Babaváró hitel 30 év fölöttieknek az utolsó pillanatban? Mutatjuk, mire figyelj! (x)

Babaváró hitel 30 év fölöttieknek az utolsó pillanatban? Mutatjuk, mire figyelj! (x)
Hirdetés

2023-12-11
 

A Babaváró hitel jogosultsági feltételei két lényeges pontban változnak 2024-től. Egyrészt 10 millió forintról 11 millió forintra nő a felvehető hitel maximális összege, másrészt a feleségre érvényes korhatár a jelenlegi 40 évről 29-re csökken. Aki még az idei feltételekkel szeretné megigényelni a konstrukciót, annak alig pár hete maradt csak erre. Mutatjuk, milyen határidőkre kell nagyon odafigyelnie azoknak, akik most lépnének.

Bár idén nem várható a tavaly év végihez hasonló roham a Babaváró hitel iránt, hiszen tudható, hogy 2024-ben is megmarad a támogatás, ám a feltételek szigorítása miatt mégis többen léphetnek az utolsó pillanatban. Azzal ugyanis, hogy 2024-től a feleség igényléskor nem töltheti be a 30. életévét, jelentősen leszűkül majd azon párok köre, akik kihasználhatják a kamatmentes, hitelelengedéssel kombinált konstrukciót.

Ahhoz, hogy a mostani feltételekkel igényelhessen a pár Babavárót, az kell, hogy a hitelszerződésüket a bank még ebben az évben aláírja. Mivel a pénzintézetek utolsó munkanapja december 29-én lesz, legkésőbb aznap meg kell történnie az aláírásnak.

Fontos azonban, hogy a hiteligénylés befogadásakor nem minden esetben történik meg a szerződéskötés, a bankoknak elméletileg 10 munkanapjuk van a bírálatra, amit egy esetleges hiánypótlás még meg is hosszabbíthat. Eszerint pedig legkésőbb december 15-ig be kell nyújtani a hiteligénylést ahhoz, hogy a 10 munkanapba biztosan beleférjen a pár. Persze a bankok is érdekeltek a szerződéskötésben, ezért igyekeznek minél gyorsabban feldolgozni a kérelmeket, és a jogszabályban előírt határidő előtt dönteni.

A Raiffeisen Banknál most gyors online igényléssel és 140 000 Ft jóváírással várják a házaspárokat.  Nem kötelező számlát nyitni, és a kölcsönösszeg kifizetését követő 30 napon belül megérkezik a jóváírás.

Az utolsó pillanatban Babavárót igénylő házaspároknak az év végi igazgatási szünettel is számolniuk kell. A 407/2023. (VIII.30.) Korm. rendelet értelmében ugyanis a Kormány kormányzati igazgatási szünetet rendelt 2023. december 27-től 2024. január 01-ig. Az igazgatási szünet annyiban érinti a Babavárót igénylőket, hogy legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia, ezt a dokumentumot pedig a kormányhivatal állítja ki. Az igazolás kérhető személyesen, postai úton vagy e-Papír szolgáltatáson keresztül, ám mivel december 27-től a kormányhivatalok zárva lesznek, célszerű minél hamarabb elindítani a folyamatot, nehogy kifusson a pár az időből.

A cikk a Raiffeisen Bank támogatásával készült.

 

Hirdetés