Babaváró hitel – Egy gyermek születése még nem garancia a kamattámogatásra

Babaváró hitel – Egy gyermek születése még nem garancia a kamattámogatásra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-10 Frissítve: 2019-12-09
 

A Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lehet, amennyiben az igénylő házaspárnak a futamidő első 5 évében legalább egy gyermeke születik. A baba érkezés azonban nem garancia a kamatmentességre. Lehet olyan nem várt esemény a gyermek érkezése után is, ami miatt elveszíthető a kamatmentesség, sőt bizonyos estekben még a korábban kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetni.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott konstrukció, mely az igénylét követő első 5 évben kamatmentes. Sőt, ha ezen időszakban gyermeke születik az igénylőnek, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes lehet. Az MNB 2019. decemberi Pénzügyi Stabilitási Jelentése alapján az igénylők 25-33 százalékának született meg – vagy érte el a 12 hetes magzati kort – a gyermeke a hiteligénylés hónapjában. Ez alapján a párok közel harmadának a Babaváró hitel már „ingyen” van, feltéve hogy teljesítik a kamatmentesség további feltételeit.

Hirdetés

Hirdetés

A kamattámogatás elvesztésének lehetséges okai

A legfontosabb feltétele a kamatmentességnek valóban az, hogy a futamidő első 5 évében szülessen az igénylőknek legalább egy gyermeke. Emellett azonban van más elvárás is a házaspárral szemben, melynek megszegése ugyanúgy a kamatmentesség elvesztéséhez vezethet.

Ha elválnak az igénylők, akkor a kamattámogatás megszűnik, a továbbiakban a kölcsönt piaci kamattal kellene fizetni – ennek mértéke egy januári Babaváró hitel szerződés esetén 6,47% lenne. Ráadásul, ha nem született a válásig gyermeke a párnak, akkor a kapott kamattámogatás összegét is vissza kellene fizetniük egy összegben, ennek mértéke 4 év alatt kicsivel több, mint 1,2 millió forint lenne.

Elveszíthető a kamattámogatás más esetekben is. Ha külföldre költöznek, vagy ha született gyermeküket a továbbiakban nem nevelnék saját háztartásukban, akkor onnantól kezdve a Babaváró hitelt piaci kamatokkal kellene fizetniük. Sőt ebben az esetben mindenképpen az addigi kamattámogatást is rendezniük kellene függetlenül attól, hogy született-e gyermekük, vagy sem.

Példaként nézzük megy egy fiatal pár helyzetét, akik felvennék a maximális 10 millió forint Babaváró hitelt 20 évre. A pár 4 év múlva szeretne egy gyermeket. Hogyan alakulna a konstrukcióra visszafizetendő teljes összeg, ha elválnának, vagy külföldre költöznének a futamidő alatt. (Ha a futamidő első 4 évében következne be valamelyik esemény, akkor már a gyermek születésével sem kalkulálunk.)

Mind a válás, mind a külföldre költözés jelentősen megnövelheti a Babaváró hitel terheit – a futamidő első éveiben ez több millió forint plusz terhet is jelenthet. A gyermek születését követően azonban a válás terhei kevésbé nőnek, hiszen onnantól kezdve a korábban kapott kamattámogatást már nem kell visszafizetni.

Szabad felhasználású jelzáloghitellel jobban járhat az igénylő?

Azoknak érdemes lehet elgondolkodni a szabad felhasználású jelzáloghitelen is, akik tervezik a külföldre költözést. Hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint már 4,05%-os kamaton is elérhető szabad célú jelzáloghitel – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 5 éves kamatperiódus és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén. Ez a konstrukció pedig kedvezőbb lehet a Babavárónál – attól függően, hogy mikor költözne külföldre a fiatal pár.

Bankmonitor tipp: Természetesen egy hitel igénylése előtt nem lehet minden váratlan helyzetekre felkészülni. Ha csak egy gyermeket szeretne az igénylő házaspár és felmerülne a külföldre költözés gondolata, akkor érdemes lehet a Babaváró hitel mellett más hitelkonstrukciót is megvizsgálni. Ha több gyermeket is tervezne a pár, akkor már egyértelműen a Babaváró lesz a kedvezőbb, hiszen a második baba születésekor a fennálló tartozás 30 százalékát is elengedik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
1
Hirdetés