Az ebola veszélyeztetheti a világgazdaságot

Az ebola veszélyeztetheti a világgazdaságot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-17
 

A mai világgazdaságban minden ország ezer szállal kötődik a gazdasági vérkeringéshez. De nem csak az áruk és szolgáltatások áramlanak az országok között, de sajnos a betegségek is. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy az ebolát sikerül többé-kevésbé Guinea, Sierra Leone és Libéria határain belül tartani. Ha világméretű járvánnyá válna, akkor recesszióba dönthetné az egész világgazdaságot. De egyelőre nyugalom van: az arany és az élelmiszerek ára is csökken. Ám a 10 éves amerikai állampapírok hozammozgása mégis mutat némi piaci turbulenciát. Mit hoz a jövő a világgazdaságban?

Bár van, aki úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonlít a 2008-as időszakra. Zsiday Viktor szerint, ha már mindenképpen párhuzamot keresünk, akkor 2011-hez tudjuk hasonlítani a jelenlegi helyzetet. Az alapkezelő szerint USA biztosan, és Európa is valószínűleg elkerüli a válságot. Ezért véleménye szerint részvény emelkedésre és kötvények árfolyamesésére érdemes számítani. Sőt, van egy kis összeggel megkockáztatható tippje is.

És mindezt, hogyan boríthatja fel az ebola? Nem kell sok embernek megbetegednie ahhoz, hogy összeomoljanak a növekedési kilátások. Elég annyi, hogy kialakul egy általános félelem, ami miatt egyre többen halasztják el üzleti útjukat vagy nagyberuházásaikat (pl. lakás-, autóvásárlás). Már pedig ez recesszióba döntheti a világgazdaságot. Az ebola „wild card”. 

Egyelőre azonban az ebola nem ver akkora hullámokat, ami meggátolná az élelmiszerek árainak folyamatos mérséklődését. Ugyanis jelenleg bizonyos tejtermékek és húsfélék kivételével alapvetően minden mezőgazdasági és élelmiszerár csökkenő trendben van. Ennek is köszönhető, hogy egyre kevesebben éheznek a Földön – derül ki Natalia Merkusheva ENSZ élelmezési szakértőének Alapblognak adott interjújából. 

És végül egy érdekes ábra: a 10 éves amerikai állampapírok hozamának szerdai alakulása. (Kattints a képért!) Az egyik legbiztonságosabb eszköznek tartott amerikai állampapír hozama majdnem 0,35%pontot mozgott. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a biztonság fogalmán.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés