Aggasztó méreteket ölt a kivándorlás

Aggasztó méreteket ölt a kivándorlás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Jelentős tömegek vándorolnak el Kelet-Európából, köztük Magyarországról is. Egy friss kutatás szerint 1990 óta összességében a térségünkből 20 millió ember ment a jobb élet reményében a fejlettebb országokba. Nagy fájdalom, de éppen azokat veszítik el az országok, akik fiatalok és képzettek, vagyis akikre lehetne építeni a jövőt.

Saját környezetünkben is tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi években sokan hagyták itt – átmenetileg vagy tartósan – Magyarországot és mentek külföldre a jobb életkörülmények reményében. Egy friss elemzés szerint 1990 óta a kelet-európai lakosság 5,5 százaléka kerekedett fel és ment döntő többségében Nyugat-Európába.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy éppen azok mennek el, akikre a jövő gazdaságát építeni lehetne. A Nemzetközi Valutaalap szerint főként a képzettek és a fiatalok merészkednek külföldre. Az ördögi körből a térség országai közül csak egyetlen egy tudott kikerülni. Az, hogy pontosan melyik országról van szó, az kiderül az Alapblog Vakmajom bejegyzéséből.

Hirdetés
Hirdetés