A magyarok 90%-a korszerűsítené lakását, de miből finanszírozná meg ezt?

A magyarok 90%-a korszerűsítené lakását, de miből finanszírozná meg ezt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-19
 

10-ből 9-en energiahatékonysági korszerűsítést terveznek otthonukban, derült ki a Schneider Electric felméréséből. De mit terveznek modernizálni otthonukon a kérdőívet kitöltők? Miből finanszírozhatók meg a munkálatok, ha nincs elegendő saját megtakarítás?

Teljesen érthető okból – az energiaárak emelkedése és a rezsiszabályok átalakítása miatt – igencsak vonzóvá váltak Magyarországon az energiahatékonyságot növelő korszerűsítések. A Schneider Electric felmérést kitöltők közel egyharmada már túl is van a korszerűsítésen, míg 26 százalékuknál folyamatban vannak a munkálatok. A megkérdezettek 31 százaléka pedig a jövőben tervezi otthona modernizálását. A válaszadóknak csupán 11 százaléka jelezte, hogy nem is tervezi otthona korszerűsítését.

Milyen korszerűsítési munkálatokat terveznek a magyarok?

Természetesen nem mindenki ugyanazt szeretné elvégezni otthonán. Eltérő állapotban lehetnek az egyes lakások, illetve más-más megoldásokra ad lehetőséget a pénztárcánk is.

A legtöbben, a felújítást megvalósítók vagy tervezők közel kétharmada izzócserét tervez, 56 százalékuk pedig nyílászárók cseréjében, és/vagy az épület szigetelésében gondolkodik. Sokan, a korszerűsítést tervezők, megvalósítók 47%-a lecserélné elavult berendezéseit, míg kifejezetten a hűtő-fűtő berendezések cseréje 33%-nál volt célként megjelölve. A korszerűsítők 16%-a megújuló energiatermeléssel kapcsolatos beruházást végezne, míg 13%-uk okosotthon megoldásra költene. (Több célt is megjelölhetett egy személy, emiatt haladja meg a 100%-ot az egyes célokra adott válaszok együttes aránya.)

De mit várnak a magyarok a korszerűsítéstől? Talán nem meglepő módon a legtöbben – a válaszadó közel fele – a rezsiköltségek csökkenésére számítanak, ugyanakkor 37%-uk számára a fenntarthatóság és a Föld védelme volt fontos szempont. A kérdőívet kitöltők mintegy 10%-a számára a hőérzet, a komfortosság volt lényeges, míg 4%-uk szerint a munkálatokat követően védve lesznek a piaci energiaárak változásától.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora költségekkel kalkulálunk egy felújításnál?

A felmérésben részt vevők 11%-a nem tervezi otthona modernizálását, ennek oka jellemzően – ezt választotta a válaszadók 54%-a – a pénzhiány. Nincs elegendő forrás a munkálatok elvégzésére.

Akik felújítást terveznek, azok is döntően kisebb összegben gondolkodnak: a válaszadók 40%-a 400 ezer forintnál kisebb költségvetésből oldaná meg a munkálatokat. A 400-800 ezer Ft közötti, illetve a 800 ezer – 2 millió Ft közötti költségvetéssel rendelkezők aránya megegyezik, 24-24%. A kérdőívet kitöltők 12%-a költene 2 millió Ft-nál többet otthona megújítására.

Azt sajnos látni kell, hogy a munkálatok ára az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett – szerencsére ez az áremelkedés az utóbbi hónapokban lelassult, egyes esetekben még árcsökkenést is lehetett látni -, így könnyen elképzelhető, hogy a betervezett korszerűsítés költsége túllépi a pénzügyi keretünket. Ilyen helyzetben sokszor lemondunk az adott munkálatról, vagy elhalasztjuk a korszerűsítést.

A Bankmonitor szakértői találkoztak olyan problémával is, amikor már a munkálatok közben derült ki, hogy a félretett pénz nem elégséges. (Kiderült egy rejtett hiba, vagy emelkedett az ár.) Ebben a helyzetben már nincs is nagyon más megoldás, ha törik, ha szakad, be kell fejezni a korszerűsítést.

Személyi kölcsön korszerűsítésre

Igen, adott esetben jó megoldás lehet meglévő megtakarításunkat hitellel kiegészíteni.

Jó tudni
Érdemes lehet a költségvetésnél kicsivel nagyobb összeget biztosítani, így az extra kiadások sem akasztanák meg a munkálatokat. Ha ezt személyi hitelből biztosítottuk, és a végén nem volt szükség az extra összegre, akkor 1%-os díj ellenében bármikor betörleszthető a kölcsönbe a megmaradt összeg, ezzel csökkenthető a törlesztőrészlet.

Azt azonban mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy még körültekintőbben kell eljárnunk, ha valamilyen munkát hitelből szeretnénk megfinanszírozni, a kölcsönre ugyanis kamatot kell fizetni. Csak akkor válasszunk ilyen megoldást, ha a korszerűsítés mindenképp szükséges, vagy ha a munkálatokat követően a rezsiköltség csökkenése nagyobb pénzügyi előnyt biztosít a kölcsön kamatánál.

Milyen feltételekkel kaphatunk fedezetlen hitelt?

Természetesen a döntés során nagyon sok múlik a hitelköltségeken, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kamaton kaphatunk személyi hitelt.

A Bankmonitor szakértői két példát néztek meg:

  • Egy kisebb összegű személyi hitel: 500 ezer Ft személyi hitelt 7 éves futamidőre, 400 ezer Ft havi nettó jövedelem esetén kaphatunk már 14,39%-os kamat mellett is. A kölcsön havi törlesztőrészlete 9 534 Ft lenne, a THM értéke 15,61%, a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg pedig 800 806 Ft.
  • Egy nagyobb összegű személyi kölcsön: 2 millió Ft személyi hitelt 7 éves futamidőre, 500 ezer Ft havi nettó jövedelem esetén kaphatunk már 13,35%-os kamat mellett is. A kölcsön havi törlesztőrészlete 36 969 Ft lenne, a THM értéke 14,42%, a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg 3 105 342 Ft.

Ha a hitel mellett döntünk, akkor nagyon fontos a jó választás, a legolcsóbb és legdrágább ajánlat között ugyanis óriási lehet a különbség. Ne a munkálatokon, inkább a hitelen spóroljunk!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés