Babakötvény: megduplázódik az állami támogatás felső összege. Ki és mennyit nyerhet ezzel?

Babakötvény: megduplázódik az állami támogatás felső összege. Ki és mennyit nyerhet ezzel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-22
 

2022-től megduplázódik, 6 ezerről forintról 12 ezer forintra emelkedik a Babakötvény éves befizetései után járó állami támogatás maximális összege. Ez azoknak jelent pénzügyi előnyt, akik havonta 5 ezer forintnál többet tesznek félre. Kiszámoltuk, ők mennyit nyerhetnek ezzel.

Csaknem 35 százalékkal nőtt a Babakötvény állomány 2020 és 2021 harmadik negyedéve között a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, így a gyermekek részére félretett megtakarítások összértéke már meghaladja a 132,7 milliárd forintot. Érthető a konstrukció népszerűsége, hiszen a többi állampapírral elérhető hozam nyomába sem ér a Babakötvényének, ami a magas inflációnak, az ezt megfejelő 3%-os kamatprémiumnak és az évi akár 6 ezer forintos állami támogatásnak együttesen köszönhető. Mivel az éves infláció 2020-ban 3,3 százalékos volt, a Babakötvény kamata jelenleg 6,3 százalék, ám az idei pénzromlás dinamikáját látva jövőre lényegesen magasabb, akár 8-9 százalékra is számítani lehet. (Amennyiben az idei infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 5-6 százalék között lesz.)

A Babakötvénnyel 18 év alatt elérhető megtakarítás évi 120 ezer Ft befizetésével

A Babakötvény esetében a szülők nem nulláról indulnak, a magyar állam ugyanis minden újszülött részére 42 500 Ft úgynevezett életkezdési támogatást nyújt, vagyis ekkora összeget helyeznek el a gyermek részére automatikusan megnyitott Start-értékpapírszámlán. Erre a számlára fizethetnek be a szülők maguk is pénzt, az éves befizetés összegének 10 százalékát, legfeljebb 6 ezer forintot pedig az állam pluszban hozzáad ehhez. A 6 ezer forintos támogatás azt jelenti, hogy legalább havi 5 ezer forint (évi 60 ezer forint) befizetésével lehet a támogatást teljes egészében kihasználni jelenleg. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes ennél többet megtakarítani, hiszen az előző évi inflációt 3 százalékkal meghaladó kamat a számlán lévő összeget évről évre fialtatja.

A Gazdasági Kabinet napokban hozott döntése szerint azonban az állami támogatás maximális értéke 2021-től megduplázódik, 12 ezer forint lesz, ami azt jelenti, hogy havi 10 ezer forinttal lehet teljes egészében kihasználni majd a lehetőséget. Mivel a támogatási összeg megduplázása a már meglévő és az újonnan kötött szerződésekre egyaránt vonatkozik, azok örülhetnek leginkább a változásnak, akik a meglévő számlájukra évi 60 ezer forintnál eleve többet fizetnek be, de akik nem így tettek eddig, most azoknak is érdemes számolgatniuk, és ha van rá lehetőségük, emelni az összeget.

Havi 10 ezer forint (évi 120 ezer) megtakarítással 18 év alatt 3,66 millió forint gyűlne össze akkor, ha évi 6 ezer forint állami támogatással és 3%-os átlagos éves inflációval számolunk, míg 12 ezer forintos állami kiegészítéssel 3,83 millió forintot kaphatna meg végül a gyerek. Persze mindenki nyer a változással, aki 5 és 10 ezer forint között tenne félre.

Jó hír, hogy a Babakötvény esetében az éves befizetések mértéke rugalmasan módosítható, vagyis a szülőknek nem kell elkötelezniük magukat, mindig annyit fizetnek be, amennyit az anyagi helyzetük lehetővé tesz. Azzal azonban számolni kell, hogy a Start-értékpapírszámlán lévő pénzhez a szülők nem férhetnek hozzá, így családi vésztartalékként ez nem használható. A fiatal felnőtt a családja által félretett pénzt és az évek során hozzá adott állami támogatásokat – 18. életévének betöltése napjától – azonban korlátozás nélkül, bármire felhasználhatja.

Gyermeket vállalnátok, akkor az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a támogatott Babaváró hitelre:

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés