A lakossági állampapírkínálat árnyéka egy évvel ezelőtti önmagának?!

A lakossági állampapírkínálat árnyéka egy évvel ezelőtti önmagának?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-02
 

Sorra csökkennek a lakossági állampapírok kamatai, az alkalmankénti 25 bázispontos csökkenések nem tűnnek nagynak, de apránként már összejött egy tetemes esés. Érdemes emiatt hosszabb időtávra visszatekinteni: hogyan változott egy év alatt a lakossági állampapírok kamata, hozama?

Szeptember másodikától 25 bázisponttal csökken a Magyar Állampapír Plusz kamata. Az 5 éves futamidejű konstrukció kamata a futamidő előrehaladtával fokozatosan emelkedik továbbra is, de a héten már 0,25 százalékponttal kisebb lesz ez a kamatszint. (Az első évben 6,00%, a második évben 6,25%, a harmadik évben 6,50%, a negyedik évben 6,75%, míg az ötödik évben 7,00% lesz a kamat.)

A konstrukció EHM értéke a jövő héttől 6,48% lesz, eddig a mutató értéke 6,73% volt.

Szintén szeptember másodikától csökken a kamata a Kincstári Takarékjegyeknek:

  • Az egy éves futamidejű KTJ kamata évi 6,00%-ról 5,75%-ra csökken.
  • A két éves futamidejű KTJ kamata évi 6,50%-ról 6,25%-ra mérséklődik.

Sajnos az utóbbi időben több hasonló kamatvágást láthattunk. Augusztus 26-tól a rövidebb futamidejű 2027/N BMÁP éves kamata csökkent több, mint 1 százalékponttal. (Az új éves kamatszint 7,35% lett, míg a korábbi érték 8,7% volt.) Azt hozzá kell tenni, hogy ez a lépés a kérdéses papír automatikus átárazódása miatt történt, nem pedig a kibocsátó döntése miatt. A kérdéses állampapír kamata ugyanis negyedévente, az aktuális 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama alapján módosul.

Emellett az idei év legnépszerűbb állampapírjának tekinthető FixMÁP éves kamata is csökkent augusztus 16-tól: a konstrukció kamata évi fix 6,75% lett. Korábban a papír éves kamata 7,00% volt.

Hirdetés

Hirdetés

Egy év alatt érdemben csökkent a lakossági állampapírok kamata

A kamatcsökkenések relatív kis mértékűek, jellemzően 25 bázispontot vágott a kibocsátó. Ebből kilóg a bónusz állampapír, de ott egy piaci folyamat hatása és nem a kibocsátó döntése miatt mérséklődött az éves kamat.

Ha hosszabb távra nézünk vissza, akkor viszont már komoly hozamcsökkenéseket láthatunk. Vizsgáljuk meg egy éves időtávon a kamatok alakulását.

  • Egy évvel ezelőtt, augusztus végén az egy éves futamidejű 1MÁP kamata fix, évi 9,00% volt. Jelenleg ilyen papír nem elérhető, de a Magyar Állampapír Pluszt tekinthetjük hasonlónak, hiszen fix kamatozású és az első év végén mindenféle költség nélkül ki lehet szállni a befektetésből. A héten elérhető MÁP Plusz kamata az első évben évi 6,00% lesz.
  • A bónusz állampapírok közül egy éve a 2026/O BMÁP volt vásárolható. A papír kamata akkor is negyedévente módosult, a tavaly augusztusban érvényes éves kamata a befektetésnek 11,92% volt. Jelenleg a rövidebb futamidejű 2027/N BMÁP éves kamata 7,35%. (Mivel ez egy változó kamatozású papír, ezért jó eséllyel a korábban vásárolható 2026/O sorozat kamata is érdemben kisebb az egy évvel korábbinál.)
  • Az inflációkövető prémium állampapír hozamígérete is érdemben átalakult egy év alatt. Tavaly augusztusban a 2033/I PMÁP volt elérhető. A papírnak az akkor érvényes éves kamata 14,75% volt. A jelenleg forgalomban lévő hasonló 2032/J PMÁP befektetés éves kamata 7,90%. Itt is komoly kamatcsökkenést láthatunk, a papír azonban változó kamatozású. Ugyanakkor talán meglepő módon, de a tavaly vásárolt befektetés idei évre érvényes kamata 17,85%, vagyis még érdemben emelkedett is. Ennek az az oka, hogy a tavalyi igen magas áremelkedés csak az idei kamatba épült be.
  • A MÁP Plusz esetében azonban komoly kamatemelést láthattunk. A tavaly augusztusban elérhető sorozat 5 évre érvényes átlagos hozama 4,95% volt. A szeptemberi kamatcsökkenés ellenére is ennél magasabb, 6,48% lesz az 5 év kamatával elérhető éves átlagos hozam. Ez a pozitív változás annak köszönhető, hogy a papír már igen kedvezőtlennek volt tekinthető a tavalyi évben.
Jó tudni
Azért a tavalyi versenyképes ajánlatokhoz képest érdemi kamatcsökkenést láthatunk. A BMÁP esetén 5,57 százalékponttal, a PMÁP esetén 6,85 százalékponttal kisebb az éves kamatajánlat. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a piaci környezet is jelentősen átalakult.

Egészen más piaci környezetben voltak magasabbak az állampapír kamatok is

Tavaly augusztusban még egy egészen brutális inflációs környezet volt hazánkban. A 2023. augusztusában mért éves drágulás 16,4% volt. Már jó ideje velünk volt a gyors átárazódás, ugyan a szakértői kilátások pozitívak voltak, de ilyen környezetben érthető még a magas hozamszint. Idén júliusban mért éves drágulás 4,1% volt, ami egy sokkal kezelhetőbb érték. Ráadásul már az év eleje óta minden hónapban elfogadható, 4% körüli éves inflációt láthatunk.

Jó tudni
Mondhatnánk azt is, hogy a 16,4 százalékos infláció mellett a prémiumállampapír 14,75%-os kamata már nem is olyan vonzó, míg a jelenlegi 4,1%-os infláció fényében a 6% feletti állampapírhozamok nem is olyan rosszak.

Azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az áremelkedés múltbeli értékét a befektetések jövőbeni hozamával nem érdemes összevetni. (Az infláció múltbeli áremelkedést mutat, míg az állampapír jövőbeni kamatígérettel rendelkezik.)

Ugyanakkor az aktuális piaci hangulatot, a hozamelvárásokat nagyon jól szemlélteti az idei és a tavalyi infláció közötti drasztikus különbség. Mondhatni a tavalyi évben mindenki komoly hozamokat várt el a jövőbemutatóan is a múltban relatív hosszan tapasztalt gyors áremelkedés miatt. Emellett az alapkamat és a pénzpiaci hozamok is igen magasan voltak, ami szintén befolyásolta a befektetők hozamelvárását.

Ezek alapján valóban kijelenthetjük, hogy az állampapírok nominális hozama tényleg sokkal rosszabb, de a piaci környezetet szemlélve már nem is tűnnek feltétlenül olyan kedvezőtlennek ezek a 6-7% körüli éves kamatok.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés