A legfontosabb adóváltozások 2022-ben

A legfontosabb adóváltozások 2022-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-31
 

Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász összegyűjtötte, hogy mely jogszabályok változnak az adózás kapcsán 2022. január 1-jétől. A számos változást a Bankmonitor szakértői a hitelekkel kapcsolatban is megvizsgálták.

A magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő adócsökkentések összege idén és jövőre elérheti hazánkban az 1500 milliárd forintot. Lássuk, milyen változásokról érdemes mindenkinek tudnia.

Magánszemélyeket érintő változások

A legfőbb változások a személyi jövedelemadót érintik. Egyrészt amiről már bizonyára mindenki hallott, hogy minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult 2022. február 15-ig adóvisszatérítésben részesül, vagyis visszakapja a 2021-ben megszerzett jövedelme után befizetett személyi jövedelemadót.

Másrészt a 25 év alattiak 2022. január 1-jétől mentesülnek az szja fizetési kötelezettség alól az átlagkereset mértékéig.

Hirdetés

Hirdetés

Vállalkozásokat, vállalkozókat érintő adóváltozások

„A munkáltatók számára kedvező adócsökkentések közül fontos kiemelni, hogy 2022. január 1-jétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítottak azok a kedvezmények, melyek korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből voltak érvényesíthetők. A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, és szintén 13 százalékra mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is. A kisvállalati adó (kiva) pedig 10 százalék lesz” – közli a változásokat Dr. Bákonyi László szakjogász.

Az egyéni vállalkozók számára igen kedvező hír, hogy az átalányadózás bevételi értékhatára növekszik. Így az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig emelkedik. 

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozók jövedelme adómentes lesz az éves minimálbér felét meg nem haladó mértékig.

A vállalkozások költségtérítést számolhatnak el az otthoni munkavégzés elősegítésére, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes, arányban a távmunkával eltöltött napokkal. 

Adómentessé válik ugyanakkor – és a munkába járást segítheti – a kifizető vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott, vagy legfeljebb 300W teljesítményű elektromos kerékpár magáncélú használata.

Minden vállalkozót és vállalkozást érint, hogy továbbra is érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is – ezt azok a kis-és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

Milyen hatása lehet a változásoknak a hitelfelvételre?

A gyermeket nevelők szja visszatérítése egyszeri alkalom, így ezt nem fogják jövedelem-növelő tételként elszámolni a bankok, vagyis a hitelösszeget nem befolyásolhatja. Ugyanakkor érdemes lehet a kölcsön felvételéhez szükséges önerőt ezzel a tétellel kiegészíteni, vagy épp a már meglévő kölcsön rész-, vagy teljes előtörlesztésével (személyi kölcsön, hitelkeret, folyószámlahitel, áruhitel…) a korábbi terheket felszámolni. Ez utóbbi pedig már kedvező hatással lehet egy új hitel igénylésére is, hiszen a visszafizetett kölcsön törlesztője nem terheli tovább a jövedelmet.

Valószínűsíthető, hogy a 25 év alattiak adómentességét sem fogja minden pénzintézet teljes egészében figyelembe venni egy kölcsönigénylés során. Hiszen ez is egy átmeneti kedvezmény: a pénzintézetek várhatóan nem fognak teljes egészében a személyi jövedelemadóval növelt nettó jövedelemmel kalkulálni az adható hitelösszeg meghatározásakor, hiszen könnyen lehet, hogy a kölcsön lejárata későbbi, mint az szja mentesség időszakának a vége.

Az egyéni vállalkozók átalányadójának átalakítása viszont segítséget jelenthet egy hiteligénylés során, hiszen a vállalkozók nettó jövedelme várhatóan emelkedni fog. Fontos tudni, hogy nem minden bank fogadja el teljes egészében ezt a bevételt igazolt jövedelemként, ezért érdemes előzetesen utánanézni az egyes pénzintézetek elvárásainak.

Az adóváltozások természetesen egy sor kérdést vethetnek fel, így ha 2022-ben hitelfelvételt tervezel, fordulj a Bankmonitor szakértőihez: a szolgáltatást kötelezettségvállalás nélkül, díjmentesen veheted igénybe. A hiteligénylés során a szakértők tapasztalata a bankok eljárásrendjével kapcsolatban hatalmas segítség lehet.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés