Állampapírral vagy ingatlannal jártak jobban a befektetők? Íme a hozamok!

Állampapírral vagy ingatlannal jártak jobban a befektetők? Íme a hozamok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-30
 

A legfrissebb lakáspiaci adatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy mekkora hozamot érhettek el a közelmúltban az ingatlanba fektetők. A kapott eredményeket az állampapír-kamatokkal is megversenyeztettük.

Megjelentek a Magyar Nemzeti Bank 2024. első negyedévi ingatlanár-statisztikái: az adatsorból kiderül, hogy egy év alatt 7,5%-ot nőttek az árak a hazai lakáspiacon. Reálértelemben valamivel szerényebb, 3,6%-os árnövekedést tapasztalhattunk. Ha hosszabb időre tekintünk vissza, akkor európai viszonylatban is kiemelkedő drágulással szembesülünk.

Uniós élmezőnybe kerültünk a tartós ingatlandrágulásban

Az Eurostat összeállítása szerint 14 év alatt Magyarország produkálta a második legdurvább lakáspiaci drágulást: 2010 első negyedéve és 2024. első negyedéve között megtriplázódtak a magyar ingatlanárak. Ez a teljesítmény az ezüstéremre volt elegendő, ugyanis Észtországban még ennél is nagyobbat nőtt a lakóingatlanok árszintje.

2024. első negyedévi lakóingatlanárak a2010-es árszinthez viszonyítva (2010. = 100)

Természetesen a nominális árnövekedés önmagában nem mindent árul el a lakáspiaci trendekről: érdemes az inflációval kiigazított („reál”) árdinamikát is felrajzolni. Ebben a Magyar Nemzeti Bank friss lakásár-indexére támaszkodhatunk, amely 2024. első negyedévéig bezárólag jelzi az árak változását.

MNB aggregált nominális- és reállakásárindex (2010Q1 = 1,00)

Látható, hogy a nominális árnövekedést illetően a jegybank szakemberei az Eurostat kimutatásával szinte hajszálpontosan megegyező megállapításra jutottak. Az MNB adatai szerint 2010. óta kb. 3,1-szeres árnövekedés ment végbe, ami reálértelemben kb. 1,7-szeres összesített drágulásnak felelt meg. Ebből az utolsó 1 év 7,5%-os nominális növekedésért felelős, míg reálértelemben 3,6%-kal kúsztak feljebb az árak az utolsó 4 negyedév leforgása alatt.

Jó tudni
Az országos aggregált adatok elfedik a területi különbözőségeket, de azok nagyon is léteznek! A jegybank prezentációja szerint az utolsó egy évben Pest régióban nőttek a legkevésbé az ingatlanárak (+2,9%), a legnagyobb drágulást pedig Észak-Alföld produkálta (+10,2%).

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hozamot ért el, aki ingatlanba fektetett?

Természetes, hogy míg a potenciális vevők szempontjából negatívum az ingatlanok árának növekedése, addig a befektetők éppen ebben érdekeltek. Az ő szempontjukból az egy év alatt végbement 7,5%-os árnövekedés 7,5%-os tőkére vetített hozamnak felel meg.

Fontos
Vásárláskor nem szabad megfeledkezni az egyik legjelentősebb tranzakciós költségtételről, a 4%-os illetékről. Aki például tavaly év elején 40 millió forintot tudott lakásvásárlásra szánni, ő alapesetben legfeljebb 38,5 millió forintért nézhetett ingatlanokat, hiszen a fennmaradó 1,5 millió forintot be kellett fizetnie vagyonszerzési illeték jogcímén. Ez persze a befektető hozamát is befolyásolja: hiába drágult a 38,5 milliós ingatlanja 1 év alatt 41,3 millió forintra, ez összességében alig 3,3% körüli hozamot jelentett a kezdőtőkére vetítve.

De nem csak az árnövekedés gazdagítja azokat, akik befektetési céllal vettek ingatlant: a kiadott lakásból befolyó bérleti díj ugyancsak növeli az általuk elért hozamot. Tegyük fel, hogy a vételárra vetítve 4%-os nettó bérleti bevétellel számolhat a befektető, azaz a tavaly év elején vett 38,5 millió forintos lakásának kiadásából egy év alatt kb. 1,54 millió forintos (havi 128 ezer forintos) bevételre tudott szert tenni. Ha eltekintünk a befolyt bérleti díjak újra befektetésétől, akkor a befektető zsebében – az ingatlan értékével együtt – összesen 42,9 millió forint csörög egy év elteltével. Ez a végeredmény a kezdőtőkére vetítve 7,2%-os nominális hozamnak felel meg.

Szép próbálkozás, de nyomába sem ért az állampapírnak

Normál piaci viszonyok között a legtöbb befektető talán kibékülne egy 7,2%-os ingatlanpiaci hozammal, de a 2023. eleje és 2024. eleje közti időszakban ennél sokkal csinosabb hozamokat is el lehetett csípni Magyarországon. Ráadásul kissé szokatlan módon a kvázi kockázatmentes állampapírok eszközosztálya is borítékolhatóan képes volt lekörözni az ingatlanokat: az inflációkövető kamatozásnak köszönhetően tavaly februárban 16%-os kamattal lehetett Prémium Magyar Állampapírt (2030/I) vásárolni.

Maradva az előző példánál, a 40 millió forint szabad pénzösszeggel rendelkező befektető 2023. februárban 39,4 millió forint névértékű PMÁP-ot vásárolhatott, amely egy évvel később 6,84 millió forintnyi kamatot fizetett ki számára. A meglévő papírok névértékét és a kapott kamatokat összeadva megkapjuk, hogy egy év leforgása alatt 46,2 millió forintra hízott a kezdeti befektetés, ami 15,6%-os hozamnak felel meg.

Egy év alatt elért hozamok állampapírral és ingatlankiadással (2023. febr. - 2024. febr.)

Ha valaki ezek alapján máris szeretne eredményt hirdetni, ő megállapíthatja, hogy a 2023. első negyedéve és 2024. első negyedéve közti időszakban jobban megérte elhalasztani az ingatlanba való befektetést, és inkább állampapírban ülve kivárni a példátlanul magas kamatok lecsengését. De ne felejtsük el, hogy ingatlanba általában nem rövid időtávra teszik a pénzüket a befektetők, ezért jó eséllyel nem egyetlen évnyi hozamteljesítmény alapján fogják értékelni a projektjüket. Mindenesetre az állampapír egyelőre elhúzott, ezért az ingatlanbefektetéseknek a következő években jelentős hátrányt kell ledolgozniuk.

Ötlet
Korábban itt mutattuk be részletes számításokon keresztül, hogy miként lehetett kétszámjegyű hozamot elérni egy egyszerű ingatlanbefektetéssel.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés