Automatikus ingatlanértékelés jöhet a lakáshiteleknél!

Automatikus ingatlanértékelés jöhet a lakáshiteleknél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-05
 

Egy pénteken hatálybalépő rendeletmódosítás lehetőséget teremt az új lakáshiteleknél az ingatlanok statisztikai adatokon alapuló felértékelésére, vagyis nem lesz szükség helyszíni szemlére. Ezzel olcsóbbá és gyorsabbá válhatnak majd a jelzáloghitelek. Azonban csak bizonyos esetekben – szigorú feltételek teljesülés esetén –  lehet majd alkalmazni ezt az eljárást.

Egy lakáshitel bírálatakor az igénylő jövedelme mellett ugyanolyan fontos a fedezetként felajánlott ingatlan állapota, értéke is. Érthető, hiszen a bank végső esetben az ingatlan értékesítésével juthat hozzá a kihelyezett pénzéhez.

Az ingatlan állapotát, értékét egy hiteligénylés során a banktól független szakemberek – értékbecslők – állapítják meg, ez sajnos sok esetben időigényes, ráadásul az értékbecslő díját is többnyire az adós fizeti meg. (Az értékbecslés költsége minden egyes ingatlan esetében 35-40 ezer forint, ugyanakkor számos pénzintézet egy lakás tekintetében a folyósítást követően visszatéríti a díjat.)

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételek esetén lehetne statisztikai adatok alapján felbecsülni az ingatlan értékét?

Egy kedden megjelent jogszabálymódosítás miatt a jövőbe lehetőség lesz a lakások értékének statisztikai alapon történő meghatározására – vagyis nem kell tényleges helyszíni értékbecslés -, ezzel akár több nappal is rövidülhet a hitelbírálat átlagos ideje, ráadásul az igényléshez kapcsolódó költségek is csökkenni fognak. (Várhatóan ezen értékbecslési eljárásnak is lesz költsége, de az kisebb lesz, mint a normál értékbecslések díja.)

A rendelet alapján nem lehet az összes hiteligénylésnél alkalmazni az új eljárást. Az alábbi feltételeket szükséges teljesíteni az egyszerűsített értékbecslés alkalmazásához:

  • Legyen a banknak kidolgozott szabályzata, módszertana a statisztikai értékelésre.
  • Az ingatlan lakásként legyen nyilvántartva.
  • Kizárólag Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban, vagy Budapest Agglomeráció területén fekvő településen található ingatlanoknál alkalmazható az új módszer.
  • A hiteligénylést megelőző évben az adott településen – Budapest esetén az adott kerületben – legalább 10 darab olyan ingatlaneladás történt, melynek fajlagos árában nincs 30%-ot meghaladó eltérés.
  • A lakás alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert.
  • A hitelösszeg nem haladhatja meg az ingatlan – ilyen módszerrel meghatározott – hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát. (Jelenleg normál értékbecslések esetén a jogszabály alapján egy lakáshitel a fedezeti ingatlan értékének legfeljebb a 80%-a lehetne.)

Jól látható, hogy nem fogja teljes egészében kiszorítani ez a módszer jelen formájában a tényleges értékbecsléseket. Hiszen csak bizonyos településeken lehet ezt alkalmazni, ráadásul meghatározott alapterületnél kisebb lakásoknál. Emellett a felvehető hitelösszeg is kisebb ebben az esetben.

A tényleges indulásig még várni kell

A rendelet módosításának pénteki hatálybalépése nem azt jelenti, hogy holnaptól már elérhető lesz ez az új eljárás. A statisztika értékelés bevezetésének még számos akadálya van: például az egyes banki szabályokat is módosítani szükséges, illetve az MNB előírások felülvizsgálata is elengedhetetlen hozzá.

Ha a közeljövőben szeretne valaki hitelt igényelni, akkor még a jelenleg érvényben lévő értékbecslési folyamatra kell felkészülnie. Az egyes banki ajánlatokat pedig össze tudja hasonlítani a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Kinek lehet előnyös ez az értékbecslési módszer?

Az új eljárás mindenképpen gyorsabb lesz, ráadásul várhatóan olcsóbbá is válnak az értékbecslések. Ettől függetlenül bizonyos esetekben nem éri majd meg ezt a gyakorlatot választani (nem tudni jelenleg, hogy opcionális, vagy kötelező lesz-e a statisztikai alapú értékmeghatározás):

  • Ha a fedezeti ingatlan kisebb településen van, akkor nem is lehet élni ezzel a lehetőséggel.
  • Ha az ingatlan értéke vélhetően meghaladja a környéken lévő hasonló lakások értékét, akkor nem éri meg ezt az eljárást választani. (Jobb minőségű anyagokat építettek be, vagy több extrával látták el a lakást.)
  • Ha a lakás értékéhez képest relatív magas hitelösszegre lenne az adósnak szüksége, akkor a normál értékbecslést érdemes az adósnak választania.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés