Alacsonyabb jövedelemmel is elérhető lehet a Babaváró hitel

Alacsonyabb jövedelemmel is elérhető lehet a Babaváró hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-27 Frissítve: 2019-07-02
 

Kisebb nettó jövedelemmel is elérhető lesz a Babaváró hitel maximális, 10 millió Ft-os összege azzal, hogy a kamattámogatással számolt havi törlesztőt kell figyelembe venni a JTM meghatározásánál. Megmutatjuk, hogy miért fontos ez az apróság!

Jelentős segítséget jelent a támogatott hiteleket felvevők számára, hogy az MNB álláspontja szerint mindig a kamattámogatással elérhető havi törlesztő számít az adósságfék szabály alkalmazásakor. Ez most a Babaváró hitel kapcsán aktuális, hiszen nagyon nem mindegy, a maximálisan felvehető 10 millió Ft összegű Babaváró felvételekor 45 000 Ft vagy 88 000 Ft törlesztőt vesznek figyelembe a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát meghatározásakor.

A JTM szabály pontosan meghatározza, hogy a nettó jövedelem mekkora részét lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani. Eszerint a Babavárónál 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelemnél 60% a felső határ, ami egyébként megegyezik a személyi kölcsönök plafonjaival.

Ez alapján a 234 181 Ft-os nettó magyar átlagfizetés 117 000 Ft havi törlesztőt bír el, ám ha valaki például az aktuális nettó minimálbért tudja csak igazolni, akkor a kamattámogatás nélküli törlesztővel (88 000 Ft törlesztő+kezességvállalási díj) már nem kaphatná meg a teljes 10 millió forint Babavárót, míg 45 000 Ft-tal számolva hozzájuthat az összeghez. Ráadásul a Bankmonitor tud olyan bankról, ahol a minimálbér akár a házaspár együttes jövedelméből is összejöhet.

A JTM plafon azonban csak jogszabályi maximum, a bankok egyénileg eltérhetnek ettől lefelé, és a Bankmonitor információi szerint ezt sokan meg is teszik majd. Van pénzintézet, ahol egységesen a jövedelem legfeljebb 35%-a lehet majd a törlesztő, míg máshol 500 000 Ft nettó jövedelem alatt 40%-kal, ezt elérő jövedelemnél 50%-kal számolnak majd.

Több helyről azonban csak annyi válasz érkezett a Bankmonitor megkeresésére, hogy a jogszabályi JTM plafon figyelembe vételével a saját hitelbírálati gyakorlatukat alkalmazzák majd a Babavárónál is, ám pontos százalékokat ezzel kapcsolatban nem kommunikálnak.

Ingatlanvásárlásra fordítanád a Babaváró támogatást, és szeretnéd azt kiegészíteni lakáshitellel? Akkor az alábbi kalkulátorral keresd meg a legkedvezőbb lakáshitel-ajánlatot, majd küldd el részünkre az elérhetőséged, hogy szakértőnk felvehesse veled a kapcsolatot, majd összeállíthassa számodra a megfelelő Babaváró+lakáshitel finanszírozási portfóliót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
1
Hirdetés