Amit az év vége előtt tenned kell

Amit az év vége előtt tenned kell
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-17
 

Az év végén sok tennivaló akad, ám az ajándék vásárlás és a fenyőfa beszerzése mellett érdemes néhány percet szentelni a pénzügyeinknek is. Több százezer forinttól vagy akár egy egész évtől eshetünk el, ha év végén nem foglalkozunk az adóoptimalizálással. Összeszedtük a legfontosabb év végi pénzügyi teendőket!

Az év végével nem csak a naptári év fejeződik be, de magánszemélyeknek az adóév is. Ilyenkor érdemes átnézni, hogy minden adókedvezményt kihasználtuk-e már az év folyamán. Segítünk a legfontosabb tudnivalókkal!

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) – amellyel egy évet lehet spórolni

Ez a megtakarítás 3 év után 10%-os kamatadóval terhelt (a 16% helyett), míg 5 év után adómentes. A 6%-os EHO fizetési kötelezettségünk már a 3. év után megszűnik. Az évek számítása a gyűjtőév után kezdődik. Mivel a gyűjtőévet naptári évben számolják, így sokan az év ezen időszakára időzítik a számlanyitást és ezzel a gyűjtőévet néhány napra rövidítik. Pénzintézetenként és évenként 1 ilyen számlát nyithatunk, így az év utolsó napjaiban akár többet is elindíthatunk.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) – amellyel 20%-ot nyerhetünk

Ha már rendelkezünk NYESZ számlával, akkor nem érdemes elfeledkezni a befizetésekről sem. Bár alapvetően folyamatosan lehet befizetni a számlára, viszont a számlatulajdonosok egy jelentős része az év végén (például prémiumból) utal a nyugdíjszámlájára. A NYESZ-re érkező befizetéseink után (ha van akkora adónk), akkor a befizetett összeg 20%-át, maximum 100 ezer forintot (ha 2020 előtt leszünk nyugdíjasok, akkor 130 ezer forintot) adóvisszatérítés formájában a NYESZ számlánkra visszakapunk. Ezt a keretet normál esetben fél millió forintos befizetéssel tudjuk kimeríteni.

Nyugdíjbiztosítás – 130 ezer forint jóváírás

Ez a fajta biztosítás általában egy befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítás. Különbség a normál biztosítási termékekkel szemben, hogy a nyugdíjcél miatt itt is jár a 20% (maximum 130 ezer forint) éves adójóváírás. Mi azonban a magas költségvonzata miatt még az adóvisszatérítés ellenére sem ajánljuk ezt a „megtakarítási” formát.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) – ahol 150 ezer forint a tét

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után szintén 20%-os adóvisszatérítés jár, ám a NYESZ-szel ellentétben itt 150 ezer forint a felső korlát. Ez utóbbit 750 ezer forintos befizetéssel érhetjük el. Azonban itt figyelni kell, hogy a 150 ezer forint közös korlát az egészségpénztári megtakarítással. Így ha ilyennel is rendelkezünk, együttesen fizethetünk rá 750 ezer forintot a felső korlát eléréshez.

280 ezer forintos közös korlát

Adóoptimalizáláskor azonban figyelnünk kell arra is, hogy a NYESZ, a nyugdíjbiztosítás és az ÖNYP (az egészségpénztári megtakarítással közösen) rendelkeznek egy közös 280 forintos visszatérítési maximummal. Így nem tudjuk minden benne szereplő megtakarítási formánál kihasználni az adott maximumokat, mert így a közös felső korlátba ütköznénk.

Egyéb lehetőségek

Természetesen a fent leírtakon kívül még sok lehetőségünk kínálkozik. Ha nem valamilyen kedvező adózású számlán fektetünk be, akkor figyelembe kell venni, hogy mennyi nyereségünk/veszteségünk keletkezett az adott évben. Például bizonyos befektetések esetén tehetünk ETÜ (ellenőrzött tőkepiaci ügylet) nyilatkozatot. Ebben az esetben a nyereségeket szembe állíthatjuk a realizált veszteségekkel. Ha még így is adófizetési kötelezettségünk keletkezne, akkor érdemes megnézni a jelenleg még futó befektetéseinket. Ha találunk jelenleg veszteséget mutató befektetést, akkor egy szintén adóoptimalizáló lehetőség, hogy az adott befektetést eladjuk, majd vissza is vásároljuk (akár ugyanazon az áron). Ekkor realizáltuk a veszteséget, amit szembe állítunk a nyereséges ügyletünkkel. Ne feledjük, ha később nyereségesen értékesítjük az „átkötött befektetést”, az adóköteles hozamunk a korábban elszámolt veszteséggel nagyobb, mint amit valóban nyertünk az ügyleten.

Ha úgy érzed, elveszel a részletekben, célszerű egy jó könyvelő segítségét igénybe venni, aki akár további hasznos tanáccsal is el tud látni az adóoptimalizálást illetően. Ha pedig a legjobb hozamokat keresed, használd befektetési alap keresőnket!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés