Átmeneti pénzzavarba került vállalkozásod? Itt a megolodás!

Átmeneti pénzzavarba került vállalkozásod? Itt a megolodás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-25
 

Cégednek váratlan kiadása van emiatt gyorsan pénzre van szükség? Az egyébként jó pénzügyi helyzetben lévő cégeknek jó megoldást jelenthet a vállalati folyószámlahitel! De vajon hogyan lehet ezt igényelni? Milyen költségei vannak? Mire lehet fordítani? Utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Vállalkozások számára
kevés egyszerűbb megoldás kínálkozik a rövid lejáratú forrásszerzésre, mint a bankkal kötött
folyószámlahitel megállapodás. A vállalkozás benyújtja a pénzügyi kimutatásait, és ezek alapján a bank pozitív bírálat esetén egy meghatározott összegű hitelkeretet biztosít. A bankszámlához beállított keretösszeg erejéig így lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozás akkor is tovább tudja teljesíteni a kifizetéseit, ha a bankszámlán lévő pénz már elfogyott.

Legyen szó átmeneti, vagy rendszeresen jelentkező fizetési nehézségekről, esetleg váratlanul jelentkező kiadás(ok)ról, ez a konstrukció
hatékony megoldást kínál a pénzügyi problémák áthidalására.

A legnagyobb előnyei, hogy

  • nincs kötött hitelcél meghatározva, azaz bármire felhasználható,
  • sem az igénybevétel, sem a törlesztés nem igényel külön adminisztrációt,
  • a számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra igénybe vehető,
  • gyorsan, bármikor elérhető, hiszen a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni,
  • az igényléshez nincs szükség üzleti tervre, és a legtöbb esetben nem szükséges hozzá tárgyi fedezet sem (magánszemély kezességvállalása mellett is igényelhető).

A konstrukció számos előnye mellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy
a hitelkeret fenntartásának és igénybevételének díja van. A ki nem használt keretrész összege után
rendelkezésre tartási díjat számít(hat) fel a bank (ez jellemzően a hitelkeret 1-3%-a évente), míg a hitelkeretből ténylegesen igénybevett rész után
kamatot, valamint kezelési költséget kell fizetni.

Az előbbieken túl előfordulhat, hogy fizetnünk kell a keret beállításáért (ennek díja bankonként igen változó). De olyan gyakorlattal is találkozhatunk, hogy ún. különdíjat számít fel a bank, ha az előzetes megállapodás alapján kötelezően előírt számlaforgalom nem teljesül az adott időszakban (ilyen esetekben kénytelenek vagyunk a vállalt és a teljesített számlaforgalom közötti különbségre meghatározott mértékű díjat fizetni).

Persze azt se felejtsük el, hogy a hitellel kapcsolatos költségek a vállalkozásban elszámolhatóak.Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a folyószámlahitellel kapcsolatban felmerülő legjellemzőbb költségeket. Fontos leszögeznünk, hogy a táblázat egy gyors összehasonlításra tökéletesen alkalmas, de közel sem teljes körű.

tabla_140425Az összeállítás során a szigorú értelemben vett banki termékekre koncentráltunk. Ezek közül is csak azokra a termékre, amelyeknél nincs szükség tárgyi (pl.: betét, értékpapír, stb.), vagy ingatlan fedezet bevonására. Azok a bankok, ahol kizárólag az államilag támogatott Széchenyi Kártya folyószámlahitel érhető el, a konstrukció eltérő jellegére való tekintettel a fenti összehasonlításban nem szerepelnek. Több bank esetében is előfordul, hogy a hitelkamat és az egyéb jutalékok mértéke csak a hitelbírálat során, annak eredményétől függően kerülnek megállapításra, így ezeket sajnos nem áll módunkban bemutatni.

A folyószámlahitel általában
minden olyan vállalkozás számára elérhető, amelyik jó pénzügyi helyzetben van. A finanszírozás mértéke természetesen számos tényezőtől függ. Leggyakrabban mégis a vállalkozás adósminő¬sítése, árbevétele és eladósodottsága a meghatározó abban, hogy mekkora hitelkeret kerül beállításra. Persze a keret nagysága az egyedi igények és lehetőségek fényében rugalmasan alakítható. Továbbá kedvezőbb díjazású konstrukciók is elérhetőek, ha biztosítékként tárgyi, vagy ingatlan fedezet kerül bevonásra. 

A folyószámlahitel igénylése ugyan gyors és egyszerű, de
néhány alapfeltételnek meg kell felelni:

  • legalább egy éve pénzforgalmi számlával kell rendelkezni valamelyik banknál,
  • legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
  • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
  • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Természetesen a fentieken túl akár színesebb és szélesebb feltételekkel is találkozhatunk egy-egy termék esetén. 

Ugyan a folyószámlahitel révén tartós kapcsolat jön létre a bankkal, de a nyújtott hitel kifejezetten a vállalkozások váratlan vagy szezonális finanszírozási szükségletének kielégítését szolgálja. Ha tartós finanszírozási célokra keresünk megoldást, akkor más irányba érdemes gondolkodni!

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés