A technológiai óriások gazdaggá tesznek!

A technológiai óriások gazdaggá tesznek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-21 Frissítve: 2018-07-20
 

Az amerikai részvények tündöklésének lehettünk szemtanúi az elmúlt években, melyek közül a FANG részvények különösen kiemelkedő teljesítményre voltak képesek. FANG részvényeknek nevezzük a négy nagy amerikai technológiai vállalat, a Facebook, az Amazon, a Netflix és a Google részvényeit. Az elmúlt öt évben részvényeseik megötszörözhették a befektetett pénzüket. Az Alapblog egyik érdekes írásában erről a témáról olvashatunk részletesen.

A FANG vállalatok sikere annak volt tulajdonítható, mert az innovatív megoldásaiknak köszönhetően nagy piaci részesedést tudtak szerezni. A közönséget könnyen és olcsón megnyerték maguknak, ezért mára óriási felhasználói táborral bírnak, és többnyire ebből pénzt is tudnak termelni. A Google és a Facebook mára gyakorlatilag egyeduralkodókká váltak a piacon, és sok bevételt szereznek online marketingből. A Netflix netes videókölcsönzőként funkcionál, és többször emelt már a díjain, melyeket felhasználói elvesztése nélkül tehetett meg. Az Amazon e-kereskedelmi óriás, de nyereségét elsősorban felhőalapú szolgáltatásokból éri el, miközben elég nehezen tudja növelni az online értékesítései utáni profitot.

A befektetők számára kiemelten fontos, hogy a felhasználók száma, az árbevétel és az eredmény növekedése folyamatos legyen, ezeknek is köszönhetően 2018 januárjáig emelkedett a részvények árfolyama. Habár 2018 tavaszán csökkentek az árfolyamok, azóta jobbára normalizálódott a helyzet. Az adatkezelés szabályozásával kapcsolatos aggodalmak és a Facebook esetleges megbüntetése is szerepet játszott a FANG részvények átmeneti gyenge teljesítményében.

A jelenlegi lehetőségeiket tekintve ezek a vállalatok tovább nőhetnek a következő évtizedekben. Elsősorban a szabályozás megváltozása gördíthetne akadályt a növekedésük útjába. A négy cég legfontosabb versenyelőnye ugyanis a felhasználókról történő adatgyűjtés, hiszen a hirdetéseket ezekre az adatokra alapozhatják. Ha kíváncsi vagy arra, hogy az Alapblogon író „Beethoven” szerint mit hoz a jövő a négy vállalat számára, akkor a témáról bővebben is olvashatsz az Alapblog „FANG: Az évtized sztárbefektetései” című bejegyzésében.

Hirdetés
Hirdetés