A legnépszerűbb lakáshitelek THM értéke az éves inflációt sem éri el!

A legnépszerűbb lakáshitelek THM értéke az éves inflációt sem éri el!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-24
 

Március 23-án az MNB közzétette, hogy az elkövetkező években milyen mértékű inflációra számít: az idei évben a várakozások szerint az éves átlagos áremelkedés nagysága 3,8-3,9% körül lesz. Ennél már jóval alacsonyabb THM – teljes hiteldíj mutató – mellett is fel lehet venni kiszámítható, hosszú kamatperiódusú, vagy fix kamatozású lakáshiteleket.

A jegybank szerint számos tényező a felé mutat, hogy az idei évben az infláció – azaz az éves átlagos áremelkedés nagysága – mértéke eléri a 3,8-3,9 százalékot. Ez a relatív magas drágulás azonban csak átmenetileg lesz velünk az elkövetkező években az áremelkedés mértéke várhatóan lecsökken 3% körüli értékre.

A relatív magas infláció mellett a hitelkamatok továbbra is nagyon kedvezőek: egyes lakáshitelek éves reálköltsége – a THM értékéből kivonásra kerül az infláció – nagysága már negatív. Vagyis a hitel éves költsége nem éri el az áremelkedés nagyságát.

Hirdetés

Hirdetés

A fix kamatozású, hosszú kamatperiódusú hitelek éves költsége sem éri el az inflációt

Természetesen a lakáshitelek kamata azon is múlik, hogy mennyi ideig nem módosíthatja a bank egyoldalúan a kamat nagyságát. Jellemzően a kiszámíthatóbb hitelek – hosszabb a kamatperiódus – induló kamata magasabb, ami érthető, hiszen a bank hosszabb ideig viseli a piaci környezet megváltozásából eredő kockázatokat.

A kedvező hitelkamatoknak köszönhetően a hosszú kamatperiódusú – 5 és 10 évre fixált kamatú – piaci lakáshitelek éves költsége jelenleg nem éri el az infláció nagyságát sem. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legolcsóbb 5 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel THM értéke 2,43%, míg a 10 évig változatlan kamatú 3,03%-os éves költség mellett érhető el.

A piaci lakáshitelek THM értéke a 2021-re várható infláció tükrében

Piaci feltételek mellett jelenleg nincs az infláció értékénél olcsóbb fix kamatozású kölcsön, de támogatott hitelből bizony jó pár ilyet lehet találni. A családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető támogatott csok-hitel kamata például a futamidő végéig fix 3%. (Éves hitelköltsége éppen emiatt 3,05-3,20% között alakul.)

Egy lakáshitel futamideje akár 20-25 év is lehet, éppen ezért nem feltétlenül érdemes összevetni az aktuális éves inflációt és a kamatot. Az MNB hosszú távú inflációs célértékét – ez jelenleg 3% – azonban már érdemes összehasonlítani egy fix kamatozású, vagy hosszú kamatperiódusú kölcsön kondícióival. Jelenleg a csok-hitel végig fix kamata megegyezik az inflációs várakozás nagyságával, emiatt a THM értéke is csak minimálisan haladja meg azt. A legolcsóbb 5 és 10 éves kamatperiódusú piaci lakáskölcsönök kamata pedig már nem is éri el a 3%-ot. Emiatt az 5 éves kamatperiódusú kölcsön THM értéke jóval elmarad a 3 százaléktól, pedig a kölcsön relatív biztos, előre tervezhető – 5 évig változatlan – kamatok mellett érhető el.

Egyáltalán nem mindegy melyik hitelt választja az adós

A kamatperiódus kiválasztásánál is jóval fontosabb lehet a megfelelő banki ajánlat felkutatása. Ugyanis az azonos kamatperiódusú banki ajánlatok THM értéke között  akár 0,85-2,07 százalékpont lehet a különbség. Egy rossz választás esetén akár 6 500 – 16 500 forinttal is emelkedhet a törlesztőrészlete egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnek. Emiatt pedig a teljes visszafizetendő összeg akár 1,5-3,9 millió forinttal is megugorhat.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora már néhány adat megadása esetén segít a legolcsóbb pénzintézet kiválasztásában:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Drágább a változó kamatozású kölcsön, mint a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel

A jelenlegi kedvező kamatkörnyezet furcsasága, hogy a legolcsóbb 1 éves kamatperiódusú lakáshitel átlagos éves költsége 0,17 százalékponttal magasabb, mint a 10 évig fix kamatozású piaci lakáshitel THM értéke.

Fentebb azt írtuk, hogy jellemzően a kamatfixálás hosszának növekedésével a hitelköltségek is emelkednek. Ez alapesetben így is van, a hazai lakáshitel piac azonban jelenleg igen speciális helyzetben van.

Az aktuális gazdasági helyzet miatt a hosszú hozamok nagyon alacsony szinten vannak, ami azt is eredményezi, hogy a bankok akár hosszú kamatperiódus mellett is roppant olcsón tudnak hitelt nyújtani.  Ráadásul a 10 éves kamatperiódusú konstrukció jelenleg a legnépszerűbb az igénylők körében, emiatt a bankok közötti verseny is sokkal kiélezettebb ennél a „terméknél”. Az erősebb verseny pedig jótékony hatással van az árakra, jelen esetben a hitelkamatokra.

Bankmonitor tipp: a hiteligénylőknek érdemes a jelenlegi, igen kedvező hitelkamatokat minél hosszabb ideig biztosítaniuk a maguk számára. Nem véletlen, hogy a fix kamatozású, hosszú kamatperiódusú konstrukciók a legnépszerűbbek már jelenleg is.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés