Átlagosan 109 ezer forintot tettek félre a megtakarítani képes fiatalok

Átlagosan 109 ezer forintot tettek félre a megtakarítani képes fiatalok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-23 Frissítve: 2024-05-27
 

Megjöttek a legfrissebb számok a fiatalok megtakarításairól. Nézzük, mennyit tudott félretenni a 19-29 éves korosztály!

Egy friss felmérés alapján a 19-29 éves fiatalok 51%-ának van megtakarítása, miközben januárban 27% tudott félretenni, átlagosan 109 ezer forintot. Ugyanakkor 78% mondta azt, hogy próbál takarékoskodni, amiből arra következtethetünk, hogy a fiatalok közül sokan akaratuk ellenére nem tudnak pénzt félretenni.

A fiatalok bő egyharmada havonta félretesz

A K&H által negyedévente végzett Ifjúsági Index kutatás szerint az idei első negyedévben tízből négyen takarékoskodtak a 19-29 éves korosztály tagjai közül. Jó hír, hogy a megtakarítani tudók által félretett átlagos összeg átlépett a hatszámjegyű tartományba, januárban 109 ezer forintra rúgott. (Ez az átlag azokat nem tartalmazza, akik saját bevallásuk szerint nem tudtak félretenni.)

A kutatás szerint a városi fiatalok 38%-a képes havi rendszerességgel megtakarítani, 17%-uk pedig szintén rendszeresen, de nem havonta tesz félre pénzt. Azoknak az aránya, akik csak olyankor takarékoskodnak, amikor nagyobb összeghez jutnak, 23%-ra tehető. A fennmaradó 22% pedig elmondása szerint egyáltalán nem tud tartalékot képezni.

Így takarékoskodnak a 19-29 éves városi fiatalok

A legkedveltebb megtakarítási cél a jövőbeni ingatlanvásárlás lett: a megtakarítással rendelkező fiatalok 43%-a jelölte meg ezt a motivációt. Második helyen az utazás szerepelt, 40% mondta azt, hogy erre a célra takarít meg. A harmadik legnépszerűbb célkitűzés az autóvásárlás volt, 38% gyűjt ennek érdekében. Végül 23% pedig azt mondta, hogy kifejezett cél nélkül, általános tartalékképzés gyanánt tesz félre pénzt.

Hirdetés

Hirdetés

Mire elegendő, amit félretesznek a fiatalok?

A Bankmonitor gyűjtése szerint a teljes munkaidőben dolgozó 20-29 éves fiatalok átlagkeresete 2024. első negyedévében bruttó 542 ezer forint volt. Ez a kedvezményektől eltekintve nettó 360 ezer forintos bevételnek felel meg, de fontos megjegyeznünk, hogy a 25 évnél fiatalabbak idén havi 576 601 forintos keresetig bezárólag személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Ha az adómentességgel korrigálnánk a fenti összeget, akkor már 442 ezer forintos nettó fizetés adódna az erre jogosult fiatalok esetében.

Ezekből a számokból kiindulva azt mondhatjuk, hogy amennyiben egy teljes munkaidőben dolgozó fiatal minden hónapban nagyon fegyelmezetten félreteszi a fizetése 10%-át, akkor egy év alatt reálisan 400-500 ezer forint közötti megtakarítást tud felhalmozni. Ez sok mindenre elegendő lehet, például lehetővé teszi egy szép külföldi utazás finanszírozását, de pár év alatt egy közepesen értékes használt autó ára is összegyűlhet belőle.

A lakáscél ezzel szemben már nagyobb falat, hiszen egy 40 millió forintos lakás megvásárlásához minimum 8-10 millió forint önerő szükséges. Márpedig ekkora összeg még úgy sem jön ki könnyedén, ha ketten összeállnak, és közösen gyűjtenek a lakáscéljukra. Például a népszerű lakástakarékok segítségével havi 50 ezer forint befizetése esetén 8 évet kell várni, mire összegyűlik 6,27 millió forint. Két fő együtt természetesen kétszerennyit, 12,53 millió forintot tud felhalmozni egy-egy 8 éves LTP-vel.

Kalkulálj
Lakást vásárolnál a jövőben? Akkor nagy előnyre tehetsz szert egy lakástakarék segítségével! Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a legkedvezőbb megtakarítást!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés