacon, ez pedig megnövelhette szerződések számát is.

2. A karantén miatt az emberek igényei is megváltozhattak

A Duna House szakértői szerint az emberek igényei is megváltoztak a karantén és a bezártság miatt: sokan most ezért keresnek új – és egyben a megváltozott igényeknek megfelelő – otthont. Ez még jobban megnövelheti a tranzakciószámot, különösen a nagyobb méretű, esetleg kisebb kerttel rendelkező ingatlanok esetében.

3. A lakásárak nem emelkedtek az elmúlt hónapokban

Az MNB lakásárindexe alapján Budapesten 2020. első negyedévében az ingatlanárak stagnáltak, sőt az országos áremelkedés is csak 0,9%-os volt. Vagyis az elmúlt években tapasztalt dinamikus áremelkedés megszűnt, ez pedig pozitív hatással lehet a vevőkre. Ehhez azonban természetesen az is szükséges, hogy legyen megfelelő fizetőképes kereslet, vásárlói réteg a piacon.

4. Az átlagbér tovább emelkedett májusban

A KSH adatai alapján 2020. májusában a támogatás nélküli nettó átlagbér 265 200 forint volt, ami éves szinten továbbra is kiemelkedő 9,4%-os emelkedést jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél teljes munkaidőben dolgozók átlagos fizetését jelenti. Vagyis a gazdasági visszaesésnek leginkább kitett kisebb cégek alkalmazottainak, valamint a részmunkaidősöknek a fizetésváltozását nem tartalmazza.

Emiatt az adat részben torzíthat, ettől függetlenül a nagyobb cégeknél dolgozók átlagfizetésének növekedése azt mutatja, hogy a vevői oldalon még mindig lehet elég fizetőképes kereslet. Vajon a finanszírozás is ugyanolyan olcsó?

5. A lakáshitelek ára változatlanul igen kedvező

A jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitel igénylésével tudják álmaik otthonát megvenni. Számukra jó hír, hogy a hitelek költségei a válság ellenére sem emelkedtek meg. Ennek alátámasztásaként nézzük meg, hogy milyen feltételekkel lehetett felvenni 15 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre az elmúlt 3 évben.

Egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel THM értékének alakulása az elmúlt 3 évben

Jól látható, hogy a hitelköltségek inkább még csökkentek is az elmúlt években. Ez alól egyedül a változó kamatozású – azon hitelek, melyeknek a kamatát a bank akár éven belül is megváltoztathatja – lakáshitelek képezhetnek kivételt. Az új igényléseknek azonban nagyon kis százaléka kerül ki ezekből a konstrukciókból.

Emiatt összességében kijelenthető, hogy továbbra változatlan áron, sőt a népszerűbb termékek esetében még a korábbi évekhez képest olcsóbban is kaphatunk lakáshitelt. Vagyis a lakásvásárlások finanszírozása is megoldható relatív alacsony költségek mellett.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés