Az ingatlanárak növekedése a szakadékba taszít minket?

Az ingatlanárak növekedése a szakadékba taszít minket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-27 Frissítve: 2018-11-08
 

Az Alapblog írása szerint arról szólnak az ingatlanpiaci jelentések, hogy az új lakásokra egyre nagyobb hitelt kell felvenniük a beköltözni szándékozóknak. Az sem mellékes, hogy ezeket a hiteleket a korábban megszokottnál fiatalabb igénylők növekvő kamatkockázat mellett veszik fel. Épp ezért üdvözölendő, hogy a Magyar Nemzeti Bank lándzsát tört a legalább 5 évig fix kamatozást biztosító hitelek mellett, ami a korábbiaknál nagyobb biztonságot jelent az új lakást vásárlóknak. Éljünk a hosszabb kamatperiódus (5-10-15 évig fix vagy végig fix kamatozás) nyújtotta előnyökkel! Ne vegyük félvállról a változó kamatozású, csupán néhány évig változatlan törlesztőrészlettel rendelkező hitelek kockázatait!

A Magyar Nemzeti Bank igyekszik mindent bevetni, hogy a pénzintézetek legalább 5 évre fixált kamatozású hiteleket helyezzenek ki. Mindenképp előremutató és megsüvegelendő, hogy az adósok helyzete a jövőben várható kamatemelkedések miatt ne tudjon rövid idő alatt alapvetően rossz irányba fordulni. Már azt is szigorúbban korlátozzák, hogy az adósok a havi jövedelmük mellett mekkora törlesztőrészletet vállalhatnak. Ez segíthet abban, hogy később is minél kevesebben kerüljenek nehezen kezelhető helyzetekbe. Azt is fontos tudni, hogy a hosszabb kamatperiódus által jelentett kamatszint rögzítés a pénzintézet számára is költséges, ezért a hitelt felvevőknek nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk.

A fentiek miatt sok ügyfélnek nem marad más választása, mint hogy a lakáshitelének futamidejét meghosszabbítsa. A havi nettó jövedelem ugyanis az adós törlesztőrészletét is korlátok közé helyezi, ezért sokaknak csak az jelent megoldást, ha egész életükben fizetni fognak a banknak. Ez a legfrissebb adatokból, többek közt a Duna House Barométer friss kiadványából már egyértelműen kivehető.

Országosan a lakásvásárlók többsége a 30-as és a 40-es korosztályból kerül ki, de inkább a fiatalabbak felé zajlik az átrendeződés. A hitelből vett lakások aránya is növekszik. Budapesten és környékén a lakáshitelek harmadát már 25-30 évre veszik fel, megint másik több mint harmada pedig 20 éves futamidejű. A KSH adatok szerint mindössze 4 év leforgása alatt az új lakás vásárlására felvett hitelek átlagos futamideje országszerte 14 évről 18 évre emelkedett.

A kamatok emelkedésével az első 5 év lejárta után az adósok kerülnek reflektorfénybe. Ugyanis a mindössze 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleket választóktól, az 5. év lejártát követően a bankjuk magasabb törlesztőrészletet fog követelni, ami újabb 5 évre határozhatja meg a törlesztőrészletet. Emiatt sokan akár a lakáshitelük futamidejének növelése mellett is dönthetnek. Már csak az a kérdés, hogy az újonnan épült ingatlanok is kibírják-e addig, ameddig a rájuk felvett hitelek futamideje tart. A részletekért az Alapblogon olvasd el Apponyi „Az ingatlanboom kórképe” című bejegyzését!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés