A Raiffeisen Bank lakáshitele is teljesíti a kamatplafon feltételeit

A Raiffeisen Bank lakáshitele is teljesíti a kamatplafon feltételeit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-09
 

Október 9-től a Raiffeisen Banknál is lesz olyan lakáshitel konstrukció, amelyik megfelel a kamatplafon elvárásainak, azaz a THM értéke nem haladja meg a 8,5%-ot. Itt azonban nagyon is figyelni kell majd a részletekre.

A kamatplafon szele végigsöpör a hitelpiacon, a változás a Raiffeisen Bank kölcsöneit is érinti, a pénzintézet is önként vállalja a alacsonyabb kondíciókat. A megjelent hirdetmény alapján azonban néhány fontos részletet érdemes szem előtt tartani.

A Raiffeisen Bank 10 éves kamatperiódusú és 10 éves futamidejű végig fix kamatozású kölcsöne felel meg a THM plafon elvárásainak. Fontos továbbá, hogy a bank az október 9-től befogadott igénylésekre alkalmazza az új kamatokat. (Ebből arra lehet következtetni, hogy a folyamatban lévő igényléseknél a régi kamatok maradnak érvényben.)

A Raiffeisen Bank 10 évig fix kamatozású lakáshitelének kamata 7,73-8,53% lesz. Itt már látható, hogy valami furcsaság van, hiszen a normál kamatszint meghaladja a THM plafon értékét.

Ez valóban így van, ugyanakkor a pénzintézet hirdetménye alapján azon ügyletekre érvényes a kamatplafon, amelyek teljesítik az elsődleges kedvezmény feltételeit. Ez alapján havonta legalább a minimálbérnek megfelelő összeg kell érkezzen az adós törlesztési számlájára, valamint legalább 4 darab tranzakciót kell indítani a számláról. A kedvezmény mértéke 0,35 százalékpont, így a kölcsön kamata már 8,18%.

Többféle kedvezmény is kapcsolódhat a bank hiteléhez, amely befolyásolja a kamatszinten:

  • Normál kamat 8,53%.
  • Elsődleges kamatkedvezmény 0,35%, kamat az elsődleges kedvezmény figyelembevételével 8,18%.
  • Legalább nettó 600 ezer Ft igazolt jövedelemhez kapcsolódó kamatkedvezmény mértéke 0,2%, kamat a jövedelem kedvezmény és az elsődleges kedvezmény figyelembevételével 7,98%.
  • Az új  lakásvásárlás kupon akcióhoz és a zöld lakásvásárlás kupon akcióhoz kapcsolódó kamatkedvezmény 0,25-0,25%, a kamat a jövedelem kedvezmény, az elsődleges kedvezmény és a zöld lakásvásárlás kupon vagy új lakásvásárlás kupon figyelembevételével 7,73%.

A új lakásvásárlás kupon akció akkor érhető el, ha meghatározott lakásprojektek keretében épülő új lakást vásárolnánk. A zöld lakásvásárlás kupon akcióhoz pedig az épületnek teljesítenie kell a bank energetikai besorolásra, energiafelhasználásra vonatkozó előírásait.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora előnyt jelenthet az új kamatszint?

Nézzük meg egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel példáján keresztül az új kamat hatását. A vevő jövedelme nettó 800 ezer Ft és használt „nem zöld besorolású” lakást vásárolna. Az adós vállalja az elsődleges kamatkedvezmény feltételeit. 10 éves kamatperiódusú kölcsön esetén a kamatszint 7,98% lenne, a törlesztőrészlet pedig 167 040 Ft. Október 9. előtt egy ugyanilyen hitel kamata 8,29%, a törlesztőrészlet pedig 170 916 Ft volt.

A változással tehát a példában szereplő adós 3800 Ft-ot spórolhat havonta 20 éven keresztül.

A tájékoztatás nem teljeskörű, a döntést az egyéb díjak és a THM ismeretében érdemes meghozni.

Számos másik bank is csatlakozott az önkéntes kamatplafon intézményéhez. Kalkulálj, nézd meg melyik pénzintézet ajánlata a legkedvezőbb számodra.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés