Akciók várják a bankkártyásokat külföldön

Akciók várják a bankkártyásokat külföldön
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-06
 

Időszakos vagy állandó kedvezményeket a legtöbb banknál találunk jelenleg, amelyek sok esetben kapóra jöhetnek a külföldi nyaralás alatt. Az idei év slágere a díjmentes, vagy kedvezményes készpénzfelvételi lehetőség külföldön, de akár pénzvisszatérítést is kaphatunk a külföldi kártyahasználatért. Sőt, valahol még egy okostelefon boldog tulajdonosává is válhatunk…

Bár a Bankmonitornál a készpénzkímélő megoldásokra esküszünk, mégis adódnak olyan helyzetek, amikor a készpénz használata elkerülhetetlen. Ez különösen külföldön lehet igazán kellemetlen, főként, ha nem áll rendelkezésre a szükséges összeg (a külföldi készpénzfelvétel után felszámított díjak a legtöbb esetben horror költségekkel járnak). Nos, ezekben az esetekben jöhetnek igazán kapóra a bankok kedvezményei, amelyeket külföldi készpénzfelvételkor igénybe vehetünk. 

Az
FHB Banknál (2014. augusztus 31-ig) például bármely lakossági MasterCard és Maestro betéti kártyával
0 Ft-os díjért lehet külföldi bankautomatáknál készpénzt felvenni. A meglepetések elkerülése érdekében azért jó tudni, hogy a díj először terhelésre kerül, amit a bank utólag ír majd jóvá a számlánkon. További kedvezmény, hogy az akció alatt a külföldön végzett bankkártyás vásárlások is díjmentesek. Persze ez csak akkor jelent igazi előnyt, ha olyan számlacsomaggal rendelkezünk a banknál, amelynél a kártyás vásárlás amúgy díjköteles.

Az
UniCredit Banknál is (2014. augusztus 31-ig) szinte minden számlacsomagnál
korlátlan számban vehetünk fel készpénzt díjmentesen lakossági MasterCard, vagy Maestro betéti bankkártyánkkal. A kedvezmény viszont kizárólag
külföldi UniCredit ATM-ekből történő felvételeinkre érvényes. Bár annak fényében, hogy 15 országban megtaláljuk ezeket talán ez nem jelent olyan komoly korlátozást.

A
Raiffeisen Bank ügyfelei is örülhetnek feltéve, hogy számlavezetőjük megkereste őket aktuális akciójával. A promóció keretében (2014. július 31-ig) lakossági MasterCard betéti bankkártyájukkal
három alkalommal ők is díjmentesen vehetnek fel készpénzt külföldön. Itt azonban fontos kitétel, hogy az első három könyvelt készpénzfelvétel díját téríti vissza a bank (a felvétel és a könyvelés időpontja között több nap is eltelhet, így a július 31-hez közeledve már kicsúszhatunk az akcióból).

Visszavonásig érvényes akciója keretében
Gránit Bankos ügyfélként is vehetünk fel
külföldön készpénzt díjmentesen ATM-ből. Havi két alkalommal van erre lehetőségünk, ehhez viszont Platinum, vagy Platinum Plusz bankkártyával kell rendelkeznünk.

Az időszakos akciókon túl

Az időszakos akciókon kívül több olyan bankot is találunk, ahol külföldi készpénzfelvételnél állandó jelleggel élvezhetjük a kedvezményeket.

Ilyen például a
CIB Bank, ahol a Visa Inspire típusú kártyákkal
korlátlan számban vehetünk fel készpénzt külföldön díjmentesen. A kedvezmény a bankcsoport automatáiból történő felvételekre vonatkozik, de így is
11 országban élhetünk szüksége esetén ezzel a lehetőséggel.

Már önmagában egy érdekesség az
AXA Bank World MasterCard bankkártyája (egy betéti kártya, amely pénzvisszatérítést biztosít a vásárlások után), de cikkünk eredeti témájánál maradva koncentráljunk a külföldi kedvezményekre. Ehhez viszont egy kis kitérőt kell tennünk. A kártyához egy kedvezményprogram tartozik, amely keretében negyedévenként megvizsgálják, hogy havonta átlagosan mekkora összegben vásároltunk a plasztikkal és ennek fényében állapítják meg, hogy a következő negyedévben mely kedvezménycsomagra leszünk jogosultak. Minél magasabb fokozatot érünk el költéseinkkel, annál több ingyenes kézpénzfelvételi lehetőség áll rendelkezésünkre (nem beszélve arról, hogy annál többet térít vissza a bank vásárlásainkból a következő időszakban). És végre témánál is vagyunk. Ugyanis a kedvezménycsomag függvényében
1-4 darab díjmentes ATM felvételre leszünk jogosultak havonta, amit
akár belföldön, akár külföldön is igénybe vehetünk.

Az
Erste Banknál ingyen ugyan nem, de kedvezményesen (60 Ft + 1,2% ellenében)
vehetünk fel készpénzt 6 országban a bankcsoport külföldi bankautomatáiból. Sőt, a kedvezményt tovább fokozhatjuk, ha EgySzámlánkhoz a korlátlan ATM készpénzfelvételi csomagot is beállítjuk. A kiegészítő szolgáltatás ugyan díjköteles (590 Ft/hó), viszont így csupán 0,6%-os díj terheli mind a belföldi, mind pedig a külföldi (a bankcsoport ATM-jeinél történt) készpénzfelvétel(eke)t.

Bankcsoporti kedvezményeket találunk az
OTP Banknál is. Így ha nyaralásunk során egy OTP ATM-be botlunk, és feltétlenül készpénzre van szükségünk, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a normál díj (3,62 € + 1,82%) helyett fix 1,88 € ellenében juthatunk a kívánt összeghez. 

Egy kis csemege… túl a készpénzfelvételen

Üde színfolt az
AXA Bank nyári nyereményjátéka, amely keretében (2014. augusztus 31-ig) a MasterCard bankkártyát használók közül, az aktívan tranzaktáló ügyfeleket
okostelefon készülékekkel jutalmazzák. A játékban külön díj jár a külföldi kártyahasználatért is. A nyertes azon ügyfelek közül kerül kiválasztásra, akik MasterCard típusú bankkártyájukat a kampányidőszak alatt legalább egyszer használták külföldön vásárlásra (figyelem, az interneten keresztül történő fizetések nem számítanak bele).

Kártyahasználat ösztönző programot indított a
CIB Bank is. Nyári akciója keretében 2014. július 1. és 2014. szeptember 30. között a külföldön, nem forintban történt vásárlások után
1%-os, maximum 10.000,- Ft visszatérítést kapunk, ha a vásárlást MasterCard Gold típusú kártyánkkal bonyolítjuk. Ami pedig meglepő, hogy nem csak a hitel-, de a betéti kártyák is részt vesznek az akcióban!

Akcióban tehát nincs hiány, de arról azért ne feledkezzünk meg, hogy egy forint alapú kártyával végzett tranzakció mögött többszöri átváltás áll(hat) mire az összegből forint lesz. Érdemes mindig az utazás előtt utánajárni, hogy az adott ország devizanemében történt vásárlások, készpénzfelvételek elszámolása, hogyan történik az esetünkben. Persze szükség esetén valószínűleg az alkalmazott árfolyam lesz a legkisebb problémánk… Akár díjmentes, akár kedvezményes, arra azért ügyeljünk, hogy a külföldi készpénzfelvételek ne harapózzanak el! Tekintsünk rá inkább úgy, hogy egy kiváló kedvezmény szükség esetére.

Akciók ide, vagy oda, ha nem készpénzfelvételre használod, akkor a hitelkártyákkal külföldön is jobban járhatsz a pénzvisszatérítésnek köszönhetően!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés