Az új adócsomag meghozza az étvágyat – Több hitelt vehetünk fel

Az új adócsomag meghozza az étvágyat – Több hitelt vehetünk fel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-29
 

Változást hoz a vállalkozók életében a következő év. Némiképp csökkennek a munkáltatói terhek is, de az új adócsomag igazán a KATA-sok számára jó hír. Mit jelent ez egy hiteligénylésnél? Mire kell figyelni? Mire számíthatsz 2017-ben?

Jövedelmet márpedig igazolni kell

Az utóbbi években szigorodtak a hiteligénylés feltételei mind jövedelem elfogadás, mind ingatlan terhelhetőség szempontjából. Alkalmazott, vagy vállalkozó? Jövedelmet minden esetben igazolnod kell. Jobban megnézik kinek, mennyi lakáshitelt adnak. A mindenkori minimálbér igazolása alapfeltétel, de ez elég kis hitelösszeghez elég.

A minimálbér az csak minimálbér, függetlenül attól, hogy egyébként jól menő vállalkozásod van-e, vagy valóban minimálbérért dolgozol.

Ha vállalkozó vagy, van lehetőséged javítani a hitelképességedet. Megemelheted a saját béredet, persze ennek a negatív hozadékával is számolni kell. Adózási formát is válthatsz, ha teheted.

Hirdetés

Hirdetés

KATA

Most már biztos, hogy 2017-ben az eddigi 6 millió forintról 12 millió forintra emelik a KATA bevételi értékhatárát.

Ha ÁFA körös vagy, akkor azonban arra is kell figyelned, hogy az alanyi áfa mentességet 8 millió forintos bevételig használhatod ki. Amennyiben a bevételed nem éri el a 12 millió forintot, de meghaladja a 8 milliót, akkor KATA-s vagy ugyan, viszont ÁFA-t (27%) fizetned kell. Ezt természetesen a NAV felé is be kell jelenteni, valamint a következő két évben nem választhatsz alanyi adómentességet.

Az ÁFA törvény alapján adómentes tevékenységet végzőkre nem vonatkozik a 8 milliós határ.

Továbbra is megmarad azonban az a szabály, miszerint a NAV az éves árbevételből eleve 40 százalékot levon és csak a maradék 60 százalékot tünteti fel a NAV jövedelemigazolásodon. Ezért nem mindegy, hogy mekkora árbevétellel számolsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

12 millió forint éves árbevétel esetén a NAV által is leigazolt jövedelmed 7,2 millió forint lesz 2017-re. Ezt az igazolást azonban majd csak 2018-ban tudod felhasználni, amikor már lezártad és bevallottad a 2017. évi bevételedet.

Ez így is tisztességes jövedelem lesz egy hitelfelvételhez.

A törvényi szabályozás értelmében ennek a jövedelemnek akár a 60%-a is hiteltörlesztésre fordítható. A legtöbb bank azonban a nettó jövedelem 40 százalékát engedi hiteltörlesztésre fordítani. Így akár 240 ezer forintot is fordíthatnál hiteltörlesztésre.

240ezer_torleszto20161129

EVA (egyszerűsített vállalkozói adó)

EVA-s vállalkozások esetén általánosságban elmondható, hogy az adókkal csökkentett árbevétel 1/12 részének az 50- 80%-át veszik figyelembe elfogadható jövedelemként. Elég tág határok között mozgunk! EVA-s cégeknél gyakorta veszik ki a pénzt osztalékként. Ez leleményes megoldás, de vigyázz, mert ez a NAV jövedelemigazolásodon nem fog látszani, tehát egy esetleges hitelfelvételnél nem tudod majd jövedelemként felhasználni.

Nézzünk néhány speciális esetet!

Árbevételből generált jövedelem

Árbevételből is van lehetőség jövedelmet kimutatni, feltéve, hogy legalább a minimálbért egyébként igazolni tudod. Egyszerűbb esetben az árbevétel 1/12-ének 50%-a vehető figyelembe, megszorozva a céges tulajdoni hányaddal. Persze nagyon megnézik azt is, hogyan prosperál a céged.

Osztalék

Osztalékot is elfogadnak egyes bankok jövedelemként, de ezt 2 évre visszamenőleg kell igazolni NAV jövedelemigazolással és Szja bevallással alátámasztva.

Közeli hozzátartozó cége a munkáltató

Ebben az esetben is ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezni, mintha a saját cégedben dolgoznál. Többek között NAV köztartozás igazolás a cégről, és rólad, mint magánszemélyről, NAV jövedelemigazolás. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért. Hiszen pont annyi közöd lehet a cégvezető adófizetési moráljához a szüleid cégében, mintha egy vad idegen vállalkozásban dolgoznál.

Frissen alapított cég

Hitelfelvételkor nagyon körültekintőnek kell lenned, különösen, ha nem túl régen alapítottad a vállalkozásodat. Saját vállalkozásból igazolt jövedelemnél elvárás, hogy a vállalkozás minimum egy éves legyen és rendelkezzen legalább egy lezárt TELJES üzleti évvel. Vagyis, ha január 10-én alapítottad a céget, akkor arra az adott évre nem tudsz egy teljes évet igazolni. Itt is vannak kivételek, de nagyon kevés bank tudja ezt a helyzetet kezelni.

 

Hirdetés
Hirdetés