Babaváró hitel külföldi jövedelemmel? Van, amikor működhet!

Babaváró hitel külföldi jövedelemmel? Van, amikor működhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-17 Frissítve: 2021-05-18
 

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy milyen feltételekkel igényelhetnek, már ha egyáltalán igényelhetnek Babaváró hitelt azok a párok, ahol az egyik vagy mindkét fél külföldön dolgozik. Ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és lehetőségeket.

A Babaváró hitel sokak érdeklődését felkeltette, ami érthető, hiszen a hitel kezdetben mindenképpen kamatmentes, ha pedig az első öt évben baba születik, az is marad. Amennyiben a hitel futamideje alatt születik további egy vagy két gyermek, akkor ráadásul az aktuálisan fennálló tőketartozás egy részét vagy akár egészét el is engedik. (Ha szeretnél minden részletet megtudni a lehetőségről, akkor ide érdemes ellátogatnod, ahol egyben azt is ellenőrizheted, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváróra.)

A Babavárónak azonban egy sor szigorú feltétele van, így kizárólag azok igényelhetik, akik megfelelnek a 44/2019. Korm. rendelet szerinti személyi feltételeknek:

  • Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
  • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
  • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
  • Büntetlen előéletű a pár mindkét tagja.
  • Egyiküknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
  • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

Plusz fontos banki elvárás, hogy a pár rendelkezzen megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel!

Hirdetés

Hirdetés

A külföldi munkavállalók szempontjából az alábbi kérdések kulcsfontosságúak

Mindkét félnek legyen magyarországi lakcíme: Sok külföldön munkát vállaló megtartja a magyarországi lakcímét, rendelkezik lakcímkártyával, vagyis számukra ennek a feltételnek a teljesítése nem gond. Ha esetleg még sincs magyar lakcím, akkor ezt a feltételt azonban elég igényléskor teljesíteni.

Legyen a párnak megfelelő összegű, igazolt jövedelme: Fontos, hogy a pár rendelkezzen megfelelő összegű jövedelemmel, ugyanis az állami támogatás ellenére itt a kereskedelmi bankok hiteleznek, jövedelem nélkül pedig ez nem fog menni.

A jövedelemmel kapcsolatban két dolgot kell tudni. Egyrészt minden bank meghatároz egy minimálisan elvárt jövedelmet, ami alatt egyáltalán nem hitelez. Amennyiben a jövedelem eléri a minimális összeghatárt, akkor a továbbiakban megvizsgálják, hogy az alapján mennyit kaphatsz meg a maximálisan lehetséges 10 millió forintból.

Mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, a Bankmonitor szakértői gyakran találkoznak azzal, hogy az egyik bank elutasította a kérelmet, míg a másoknál ezt követően probléma nélkül átment. Olyan is előfordul, hogy ugyanarra a jövedelemre az egyik bank több, míg a másik kisebb hitelösszeget adna, ami azért nem mindegy, mert a Babavárót egyetlen alkalommal lehet csak igényelni.

Jó hír ugyanakkor, hogy a bankok elfogadják a külföldi jövedelmet a Babaváró esetében, így ez nem okozhat problémát!

Legyen megfelelő Tb-jogviszony: A TB-jogviszonnyal kapcsolatos elvárás két részből áll, így ezeket külön-külön célszerű kezelni. A 3 éves folyamatos TB-jogviszony szempontjából nem probléma, ha az igénylő ezt külföldi munkavállalással igazolja. Folyamatos akkor is a jogviszony, ha maximum 30 napos megszakítás van benne. Sőt, ha a felsőoktatási tanulmányaink befejezését követően hat hónapon belül munkát találtunk, akkor az is elfogadható. Fontos azonban, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható csak be.

Van azonban nehezítés is: a korábban külföldön dolgozókra ugyanis az igénylést megelőző utolsó 90 napra szigorúbb szabályok vonatkoznak. (Másoknál az utolsó 180 napra vonatkozik a szigorúbb feltétel.) A kérelem benyújtását megelőző 90 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe! Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy külföldön élő, ott dolgozó házaspár akkor sem veheti igénybe ezt a támogatási lehetőséget, ha egyébként hazaköltöznének.

Jó hír ugyanakkor, hogy elég a pár egyik tagjának magyarországi TB-jogviszonyt igazolnia, így például működhet az, ha a feleség magyar TB-jogviszonnyal rendelkezik, míg a férj a külföldi munkavállalásból származó jövedelmét igazolja le a bank felé. Ha a teljes család külhonban él és dolgozik, akkor az igénylés előtti 90 napban a magyar TB-jogviszonyt mindenképp „teljesítenie kell” legalább egyiküknek.

Az utolsó 180 napban ezek számítanak bele a TB-jogviszonyba:

  • magyarországi munkaviszony,
  • szövetkezeti tagság, amennyiben a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében közreműködik
  • Egyéni vállalkozó
  • Társas vállalkozó
  • Megbízási szerződés
  • Egyházi szolgálati jogviszony
  • Mezőgazdasági őstermelő
  • Kisadózóként bejelentett személy
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés