Akár 8,6 milliót spórolhat egy vállalkozás a Széchenyi hitelen, ha meglépik a kamatcsökkentést

Akár 8,6 milliót spórolhat egy vállalkozás a Széchenyi hitelen, ha meglépik a kamatcsökkentést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-17
 

A napokban bejelentett gazdaságélénkítő akcióterv egyik elemeként 3,5%-ra csökkentenék a Széchenyi Beruházási Hitel kamatát. A konstrukció kamata jelenleg 5%, melyet a tervek szerint a jövő évtől 1,5 százalékponttal csökkentenek. Egy 100 millió Ft összegű beruházási hitel esetében ez az intézkedés akár 8,6 millió Ft megtakarítást eredményezhet.

A Széchenyi Kártya Program jelenleg is az egyik legkedvezőbb hitelkonstrukció a vállalkozások számára. A legfeljebb 5%-os kamatozású kölcsönt számos célra fel lehet használni.

A hazai piaci kamatozású vállalkozói kölcsönök jellemően változó kamatozásúak: a kamat általában a BUBOR-hoz – Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – van kötve. Például egy havonta változó kamatozású beruházási hitel kamata az egyhavi BUBOR értékéből és egy felárból áll össze. Ez a jelenlegi környezetben két százalékos felár mellett 8,55%-os kamatot jelentene.

Fontos
Vagyis a jelenleg elérhető Széchenyi hitel már 3,55 százalékpontos kamatelőnnyel rendelkezik egy ilyen piaci hitellel szemben, a bejelentett kamatcsökkenést követően pedig ez a kamatelőny már 5,05 százalékpontra nőne.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 8,6 millió Ft megtakarítást eredményezhet a kamatcsökkenés

Nézzük meg egy példán keresztül hogy egy vállalkozás számára konkrétan mekkora előnyt jelenthetne a Széchenyi kártya kamatcsökkenése. Induljunk ki abból, hogy a cég 100 millió Ft beruházási hitelt venne fel 10 éves futamidő mellett. A kölcsön törlesztését havi egyenlő részletekben, a kölcsönfelvételt követő hónapban már meg kell kezdeni.

Ha piaci hitelből finanszírozná meg a vállalat a beruházást, akkor a korábban leírtak alapján egy 8,55%-os kamat reális lehet. Ilyen feltételek mellett a hitel induló törlesztőrészlete 1 242 533 Ft lenne, a teljes visszafizetés pedig meghaladná a 149 millió Ft-ot. Azt hozzá kell tenni, hogy a kamat a BUBOR alakulásának megfelelően havonta változhatna: emelkedhetne vagy épp csökkenhetne is.

Mekkora előnyt jelentene egy Széchenyi hitelnél a 3,5%-os kamat?

A jelenlegi Széchenyi Beruházási Hitel 5%-os kamata mellett a havi fizetnivaló 1 060 655 Ft lenne, a teljes visszafizetés pedig 127,2 millió Ft körül alakulna. A mostani támogatott hitel is havi 18 ezer Ft megtakarítást jelentene, ami 10 év alatt 21,8 millió Ft-ra hízna.

Ha tényleg meglépné a kormány a kamatcsökkenést, akkor egy ilyen Széchenyi hitelt már 3,5%-os kamat mellett is fel lehetne venni. Emiatt a havi fizetnivaló 989 ezer Ft körül alakulna, míg a teljes visszafizetés 118,6 millió Ft lenne. A piaci hitellel szemben így már 30,4 millió Ft-ot lehetne spórolni. De még a jelenleg elérhető Széchenyi konstrukcióval szemben is 8,6 millió Ft-ra rúghatna a 10 év alatt megtakarított összeg.

Érdemes várni a kamatcsökkenésre?

Alapvetően vannak már most is olyan támogatott kölcsönök, ahol a kamat ennél kedvezőbb. Ilyen például a Széchenyi Beruházási Hitel egy olyan speciális fajtája is, amikor zöld célokra fordítják az összeget.

Azt mindenképpen látni kell, hogy a kilátásba helyezett kamatcsökkenés tényleg érdemben mérsékelheti a cégek, vállalkozások hitelköltségét. Az azonban már egy másik kérdés, hogy a kivárásnak milyen ára van. Lehetnek olyan beruházások, ahol a halasztás önmagában komoly kiesést eredményezhet. Nem bővül kellően a kapacitás, kitolódik a termelés hatékonyabbá tétele… Ezeket a szempontokat is mérlegelni kell akkor, amikor a döntést meghozzuk.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a részletek még nem ismertek, és a jövő évi indulást is csak sejteni lehet. Éppen ezért fokozottan érdemes figyelni minden ezzel kapcsolatos hírt, információt, közzétételt.

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 500 millió Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

     

    Hirdetés
    Hirdetés