A PIN köteles tranzakciók összeghatárának emelésére szólította fel a bankokat az MNB

A PIN köteles tranzakciók összeghatárának emelésére szólította fel a bankokat az MNB
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-20
 

A Magyar Nemzeti Bank mai közleményében felszólította a bankokat és kártyatársaságokat, hogy emeljék meg a PIN köteles kártyás vásárlások összeghatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra. Ezzel csökkentve a fizikai kontaktust igénylő vásárlások számát.

Az MNB 2020 március 20-án kiadott sajtóközleményében felszólítja a bankokat és kártyatársaságokat, hogy emeljék meg a PIN köteles vásárlások összeghatárát.

A változás bevezetésétől számítva már a 15 ezer forint értékhatárt elérő kártyás vásárlásoknál lenne csak kötelező PIN kódot is megadnunk. Ezzel ugyan minimálisan növekedhet a kártyás visszaélések okozta károk nagysága, ugyanakkor drasztikusan csökkenne a tényleges fizikai kontaktust igénylő vásárlások száma. Ez pedig kiemelten fontos lenne a jelenlegi járványveszélyes helyzetben.

Az MNB adatai szerint a limit megemelésével a vásárlások 90 százalékának összege 15 ezer forint alatti. Ha ezeknél bankkártyánk érintő funkcióját használnánk, akkor fizetéskor nem kellene semmilyen idegen tárgyat ténylegesen megérintenünk – a POS terminált sem -, ezzel csökkentve a fertőzés veszélyét.

A módosítás minél előbbi bevezetése érdekében az MNB törvénymódosítást kezdeményez. Fontos, hogy jelenleg a bankkártyás vásárlások minden ügyfél számára ingyenesek, vagyis ezért – a jelen helyzetben kifejezetten biztonságosnak tekinthető fizetési mód használatáért – nem kell fizetnünk.

 

 

Hirdetés
Hirdetés