A Z generáció nyerhetne legtöbbet a nyugdíjmegtakarításon

A Z generáció nyerhetne legtöbbet a nyugdíjmegtakarításon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-23
 

Hová tűnt a Z generáció a nyugdíjmegtakarítási piacról? Nehezen sikerül rávenni a fiatalokat, hogy belépjenek az önkéntes nyugdíjpénztárakba, holott éppen ők nyerhetnék a legtöbbet a kamatos kamatozásnak köszönhetően. A kedvükért bemutatjuk, mennyi pénz múlik az időtényezőn a megtakarítások világában.

Nem rózsás a helyzet a fiatalok öngondoskodási hajlandóságának terén: jelenleg a 30 év alattiak alig 3%-a rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal. Nézzük, mit érdemes tudni a megtakarítások pénzügyi működéséről, és hogy milyen trendekről számolt be a Magyar Nemzeti Bank friss jelentése.

Havi 30 ezer forintból 30 milliós tőke épülhet fel

Akik rendszeresen szoktak olvasni pénzügyi témákról, lépten-nyomon találkozhatnak a kamatos kamat fogalmával. A kamatos kamatozás révén a befektetett pénzösszeg az idő előrehaladtával egyre gyorsabban növekszik, feltéve, hogy a befektető nem éli fel a megtermelt hozamokat.

Nézzünk erre egy egyszerű példaszámítást, melyben 4 különböző életkorú megtakarító egyszerre kezd el pénzt félretenni egy számlán. Havonta 30 ezer forintot tudnak nélkülözni, az elért reálhozamuk minden évben 3%, ezenkívül a befizetéseiket évente enyhén emelgetik, azonban így sem teljesen követik le az inflációt: minden évben 0,5%-kal csökken az új befizetéseik reálértéke.

Ilyen körülmények között a 25 éves korban induló befektető az alábbi egyenlegeket láthatja majd a számláján:

  • 10 év elteltével: 5,0 millió Ft,
  • 20 év elteltével: 11,3 millió Ft,
  • 30 év elteltével: 19,6 millió Ft,
  • 40 év elteltével: 30,4 millió Ft.

Tehát a 65. születésnapján – a mai nyugdíjkorhatár betöltésekor – mai értéken valamivel 30 millió forint feletti megtakarítással rendelkezhet.

Egy rendszeres megtakarítási számla egyenlegének várható alakulása (különböző futamidők esetén)

Fontos
A többiek természetesen ugyanezt a pályát járják be, azzal a különbséggel, hogy nekik már nincs ilyen sok idejük a nyugdíjkorhatárig. Emiatt a 35 éves korban induló megtakarító 19,6 millió forinttal mehet majd nyugdíjba, a 45 évesen induló már csak 11,3 millió forinttal, végül az 55 éves korban induló alig 5 millió forinttal.

Hirdetés

Hirdetés

Elöregszik a tagság, kongatja a vészharangot az MNB

A fentiekből egyértelműen következik, hogy a hosszú távú megtakarításokat leginkább fiatalon érdemes elkezdeni. Hiszen így a félretett tőke akár több évtizeden keresztül termelheti a hozamokat, miközben persze az új befizetések és a kapott állami támogatások is növelik a számla egyenlegét.

Mégis azt látjuk a statisztikákból, hogy pont a fiatalokat a legnehezebb rávenni arra, hogy rálépjenek a nyugdíj-előtakarékosság útjára. A Magyar Nemzeti Bank 2024-es kockázati jelentésének megállapításai szerint a fiatalok a legkevésbé aktív öngondoskodók a lakosság egyes korcsoportjai közül.

Az MNB 2022-es adatai alapján az egyes korcsoportok körében nagyon változóan alakult az önkéntes nyugdíjpénztári tagok aránya:

  • 16-30 évesek közül: 3,3%
  • 31-45 évesek közül: 17,9%
  • 46-60 évesek közül: 25,2%
  • 61 év felettiek közül: 6,4%

Érdekesség, hogy 2002-ben még háromszor nagyobb, 9,9% volt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok aránya a legfiatalabbak körében, míg a 61 év felettiek közül csak 1%-nak volt tagsága. Az utóbbi 20 évben tehát egyértelmű elöregedés ment végbe: a fiatal megtakarítók száma egyre fogyatkozik, az idősebbeké pedig gyorsan gyarapodik.

Pénzügyi harapófogóban a fiatalok!

Habár a hideg racionalitásból az következik, hogy a fiataloknak mindenképpen érdemes lenne korán elkezdeniük a hosszú távú megtakarítást, közben a való életben teljesen érthető, hogy miért sorolják hátrébb ezt a célt a prioritási listájukon. A legtöbbjüknek feltehetően a napi megélhetés finanszírozása emészti fel a jövedelmüket, ha pedig megtakarítható jövedelmük is keletkezik, azt többnyire az életkezdéssel együtt járó pénzügyi célokra teszik félre.

A vonatkozó felmérésekből a fiatalok legnépszerűbb megtakarítási céljaiként az utazások, a tanulmányok, a saját autó, illetve az első saját ingatlan szoktak kirajzolódni. A dilemma meglehetősen nehéz: aki a korábbi céljait részesíti előnyben, ő hátrányba kerülhet a hosszú távú befektetések terén; aki pedig első helyre teszi a pénzügyi vagyonépítést, ő számos rövidebb távú vágyának kielégítéséről kénytelen lemondani.

Ezt a kettős szorítást segíthet feloldani, ha egy fiatal csak a minimálisan elvárt összegekkel – pénztárak esetében akár havi 6-8 ezer forinttal – elindítja a saját megtakarítását. Ezzel egyrészt kialakítja a rendszeres takarékoskodás szokását, másrészt zsebre teheti a befizetések után járó 20%-os állami támogatást. Nem utolsósorban pedig olyan megtakarítási és befektetési ismeretekre tehet szert fiatal éveiben, melyeknek nagy hasznát veszi majd egész élete során.

Ötlet
Kíváncsi vagy, mennyi pénzt tudnál összegyűjteni apránként, havi rendszeres befizetésekből? A Bankmonitor kalkulátorával kiderítheted!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés